Live vervolg jaarcursus


Voor het eerst na Corona is er weer een live jaarcursus op de Veluwe!

Deze live jaarcursus is een vervolgjaar, en alleen toegankelijk voor wie in het verleden één of meer jaren van de jaarcursus gedaan heeft (online of live vóór Corona). Als je niet aan deze voorwaarde voldoet maar wel al veel meditatie-ervaring hebt in Zen, Vipassana of Tibetaans boeddhisme, en je wilt deze vervolgcursus doen, stuur me dan een mailtje.  

Hieronder volgt de gedetailleerde informatie over data en inhoud. 

Waar en wanneer:

De live vervolg jaarcursus wordt gegeven in centrum De Ruimte te Vierhouten op de Veluwe op de volgende 9 vrijdagmiddagen:

9 sept, 7 okt, 11 nov, 16 dec 2022, 13 jan, 10 feb, 10 mrt, 7 apr, 19 mei.

Elke cursusdag begint om 14u en is rond 18u afgelopen. Je kunt al vanaf 13u terecht in De Ruimte voor koffie/thee en als je eventueel vooraf wilt gaan wandelen in de prachtige omgeving. Meer info over De Ruimte vind je hier: www.centrumderuimte.nl 

Kosten:

De vervolgcursus kost 495,- euro (dat is 100,- euro inschrijfgeld en 395,- euro cursusgeld, vrij van BTW).

Inbegrepen zijn:
- 9 lessen van ongeveer 4 uur 
- Individuele begeleiding per e-mail
- Studie- en beoefengroepjes thuis of per Zoom voor wie daar behoefte aan heeft

Als je naast deze live cursus ook een online jaarcursus wilt volgen, hoef je voor de online jaarcursus alleen het inschrijfgeld te betalen (en dus niet het resterende cursusgeld van 265,- euro).

Als je weinig inkomsten hebt, kun je per mail om een korting vragen.

De inhoud van de vervolgjaarcursus:

Voor veel mensen is het weliswaar duidelijk dat meditatie een weg is naar meer geluk en vriendelijkheid in hun leven, maar vaak lukt het in de praktijk toch niet om een regelmatige beoefening gaande te houden. En als dat wel lukt, blijkt het vaak toch te moeilijk om de resultaten van die beoefening ook toe te passen in het dagelijkse leven en in emotioneel lastige situaties.

De meditatie-methoden die in de jaarcursus gebruikt worden, zijn afkomstig uit het boeddhisme, en met name uit de Dzogchen-traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Het zijn buitengewoon effectieve methoden om te leren je geest tot rust te brengen en zijn eigen volmaakte natuur te herkennen. Veel meditatie-methoden die tegenwoordig in het westen gebruikt worden, zijn alleen gericht op het kalmeren van de geest en op het leren je af te sluiten voor de drukte en stress van het moderne leven. De meditatietechnieken uit de Dzogchen-traditie zijn erop gericht je diepste natuur te herkennen, tevens de natuur van alle verschijnselen. Het is een methode waarbij je leert jezelf te de-identificeren met de inhoud van je geest: drukke gedachten en beknellende emoties, en in plaats daarvan te rusten in een natuurlijke, heldere en liefdevolle staat van zijn.

De meditatiemethoden worden ondersteund door onderricht over de aard van de geest en van de werkelijkheid, en de onderling afhankelijke relatie tussen beide.

Studie en beoefening vormen de basis van het spirituele pad. Maar het doel is dat je het resultaat -vriendelijkheid en helderheid van geest- ook kunt benutten in je dagelijkse leven en tijdens beknellende emoties. Om dat te oefenen maken we soms ook gebruik van westerse methoden uit de trainings-psychologie. Tenslotte is ook de onderlinge uitwisseling tussen deelnemers een belangrijk onderdeel van deze cursus: van elkaars moeilijkheden en oplossingen kunnen we leren. Die uitwisseling vindt plaats in kleine groepjes en soms in tweetallen.

Daarnaast gaan we in het vervolgjaar ook de diepte in van de essentiële beoefening van Dzogchen, de uit het Tibetaans boeddhisme afkomstige methode die zich rechtstreeks richt op het herkennen en realiseren van de natuurlijke staat van Zijn. Sommige methoden uit deze traditie zijn in staat je heel direct in aanraking te brengen met je natuurlijke staat van Zijn. Daarnaast bestuderen we af en toe fragmenten van traditionele spirituele teksten uit de Dzogchen- en Advaita-traditie (zoals Longchenpa en Nisargadatta), en hun betekenis voor onze eigen ervaring en leefsituatie.

 


Andere cursussen, retraites & workshops

Zomercursus Van Jan Geurtz in Frankrijk

Studiedagen hulpverleners therapeuten

Twee studie- en oefendagen over spiritualiteit voor therapeuten, coaches en andere hulpverleners LET OP: Deze studiedagen zijn volgeboekt. ...
Zomercursus Van Jan Geurtz in Frankrijk

Weekendcursussen

Weekendcursus op de Veluwe De laatste weekendcursussen van dit jaar: Weekendcursus 1 over liefde en relaties op: 2-3-4 ...
Jaarcursussen Jan Geurtz

Jaarcursus meditatie en spiritualiteit

Online jaarcursus meditatie en spiritualiteit Voor de online jaarcursussen die in september begonnen zijn kun je je nog ...
Lezing en boekpresentatie Amsterdam

Lezing Jan Geurtz 9 februari 2023

Lezing en boekpresentatie Aanmelden Geef reactie De tekst op de omslag van het boek: LET OP: De lezing ...

Vijfdaagse Dzogchenretraites

Vijfdaagse Dzogchenretraite in Winterberg Alle Dzogchenretraites in Winterberg tot de zomer van 2023 zijn volgeboekt. LET OP: Ook ...