De opluchting

bamboe tak
opluchting
(Of bestel het bij je plaatselijke boekhandel)
Uitgever Ambo/Anthos

De Opluchting is in 1998 uitgegeven bij Ambo. Het isbn-nummer is 90-263-1609-7. Het was na een jaar al aan zijn derde druk toe, is inmiddels een bestseller en heeft al veel mensen van het roken af geholpen. Het is achtereenvolgens vertaald in het Deens, het Duits, het Spaans en het Engels. Het is ook heel geschikt voor wie het boek van Allan Carr al gelezen heeft, omdat "De Opluchting" veel dieper ingaat op de psychische en emotionele wortels van de rookverslaving.

LET OP: sommige boekhandels beweren dat "De Opluchting" uitverkocht is. Zij kijken dan per abuis naar een oudere editie. De nieuwste editie is volop leverbaar!

De Opluchting is ook verkrijgbaar in een Engelse versie: Quit smoking in one day. Bestellen kan via Bol.com.

Hieronder kun je het begin van "De Opluchting" lezen, namelijk de inhoudsopgave, de inleiding en de eerste drie hoofdstukken, zodat je een indruk krijgt van de inhoud en de stijl waarin het geschreven is.

Inhoud

Inleiding

1.Hoe moet je dit boek lezen?
2.Is stoppen met roken moeilijk of gemakkelijk?
3.In één dag ervan af, hoe kan dat nou?
----------------------------------------------------------------
4.De gelukkige roker bestaat niet
5.Wat doet een sigaret eigenlijk?
6.Tegenstrijdige lichamelijke reacties op nicotine
7.De werking van nicotine
8.Schematische voorstelling van de werking van nicotine
9.Roken in negatieve aktieve situaties.
10.Roken in positieve aktieve situaties.
11.Roken in negatieve passieve situaties.
12.Roken in positieve passieve situaties.
13.De roker die op hol slaat
14.Roken is (niet) lekker
15.Hoe is dit begonnen?
16.Roken leek altijd zo normaal
17.De voordelen van verslaafd zijn
18.De angst voor stoppen; bang dat het niet lukt
19.De angst voor stoppen; bang dat het lukt
20.De mythologie van de zelfoverwinning
21.Gezondheid
22.Brief aan de toekomst
23.De juiste motivatie
24.Redenen om te blijven roken
25.Waarom andere methoden niet werken en de Opluchting wel
26.Praktische tips voor na het stoppen
27.De angst voor gedachten
28.Eén sigaret bestaat niet
29.Roken mag altijd
30.Vermijdingsgedrag
31.De juiste planning
32.Gezelschap van andere rokers
33.Vervangingsmiddelen
34.Soft- en andere drugs
35.Het moeilijke moment
36.Gewichtstoename?
37.De levenscrisis
38.Poging of besluit
39.Checklist
40.De laatste sigaret
Nawoord I
Voor wie een ander van het roken af wil helpen
Nawoord II
Informatie over de Opluchting-training

Inleiding

'Hoe kan het lezen van een boek mij nou bevrijden van het roken?' is een vraag die je je bij het zien van dit boekje misschien gesteld hebt. En terecht: dit boek kan je inderdaad niet bevrijden van het roken. Dat kan geen enkel boek, geen enkele methode, geen pleister, kauwgom, acupunctuur of laserstraal. De simpele en onontkoombare waarheid over stoppen met roken is dat je het helemaal zelf moet doen.

Hoe dan?

Er is een moeilijke en een gemakkelijke manier. De moeilijke is bij zowat elke roker wel bekend. Het is de manier waarbij je tegen jezelf en tegen de voortdurende obsessie van het roken moet vechten, weken zoniet maanden lang. Dit boek toont je de gemakkelijke manier.

Al die angsten die je hebt als je denkt aan stoppen met roken -- de ontwenningsverschijnselen, het obsessieve smachten naar een sigaret, de depressie, de grote leegte van een leven zonder roken -- er zal niets van waar blijken te zijn. Het roken is als een nachtmerrie waaruit je zult ontwaken, en het zal vanaf de eerste rookvrije dag een grote opluchting voor je zijn. Je zult nauwelijks ontwenningsverschijnselen hebben, en dus ook geen aandrang voelen om meer te gaan snoepen. Daardoor zal je gewicht ook niet of nauwelijks toenemen. Het stoppen met roken zal precies het tegendeel blijken te zijn van al je bange verwachtingen. Je zult merken dat het leuk is om te stoppen, dat het heerlijk is om nooit meer die rookdwang te voelen, dat het fantastisch is om je fit en energiek te voelen.

Het gespleten gevoel dat je bij elke sigaret ervaart, namelijk dat je iets doet waar je eigenlijk niet achter staat, dat je soms een sigaret opsteekt terwijl je dat helemaal niet wilt, dat het lijkt of je jezelf verwent met een sigaretje, terwijl je longen en je hele lijf allang weten dat je jezelf kapot maakt; die dubbelheid, die onvrede over jezelf, die afhankelijkheid en onvrijheid, al die ellende kun je in één dag overboord zetten! Dit boek vertelt je hoe je dat moet doen. Maar dan moet je het wel op de goede manier lezen.

1. Hoe moet je dit boek lezen?

Er zijn enkele gebruiksaanwijzingen om met dit boek op een succesvolle wijze te stoppen met roken. De eerste is:

  1. Rook tijdens het lezen gewoon door en probeer ervan te genieten.

Dat betekent dat je niet probeert om alvast wat te minderen met roken als een aanloop naar het stoppen. Minder roken is veel moeilijker dan stoppen met roken. Het heeft bovendien geen enkele zin, want er bestaat niet zoiets als 'minder verslaafd worden'. Door te proberen minder te roken vergroot je alleen maar de angst voor het stoppen, en versterk je dus je verslaving.

Het betekent ook dat je niet opzettelijk veel méér gaat roken. Ik heb wel gehoord van mensen die zichzelf op die manier een handje probeerden te helpen: zó veel gaan roken dat je er ziek van wordt, waarna je er makkelijker mee op kunt houden. Ook dit werkt averechts: je weet immers allang dat roken slecht voor je is en dat je er ziek van wordt. Door meer te gaan roken dan normaal, versterk je alleen maar je eigen afhankelijkheid.

De eerste gebruiksaanwijzing zegt ook: probeer ervan te genieten. Daar bedoel ik mee: rook zo bewust mogelijk en als je het lekker vindt, geniet er dan van. Als je het vies vindt, voel je dan niet schuldig maar denk: 'Binnenkort ben ik er voorgoed vanaf.'

Probeer in elk geval op te houden met jezelf dom of slap of schuldig te voelen over dat roken. Tijdens het lezen van dit boek mag je van jezelf roken, misschien wel voor het eerst van je leven, en het mag van jezelf omdat het de beste manier is om er binnenkort voorgoed vanaf te zijn.

  1. Sla niks over, lees elk hoofdstuk pas na het vorige gelezen te hebben.

Sommige mensen zijn zó nieuwsgierig naar de ontknoping van dit boek dat ze meteen achterin beginnen. Jammer genoeg schiet je dan wel je doel voorbij. Er is namelijk niet één bladzijde ergens achterin waardoor je van het roken afkomt. Het gaat erom het boek van A tot Z door te lezen. De opbouw van de hoofdstukken onderling zorgt voor het doorbreken van je afhankelijkheid van het roken.

Anderen gaan meteen op zoek naar passages waarvan ze kunnen zeggen: 'Zie je wel dat het een waardeloze methode is!' Als je wilt bewijzen dat het niet mogelijk is om op een gemakkelijke manier van het roken af te komen, zal je daar ongetwijfeld in slagen. Je kunt je dan beter elke moeite van het verder lezen (en het stoppen met roken) besparen. Natuurlijk blijft het jammer dat je dan nooit zult weten waarom zoveel andere mensen er wél zo gemakkelijk mee zijn opgehouden. Dus wat wil je eigenlijk: een bevestiging van je eigen vooroordeel? Of op een gemakkelijke manier van het roken af? Nou dan!

  1. Lees het boek in een zo kort mogelijke tijd uit.

Sommige lezers van dit boek krijgen na enkele hoofdstukken al het gevoel van 'Tjee, dit is een goed boek, straks ben ik nog écht van het roken af!', en gaan vervolgens steeds langzamer lezen. Rokers zijn immers een ster in het zichzelf voor de gek houden, in het één denken en het andere doen. Het lijkt of we bezig zijn met stoppen, en dat gebruiken we om het schuldgevoel te verdringen over het feit dat we niet stoppen. In wezen zijn deze langzame lezers het slachtoffer van hun eigen angst. Maar wees gerust: dit boek pakt je niks af, het dwingt je op geen enkele manier om het roken te laten. Het is niet zo dat je moet stoppen als je dit boek uit hebt. Of je stopt of niet, en wanneer, dat beslis je toch zeker zelf! Het is juist het roken dat je vaak tegen je zin doet, nooit het stoppen. Het is overigens wel heel goed mogelijk dat je na het lezen van dit boek enorm veel zin hebt om te stoppen met roken...

Deze derde gebruiksaanwijzing komt er in feite op neer dat je elk hoofdstuk moet lezen voordat je het vorige weer vergeten bent. Sommige rokers bouwen via het lezen van dit boek geleidelijk hun besluit om te stoppen op. Hen raad ik aan tenminste elke dag één hoofdstuk te lezen. Nog langzamer lezen is jezelf voor de gek houden. Hoe meer hoofdstukken per dag je leest, hoe beter. Wil je echter jezelf zo snel mogelijk bevrijden van het roken? Dan is de beste manier om een middag en avond helemaal vrij te maken, en dan het boek in één keer uit te lezen. Af en toe hou je een leespauze van een uur waarin je kunt eten, of een wandeling maken, en waarin je alleen met jezelf kunt zijn. Trek de stekker van je telefoon eruit en maak van deze dag een bijzonder avontuur, een geschenk van jezelf aan jezelf. Je zult er nooit spijt van hebben.

2. Is stoppen met roken moeilijk of gemakkelijk?

Elke roker zal op deze vraag antwoorden: 'Stoppen met roken is heel erg moeilijk.' Elke ex-roker die gestopt is via de Opluchting-methode zal zeggen: 'Het was eigenlijk heel gemakkelijk.' Ik geef hier een kleine greep uit de reacties van ex-rokers die gestopt zijn met behulp van de Opluchting-methode.

Ik heb niet meer gerookt sinds de training en ik mis het absoluut niet. Ik vind het niet vies, ik vind het niet lekker, ik vind het helemaal niets!!! (Irmgard, 42, journalist).

Ik was wel een beetje sceptisch na de Opluchting-training. Maar de volgende dag merkte ik het meteen: het werkt echt! Ik heb nergens meer last van gehad.(Ben, 63, musicus).

Zelfs bij een glas wijn hoef ik geen sigaret meer. Ik ben zo blij! En het is heerlijk, tijd te hebben om aan iets anders te denken dan aan sigaretten. (Inge, 32, moeder van twee kinderen).

Ook na de film, in de kroeg, met een pilsje en een paar rokers om me heen, hoef ik geen sjekkie meer te roken. (Martin, 24, h.b.o.-student).

Ik realiseer me dat ik nooit meer moet gaan roken. Maar het is een goed gevoel te weten dat dat ook niet meer hoeft! ( Karel, 36, scheepstimmerman).

Hoe is het mogelijk dat zoveel ex-rokers zeggen dat het gemakkelijk was om te stoppen met roken, terwijl jij, aanstaand ex-roker, ervan overtuigd bent dat het een verschrikkelijk lastige onderneming is! Wie is er nou gek, de roker of de ex-roker? Het antwoord is: geen van beiden. Stoppen is moeilijk, en het is gemakkelijk, afhankelijk van de manier waarop. Ik zal een voorbeeld geven om dit toe te lichten.

Enige tijd geleden bevond ik me in een oude pastorie, waar ik was vanwege mijn activiteiten als zanger in een amateurkoor. (Dat zingen gaat trouwens ook tien keer zo lekker sinds ik van het roken af ben, maar dit terzijde.) Bij mijn poging het pand te verlaten, stuitte ik op een prachtige oude houten deur met veel koperbeslag. Ik probeerde de deur te openen, maar tevergeefs. Er zat geen millimeter beweging in de deurklink. Ik zocht langs het vele koperwerk naar een pinnetje, grendeltje of ander mechaniekje dat de oorzaak van deze stagnatie zou kunnen zijn. Er was niets te vinden van dien aard. Vervolgens testte ik de hypothese dat de boel gewoon klem zat, en duwde ik met alle kracht op de deurklink. Het lukte me niet deze hypothese te bevestigen of te weerleggen, want óf het zaakje zat klem, maar dan zo erg dat mijn kracht niet toereikend was om de boel te forceren, óf de boel zat niet klem, en dan moest er een andere manier zijn om deze deur te openen. In mijn fantasie kwamen er al kettingzagen aan te pas, en besluiteloos stond ik wat rond te staren. Mijn oog viel op een stukje karton dat naast de deur op de vloer lag, een kaartje met een mededeling erop. Ik raapte het op en las: $k KLINK OMHOOG $k. Los van de situatie zou dit een tamelijk zinloze tekst zijn geweest, vage associaties oproepend met ten hemel opklinkende psalmen. Het kartonnetje was echter duidelijk op de deur geplakt geweest, en bevatte een cruciale aanwijzing voor het op eenvoudige wijze openen van deze monumentale deur: door de deurklink omhoog te drukken in plaats van omlaag. Gniffelend verliet ik het pand.

Was het moeilijk om deze deur te openen of was het gemakkelijk? Zonder de juiste informatie was het heel moeilijk, bijna onmogelijk. Met de juiste informatie was het belachelijk eenvoudig. De in andere gevallen meest voor de hand liggende manier, namelijk de deurklink omlaag duwen, was in dit geval juist een bijzonder moeilijke manier. Of anders gezegd: de gemakkelijke manier vind je door juist het tegenovergestelde te doen van wat je altijd geleerd hebt.

Op dezelfde manier kun je het stoppen met roken zien als iets heel moeilijks, of als iets buitengewoon simpels, afhankelijk van de methode die je gebruikt. De eenvoudige manier vind je door in de tegenovergestelde richting te zoeken van wat je normaal gesproken zou verwachten. Elke roker denkt aan stoppen in termen van wilskracht, moeilijke periode, lange adem, doorzettingsvermogen. De simpele methode kiest juist de tegenovergestelde richting. Je zult méér dan alleen maar gniffelen, als je door deze deur de gevangenis van het roken hebt verlaten, en de vrijheid ervaart van de open lucht.

3. In één dag ervan af, hoe kan dat nou?!

Voor de meeste rokers is het een verbijsterende gedachte dat iets wat je al zoveel jaren dag in dag uit hebt gedaan in één dag afgelopen kan zijn. Het roken is toch iets waar je verschrikkelijk afhankelijk van bent, waar je je soms zelfs voor schaamt, waar je eigenlijk al zo lang van af wilt maar dat heb je nooit aangedurfd. En van zoiets zou je in één dag bevrijd kunnen zijn? Dat moet oplichting zijn in plaats van opluchting.

Toch is het mogelijk. Sterker nog: het gebeurt zelfs zeer regelmatig dat mensen in één dag volledig bevrijd zijn van hun rookverslaving. Nog sterker: eigenlijk is er niet eens één dag voor nodig, maar slechts één moment, het moment dat je besluit dat je niet meer hoeft te roken. Een hele enkeling ervaart zo'n moment spontaan, krijgt ineens zo'n sterk gevoel van 'voor mij hoeft het niet meer' en stopt definitief met roken.

De meeste rokers denken vrijwel dagelijks aan stoppen met roken, maar laten zich weerhouden door de angst dat een leven zonder sigaretten vreselijk moeilijk zal zijn. Wat de Opluchting-methode doet is het deprogrammeren van alle denkbeelden en gevoelens die jou aan het roken vastketenen zodat je weer een vrije keuze hebt. Want zeg nou zelf: als je niet meer die dwangmatigheid zou voelen, het roken niet eens meer lekker zou vinden, en je zou je echt vrij voelen om te kiezen: ben ik de rest van mijn leven een roker of een niet-roker, dan zou je er toch meteen mee ophouden?

Maar wacht eens even: deprogrammeren, is dat niet zoiets als een hersenspoeling? Nee, hier is eerder sprake van het ongedaan maken van een hersenspoeling. Het is de roker die lijdt onder een typische vorm van hersenspoeling, die we ook wel 'psychische verslaving' noemen. Het is de roker die denkt dat je eerst rook moet inademen voordat het gezellig kan worden. Het is de roker die bang is om te stoppen met iets dat hem langzaam maar zeker kapot maakt. Het is de roker die een kapitaal uitgeeft voor iets waar hij zich soms voor schaamt, waar hij zich schuldig over voelt, en waar hij eigenlijk dolgraag mee op zou willen houden. Het is de roker die al deze dingen allang weet en zichzelf te slap voelt om ermee op te houden. Het is de roker die gehersenspoeld is, en de Opluchting-methode doorbreekt deze hersenspoeling. Daarna ben je vrij om verder als niet-roker door het leven te gaan.

 vrouwAfbeelding 1:
oude vrouw/jong meisje;
ambigue prent

Je kunt het ook zo zien: elke rookverslaafde heeft een bepaald beeld, een bepaalde manier van denken en voelen over zijn verslaving. Deze manier van kijken maakt hem afhankelijk van het roken. Er is ook een andere manier om naar het roken te kijken, namelijk die van een niet-roker. Zodra je als roker je beeld van het roken omschakelt naar het beeld van de niet-roker, ben je van het roken af. Zo'n omschakeling van een bepaald beeld wordt in de psychologie een 'gestalt-switch' genoemd. Afbeelding 1 toont een oude vrouw of een jong meisje, afhankelijk van het beeld dat je hebt als je er voor de eerste keer naar kijkt. Zie je maar één van de twee mogelijkheden? Blijf dan kijken. De grote kromme neus van de oude vrouw is tegelijk de linker-wang en kaak van het jonge meisje. De mond van de oude vrouw is het halsbandje van de jonge vrouw. Het linker-oog van de oude vrouw is het linker oor van de jonge vrouw. Zie je het al? Als je nog steeds maar één van beide mogelijkheden ziet, lees dan gewoon verder en kijk af en toe nog eens naar de afbeelding. Laat hem eventueel aan iemand anders zien, totdat je beide mogelijkheden voor je hebt. Het wisselen van het ene beeld in het andere gebeurt altijd op één moment. Voor sommigen kan dat echt een 'aha-erlebnis' zijn. Tijdens het lezen van dit boek kun je ook zoiets meemaken, een moment dat je heel plotseling een ander beeld krijgt van het roken. Het kan gepaard gaan met een gevoel van ontroering, en als je het meemaakt, ben je eigenlijk al van het roken af. Overigens mag je ook in dat geval gewoon doorroken totdat je het boek uit hebt.

Toch hoeft de overgang van roker naar niet-roker niet zo abrupt te gaan. Het kan ook een geleidelijk proces zijn. Aan het eind van het boek heb je echt een heel ander beeld van het roken dan aan het begin, zonder dat je nu precies kunt zeggen op welk moment je 'rokersbeeld' veranderde in een 'niet-rokersbeeld'. Afbeelding 2 geeft hier een voorbeeld van. Je ziet aan het einde van de reeks een totaal ander beeld als aan het begin, maar waar precies de omslag plaatsvindt, is niet te zeggen.

 

Afbeelding 2: verlopende afbeeldingen mannenhoofd - vrouwenlijf

gezichten

 

 

 

 

Of bij jou de overgang van roker naar niet-roker nu abrupt of geleidelijk verloopt, het resultaat is hetzelfde: je zult niet langer de dwang voelen om een sigaret aan te steken. Je bent vrij om de stap te zetten naar een leven zonder verslaving.

Maar eerst moet je je verdiepen in wat die verslaving nu eigenlijk inhoudt. Ik heb het telkens over een vrije keus, en dat houdt in dat we ook moeten kijken naar het alternatief: blijven roken. Laten we eens zo open en onbevangen mogelijk onderzoeken of het toch niet mogelijk is om te blijven roken. De vraag is dus: is er een manier om een gelukkige roker te worden?

________________________________


Tot hier de weergave van de eerste hoofdstukken van mijn boek: "De Opluchting, in één dag van het roken af" (uitgeverij Ambo, isbn 90-263-1609-7). Misschien kun je nu beslissen of de manier van werken in dit boek bij jou past. Als dat zo is, koop het boek dan. Misschien brengt het je wat je eigenlijk het liefste wil: weer baas zijn over jezelf, je onafhankelijk voelen, en vrij kunnen ademen. Ik wens je veel succes!