Reacties op de cursus Spirituele relaties:


Op deze pagina vind je reacties van deelnemers/sters op de cursus Spirituele relaties en de gelijknamige workshop

 

Reacties:

Vanuit het boek kreeg ik wel aanzetten maar mijn meditaties bleven aan de oppervlakte merk ik nu. In die zin is voor mij het aan de hand genomen worden in de meditaties tijdens de bijeenkomsten heel erg verrijkend geweest. Ik heb nu het idee dat ik een meer reëel beeld heb van meditatie, wat het kan zijn en dat het ook weleens niks is. En dat dat ook goed is.

Algemeen blijft bij me hangen: het uitgaan van wat er is en dat omarmen met mogelijk van daaruit veranderen. Tot op heden was ik erg actiegericht: zag ik dingen die ik wilde veranderen en daar ging ik aan 'werken' onder andere met beschouwen en mediteren. Toch wel een heel andere invalshoek en aanpak. Niet heel eenvoudig want in feite merk ik dat ik aan het vertragen ben (voor mijn gevoel). En het besef dat ik meer geduld met mezelf zal moeten hebben voor dat er daadwerkelijk verandering zal zijn.

Dit is een voorbeeld van hetgeen de cursus voor mij heeft bijgedragen. Daarnaast merkte ik dat uit de vragen en verhalen van anderen soms ook nieuwe inzichten kwamen. Vragen waar ik dan zelf niet direct mee rondliep maar die me toch aan het denken zette of waardoor ik in gesprek kwam met mijn partner.

Het blijft een beetje dubbel om als partners bij de cursus te zitten. Het fijne is dat we in de auto terug meestal, en dagen erna, nog vragen of opmerkingen terughalen, reflecteren op wat het met ons doet. We hebben ook een paar keer een oefening samen gedaan, tijdens de cursus, wat weer mooie inzichten gaf in mezelf, mijn eigen gevoelens en patronen bij bepaalde uitspraken van mijn partner, en in hoe hij tegen zaken aankijkt.

Het is ook fijn om met anderen uit te wisselen en de verhalen te horen. In die zin is het ook fijn dat je dit open laat en mensen aanspoort zelf te bepalen of ze een oefening met hun partner willen doen of alleen.

Marion


 

Ik vind de cursus een goede verdieping van wat er in het boek beschreven is; de vorm is goed en leuk en het is erg inspirerend om een hele zaal mensen te ontmoeten die allemaal ook gefascineerd zijn door jouw boek én 'iets' met relaties hebben. Ik heb er erg veel aan.

Joep


 

Mijn vrouw en ik zijn in het proces van een scheiding en ik ervaar momenteel een soort van 'tussenstadium': we zijn nog een paar, maar ook al weer een beetje single. En dankzij jouw cursus hebben we handvatten om onze scheiding op een spirituele manier te voltrekken. Wij hebben NU , tijdens onze scheiding, voor het eerst een spirituele relatie! We zijn bezig om elkaar ten volle te leren kennen en accepteren, terwijl het ook duidelijk is dat de scheiding doorgaat. Voor de cursus had ik al diverse boeken van je gelezen. De cursus heeft mij over de drempel geholpen om daadwerkelijk te gaan mediteren en de oefeningen ook thuis te doen.

Ook overdag, thuis en onderweg heb ik vaak 'bewuste momentjes' waarbij ik mezelf ZIE in de situatie, in plaats van me VERLIES in de situatie. Toen ik begon aan je cursus had ik een beetje hoop dat ik gelukkiger zou worden. Maar dat is dus niet gebeurd.

En dat is precies goed. Want ik zie nu de emoties die ik heb en als ik verdrietig ben, ben ik nog net zo verdrietig, maar het beheerst me niet meer. Ik zie mijn gedachten met mijn gevoel op de loop gaan en dan moet ik soms even glimlachen en dan stopt dat ook weer. Ik kan intens ongelukkig zijn over het aflopen van mijn relatie, terwijl ik er toch ook vrede mee heb. Ik neem de verantwoordelijkheid om er iets aan te veranderen, voor zover het mijn verantwoordelijkheid is.

Dus mijn plan voor nu (niet voor de toekomst):

Blijven beoefenen, zodat ik mezelf steeds beter leer kennen. Zodat ik beter open kan staan voor mijn naasten, met name mijn kinderen en mijn toekomstige-ex. Jan erg bedankt. Jouw cursus spirituele relaties heeft mij een stevige duw gegeven op het goede spoor.

Rob


Ik heb veel aan je cursus gehad en ik wil je daar voor bedanken. Zo sluipenderwijs is de methode van mediteren ergens tot me door gedrongen

en mogelijk heeft deze medegewerkt tot bepaalde ontdekkingen. Ook de onderwerpen en vooral vragen van de mensen en je antwoorden hebben me steeds iets gedaan.

Corine


 

Ik vind het een goede cursus. Je persoonlijke uitleg, je aanwijzingen bij de meditaties en de oefeningen verlevendigen de inhoud van je boek en brengen je op een diepere laag in jezelf. Het doen van de oefeningen en het uitwisselen in de groep maakte dat ik opener naar mezelf werd en de knelpunten die ik tegen kom beter kan zien. De humor en ook zakelijkheid en zekerheid waarmee je de dingen vertelt gaf mij een duidelijke richting en ik moest ook wel grinniken als je ons aan het einde van de avond " lekker in verwarring" had gebracht. Daarmee

bedoel ik dat oude zekerheden op zijn minst minder zeker leken of misschien zelfs op losse schroeven waren komen te staan.

Voor mij was het een belangrijk aspect dat je elke keer weer het verschil tussen een "gewone" relatie en een spirituele relatie noemde en dat de relatie bij de laatste niet bovenaan staat. En dat je ons begeleidde in het verkennen van die spirituele houding. Daardoor kun je leren (zien) hoe je op een andere manier met jezelf en een partner om kunt gaan.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf vond ik het sleutelwoord. De avonden werkten duidelijk door bij mij thuis, wat voor botsingen en

gesprekken zorgde waardoor het een en ander in beweging kwam.

Dank je wel voor deze periode, ik heb er veel steun aan ervaren en inspiratie uit geput.

Jacoba


Ik ben je ontzettend dankbaar voor je boek, de cursus en je woorden. Dit alles heeft mij ontzettend geholpen in mijn proces. Ik ging jouw boek opnieuw lezen en ben meteen begonnen met mediteren op "jouw manier". Ik merkte dat ik mezelf heel erg veroordeelde en dat bepaalde in mijn ogen negatieve gevoelens er niet mochten zijn. Daarnaast ben ik psychotherapieën gaan volgen die me hebben geholpen om te kijken waar bepaalde patronen vandaan komen. Om een lang verhaal kort te maken: ik durf nu angsten en alle emoties -ook de negatieve- toe te laten zonder ze te veroordelen en als ik dat toch doe, dat ook niet te veroordelen.. Ik merk zeker dat dat effect heeft!

Mieke