Reacties op de jaarcursus Meditatie en spiritualiteit:


Op deze pagina vind je reacties van deelnemers/sters op de jaarcursus Meditatie en spiritualiteit.

Reacties:


Dankjewel Jan!
Het is bijzonder wat de jaarcursus, 5 jaar, me allemaal heeft gebracht. Mijn leven is zo veranderd, ook door andere dingen op mijn spirituele pad natuurlijk, maar wow. Veel bevrijding van gewoontes, overtuigingen, angsten. Een paar dingen die er voor mij uit springen:
- lijden zien als weg naar spirituele groei en dat ook echt zo ervaren. Door mijn blijvende klachten na mijn ongeluk ben ik behoorlijk beperkt in mijn dagelijks leven. De gaten die in het ego ontstaan helpen om te zien wie ik werkelijk ben! Heel bijzonder. Dat wat er niet is niet blijken nodig te hebben om een vervuld leven te leven. De compassie die ik voel als ik het moeilijk heb en dat liefdevol gewaarzijn zien als ik wie ik werkelijk ben.
- verantwoordelijkheid nemen voor mijn gevoelens en geluk. Grenzen aangeven, behoeftes communiceren, dingen niet doen die ik niet wil ipv slachtoffer zijn van ‘moeten’, wat een vrijheid!
- ongemak niet langer uit de weg gaan maar benutten voor spirituele groei. Dit is dsgelijkse kost voor mij. Bijzonder ook in hetverbinden met een nieuwe man hoe veel dit ons brengt! Zoveel meer liefde als ook de lastige dingen er écht mogen zijn, ookal zorgen ze uiteraard voor de nodige knoppendrukkerij heen en weer.
- doorzien dat alles zich afspeelt als een mentale constructie. Daar steeds weer mee oefenen. Nog een flinke weg te gaan.
- etc etc

Ik zou nog even door kunnen gaan maar ik laat het hier even bij! Ik ben je erg dankbaar. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je weer veel mensen kunt inspireren in het nieuwe cursusjaar!
Liefs Claudia


Dag Jan,

Dank je wel voor je inspirerende lessen. Na drie keer het derde Dzogchen jaar te hebben gevolgd, ga ik volgend jaar niet meer deelnemen. Je bent, zeker de eerste twee jaar, mijn spirituele gids geweest op het Dzogchen pad. Via jouw fantastische boek 'Verslaafd aan denken' maakte ik kennis met Dzogchen, het was heel verhelderend en verdiepend om op de mooie Veluwe de lessen van jou persoonlijk te mogen ontvangen en de contemplaties beoefeningen te doen. Je hebt (iets in) me wakker gemaakt en geleerd werkelijk te kijken, te ervaren, te verblijven in het 'weten' steeds weer, steeds opnieuw, kijken en zien dat er niets is om je aan vast te houden, niets is en toch alles, in ruim,helder en liefdevol gewaarzijn.

Ik blijf het pad volgen, zoals ik al deed, zelf thuis en bij mijn eigen leraar Thay en sangha, maar ook heb ik Mingyur Rinpoche ontdekt, via jou, ik heb al verschillende retraites bij hem gedaan, juist ook over the Nature of Mind, hij is een heldere en sprankelende leraar. Kijk maar eens op hun website, Tergar heet de organisatie.

Wens jou alle goeds, in leven liefde en werk, misschien dat ik nog weleens een weekend of korte cursus bij je kom doen.
met een hartelijke, liefdevolle groet,
Sonja

 


Dag Jan,
Graag wil ik nog even terugkomen op de ontmoeting van vandaag.
Ik ben gegrepen door wat er gezegd werd en hoe ik het heb ervaren. Ik zat op een gegeven moment op het puntje van mijn stoel. Ik voel me zo op mijn plek op deze jaarcursus. Wat ik lees, wat ik hoor, wat ik ervaar, wat ik doorleef: het kwam vanmiddag allemaal samen. Het klopt, het past, het is mijn weg. Ik kan het langzaamaan pakken en maak schoorvoetend de waardevolle stapjes op mijn levenspad.

Ik ben diep dankbaar. Wat fijn, dat jij jouw inzichten op jouw wijze met ons wil delen en dat jij daar zo knap taal aan kan geven. Het is zo verrijkend.
Hartelijke groet,
Margreet


Hai Jan,

Ik wil je graag mijn ervaringen met de Jaarcursus schrijven. Wonderlijk en ontroerend, de jaarcursus met daarin al zijn (….nu ik dit aan het opschrijven ben voel ik onroering….) boeddhistische spirituele kennis; uitgelegd en opgedient in helder en concreet onderricht; waarin ik herkenning en erkenning vond in mezelf…..met een meer dan warme onderstroom waarvan ik regelmatig ontroerde; de variëteit aan beoefeningsmethoden; contemplaties en de mogelijkheden mbt het uitwisselen met mede beoefenaars, hebben mijn kijk op het leven, en mijn dagelijksleven in één jaar gigantisch verreikt en verruimd. Dankjewel Jan!! Zoals je weet heb ik al vele andere cursussen en inspiratieweken bezocht de achterliggende jaren maar geen van allen waren zo inspirerend, verhelderend en liefdevol als “dit” (een wijsheid die ervaren/dus geleefd kan worden). Deze wijsheid (jouw onderricht) hoef je niet te geloven, deze wijsheid is te ervaren. De jaarcursus heeft mij in contact gebracht met een diepere laag in mezelf, het heeft mij geconfronteerd, laten kijken naar mijn pijnlijke emoties (die komen en gaan…..) alsmede in contact gebracht met reizigers op het spirituele pad en met een aantal heb ik inmiddels een warme vriendschap opgebouwd. Waarmee ik gelijk aan het oefenen ben met versmelting en dissociatie…..de-identificatie….onthechting….. in de dagelijkse praktijk. Bovenal de dagelijkse beoefening van meditatie is niet meer weg te denken uit mijn dagelijks leven. Genieten dus.

Het spoor waarop ik al jaren aan het aanmodderen was met mezelf en in relaties (met al mijn goede intenties uiteraard) heb ik stapsgewijs verlaten om te komen op; zoals ik het ervaar, een pad naar vrijheid en ruimte in mezelf. “Mezelf omarmen met liefdevolle vriendelijkheid” dat is mn ankertje/ quote geworden op mooie en pijnlijke momenten (soms ooozooo moeilijk). Natuurlijk lees ik met grote regelmaat passages en hoofdstukken uit Verslaafd aan liefde en Verslaafd aan denken of gooi er nog een audiofile of videotje van jou of andere inspirators tegenaan.

Warme groeten,

Jetje


Via deze weg wil ik je bedanken voor een fijn 2e leerjaar van de jaarcursus. Het heeft me weer veel verder geholpen in de ontwikkeling van mijn spiritueel besef/bewustzijn. Ik heb veel steun gehad aan de kennis en inzichten die ik heb opgedaan tijdens dit en vorig cursusjaar, waardoor ik steeds beter in staat ben mijn eigen lijden -en angst daarvoor- te herkennen en mij daar niet langer door te laten leiden. De zaken die je in de cursus hebt aangereikt zijn voor mij juist in het afgelopen jaar van grote betekenis geweest en hebben me geholpen om voor mijzelf keuzes te maken die bijdragen aan het verminderen van mijn eigen lijden. En ik heb daardoor ook werkelijk kunnen ervaren dat dit nieuwe handelen een daadwerkelijk andere beleving geeft op de moeilijker momenten in mijn leven.

Inge


De jaarcursus bevalt me goed. Het lesmateriaal is beknopt, eenvoudig en simpel, maar heeft een verrijkende inwerking op mijn leven. Ik vind het echt heel verhelderend en leerzaam. Het praktiseren doe ik met genot en levert veel op. Ik ben er heel blij mee.


 

 

Ik ervaar de cursus als laagdrempelig en zorgvuldig, als westers en boeddhistisch, als veilig en inzichtelijk. Ik bouw een regelmatige beoefening op, kom tot diepe inzichten die mijn leven en dat van mijn naasten lichter maken en tot verdieping van mijn boeddhistische studie. Nooit verwacht dat het zo effectief zou zijn op alle gebieden dus zowel oefening in meditatie, persoonlijke / spirituele ontwikkeling en verdieping in de studie. Een volledig proces van voelen, denken, ervaren, werken en leven.


Vind afwisseling tussen praktische beoefening en uitleg heel prettig. En de informatie die je geeft in je uitleg is interessant/inspirerend, goed te begrijpen en qua hoeveelheid ook goed behapbaar.

Sommige deelnemers moesten in het begin wennen aan de groepsgrootte (rond de 50 deelnemers):


Ik was verrast met het grote aantal deelnemers op de eerste dag, maar dat heeft verder geen negatief effect op mij gehad. Het is juist leuk zo'n grote groep en we kunnen allemaal van elkaar leren.


Aanvankelijk schrok ik van de groepsgrootte. Nu ervaar ik het als een rijkdom, zoveel verschillende visies, verhalen, mensen. Ik voel het toch als heel intiem en veilig. Leuk dat er ook veel mannen zijn (waarom eigenlijk? toch een soort evenwicht, kritsche vragen, nuchterheid, volledigheid?)


De groepsgrootte is mooi, sfeer helemaal oké, ik voel fijne mensen die overwegend open staan. Voldoende ruimte voor persoonlijke vragen. Uitwisseling met medecursisten daar heb ik zelf niet zo'n behoefte aan.


Groepsgrootte is op zich prima. Merk wel dat als een onderwerp veel oproept aan vragen of reacties, dat het dan wat lastiger wordt om aan bod te komen. Maar ervaar dat tot nu toe niet als storend.


Ik geniet van de cursus! Leer veel, vind het ontzettend interessant en heb er ook al veel plezier van in mijn dagelijks leven.


 

Ik zou wat meer over relaties willen horen, maar ja, ik heb eigenlijk ook je boek aan flarden gelezen, dus hoe vaak moet ik het nog horen. Merk wel dat het hele proces van vermindering van zelfafwijzing bij mij met behoorlijke horten en stoten gepaard gaat. Het samen zijn helpt wel in dit proces.


 

Het samen 'zitten' vind ik heel belangrijk. Goed dat we daarmee beginnen en eindigen en regelmatig tussendoor 'doen'. Goed dat je ons tijdens de meditatie af en toe 'bij de les houdt', maar het is ook fijn als het een tijd echt stil kan zijn.


 

Ik kan me voorstellen dat er wat meer goeie boeken in te zien zijn, waar je heel kort iets over vertelt. Om wat meer tot studie en ideeën te prikkelen. Ook het samen lezen, eventueel bespreken van teksten, lijkt me fijn.

Uitleg van begrippen tot nu toe, is goed, helder en zonder poespas.

Ik zou het leuk vinden om wat meer oefeningen te doen in tweetallen.


 

Ik zou nog wel meer theorie willen, een leeslijst, of een overzicht van onderwerpen/teksten die je thuis kunt bestuderen.

Ik vind de inhoud prima. Je wisselt af, er zit vaart in, de timing van de pauzes zijn goed. Soms vind ik tijdens vragen-momenten dat mensen geen vragen stellen maar meningen uitten en dat gaat me soms te ver.


 

 

Groepsgrootte is prima en groter hoeft zeker niet. Doordat ik er voor zorg dat ik elke keer met iemand anders een oefening doe, leer ik mensen kennen. Ik vind vooral de diversiteit van die mensen leuk. De sfeer is makkelijk en contact wordt ook makkelijk gelegd. Dat heeft zeker ook te maken met de manier waarop jij je warmte en rust uitstraalt.


Oefeningen in tweetallen: heb ik niks mee, te veel lawaai, te veel het ding van de ander waar ik niet voor kom. De uitwisseling via de vragen aan jou vind ik daarentegen heel fijn.


 

Ik geniet van de meditatie, de uitleg en de uitwisseling. Ook de oefeningen in tweetallen vind ik waardevol en interessant. Op dit moment ben ik vooral bezig om mijn dagelijkse meditatie te ‘bestendigen’, uit te breiden en te verdiepen. Ook probeer ik het meer en meer te verbreden naar de rest van mijn leven: het in de praktijk te brengen. Ik vind jouw uitleg en jouw voorbeelden (vooral ook die uit je eigen leven) erg duidelijk en ik vind de manier waarop je dingen overbrengt heel erg prettig!


Prima ruimte! En koffie/thee en vooral de heerlijke koekjes/cakejes/etc zijn geweldig!


 

Ik heb je jaarcursus als heel waardevol ervaren, zowel jouw onderricht als het proces in de groep. Door iedere maand bij elkaar te komen bleef ik 'bij de les' en vond ik hernieuwde inspiratie wanneer mijn motivatie of discipline dreigde weg te zakken. De weg van meditatie en de oefening in het loslaten van het constante oordelen dat ons ego zo gewend is, heeft me geholpen om het kolkende water van mijn geest een beetje tot bedaren te brengen en mijn eigen gevoelens beter te leren kennen en te accepteren. Vooraf vreesde ik dat de cursus 'zwaar' of 'zweverig' zou zijn. Nu kan ik gelukkig stellen dat het ook (of misschien wel juíst) in een ontspannen, lichte sfeer mogelijk is gebleken om met jou én als groep, mooie dingen te bewerkstelligen. Dankjewel!