Online Dzogchen thuisretraite


Er komt komende winter weer een thuisretraite: van 28 t/m 30 december 2021.

 

Vanwege corona-omstandigheden heb ik alle retraites in Online dzogchen thuisretraiteWinterberg moeten afgelasten. In plaats daarvan geef ik nu on-line thuis-retraites. Aanvankelijk een beetje met teleurstelling over het wegvallen van het live contact. Maar na de eerste proefversie van deze thuisretraite begin juni 2020 bleken er ook voordelen te zitten aan de on-line versie. Juist voor beginners die moeite hebben om thuis een regelmatige meditatie-beoefening voor elkaar te krijgen, bleek deze manier van werken heel behulpzaam. Voor ervaren meditators kan een kennismaking met de Dzogchen-manier van mediteren heel verfrissend en soms ook confronterend zijn. Een ander voordeel van on-line lessen is dat je achteraf de opnames ervan kunt bekijken of beluisteren. En het scheelt natuurlijk enorm in kosten en in reistijd. Kortom, het corona-nadeel blijkt dus ook voordelen te hebben.

Er wordt voor deze retraite geen aanvangsniveau verlangd. Het niveau ervan komt overeen met dat van mijn boeken en mijn video's. Als je volledig profijt wilt halen uit de retraite, is het aan te bevelen om na de retraite een dagelijkse meditatie-beoefening te beginnen van minimaal 15 minuten, verspreid over meerdere sessies. Na afloop van de retraite ontvang je de links naar alle gemaakte video- en audio-opnames. Er wordt verder geen cursusmateriaal verstrekt of vereist. Lees ook de reacties van deelnemers van de vorige thuisretraite via de knop bovenaan deze pagina.

Wanneer

De eerstvolgende online thuisretraite vindt plaats op:

Dinsdag 28 t/m donderdag 30 december 2021

Tijden van de sessies:

Dinsdag 28 december van 18 tot 20u, woensdag 29 en donderdag 30 dec beide van 10.30u tot 12.30u en van 18u tot 20u. De middagen heb je vrijaf om te mediteren, te wandelen, en waar je maar zin in hebt om jezelf een plezier te doen.

Kosten en aanmelding:

De thuisretraite kost 125,- euro. Je kunt je aanmelden via de knop bovenaan deze pagina.

Als je over weinig geld beschikt kun je om een korting vragen. Stuur me een mailtje  met je verzoek.

Voor wie:

Deze retraites zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de Dzogchen-benadering van  spiritualiteit en behoefte heeft aan enkele dagen van meditatie, spiritueel onderricht, stilte, wandelen in de natuur en -voor zover gewenst- gezelligheid en contact met andere beoefenaars.

Professionele hulpverleners kunnen tijdens deze retraites hun inzicht vergroten in de werking van de menselijke geest en de verschillende niveaus van spirituele ontwikkeling. Ze kunnen tevens hun communicatieve vaardigheden vergroten: leren luisteren op een meditatieve manier en vanuit een natuurlijke helderheid en vriendelijkheid leren omgaan met hun cliënten.

Dzogchen als methode tot het realiseren van je natuurlijke staat heeft eigenlijk alleen effect als je er elke dag mee bezig bent. Als je als beginner aan deze retraite wil meedoen is het belangrijk dat je ook na de retraite er dagelijks tijd (en vooral aandacht) aan blijft besteden.
Ervaren beoefenaars hebben daar minder moeite mee, maar zij zitten vaak vast aan ingesleten meditatiepatronen. In deze retraite kun je leren die te overstijgen. Als je twijfelt of deze retraite geschikt voor je is, stuur me een mailtje.

Inhoud:

Deze retraites gaan over de Dzogchenvisie op spiritualiteit, Thuismeditatie groepjesafkomstig uit het Tibetaans boeddhisme. Het is de meest directe weg naar het herkennen en ontwikkelen van onze natuurlijke staat van Zijn, wat door boeddhisten de "boeddha-natuur" genoemd wordt. In Verslaafd aan liefde, Verslaafd aan denken en Vrij van gedachten heb ik over deze methode geschreven. In deze retraites gaan we vooral in op de praktische kant van Dzogchen, hoe deze visie bruikbaar is in het overstijgen van onze dagelijkse emotionele problemen. We doen begeleide meditaties en praktische oefeningen om de natuurlijke staat van Zijn te herkennen en deze te ontwikkelen met de juiste vorm van meditatie en "niet-meditatie". Het resultaat is een fundamenteel andere kijk op je eigen gedachten en gevoelens, en op je waarneming van de werkelijkheid, waardoor er geleidelijk een einde komt aan angst en zelf-afwijzing.

Deze retraites hebben enige overlapping met de inhoud van de jaarcursussen en met de zomercursus over Dzogchen.

 

Thuis retraite houden:

Tijdens deze retraites ligt de nadruk op toegankelijk onderricht, praktische oefeningen, uitwisseling en meditatie. Daarnaast wordt je uitgenodigd om de rest van je tijd tussen de lessen in te delen met bezigheden die een enigszins retraite-achtig karakter hebben. Naast meditatie en studie van spirituele teksten kan dat van alles zijn zoals yoga, wandelen, fietsen, dansen, eten klaarmaken en opeten. Daarnaast probeer je afleidende activiteiten zoals telefoneren, appen, boodschappen doen of tv kijken te verminderen naar wat voor jou haalbaar is. Sommige deelnemers gaan alleen in een huisje of op een camping zitten, anderen doen de retraite temidden van een gezin met kinderen. Je bepaalt uiteindelijk zelf hoe je je thuisretraite inricht.

Andere cursussen, retraites & workshops

Zomercursus Van Jan Geurtz in Frankrijk

Zomercursussen Frankrijk

Weekendcursus op de Veluwe Weekendcursussen op de Veluwe!   Weekendcursus 1: over liefde en relaties op het spirituele ...
Jaarcursussen Jan Geurtz

Jaarcursus meditatie en spiritualiteit

Jaarcursus meditatie en spiritualiteit Na de zomer begint er weer een online jaarcursus eerste, tweede en derde jaar. ...