Reacties op de 5-daagse Dzogchenretraite in Winterberg


 

Goede morgen Jan
Dank je wel voor de bijzondere retraite!!! Ik had me er een hele andere voorstelling van gemaakt, dacht truukje leren en 5dagen zen zijn🙈. Maar wat ik heb mogen ervaren....in de inderdaad niet leuke oefeningen heeft me meer gebracht dan je ooit kunt leren met een truukje. Jou manier van communiceren en vooral je humor heeft me zoveel inzicht gegeven dat ik veel lichter naar de dingen mag kijken en het spirituelen niet zo bloedserieus moet nemen waardoor ik verkramp. In een woord geweldig.....het heeft me ontzettend veel gebracht en geweldig wat je ons mee geeft. Dank je wel voor de mogelijkheid die je me geboden hebt.
Groetjes Marie jose


Lieve Jan,
Nog steeds zie ik hoe mijn ego verslaafd is aan liefde en aan het krijgen van de erkenning van de ander. Mijn ego doet zijn dansje en reageert vanuit de oude overtuiging niet goed genoeg te zijn. Hij kan niet anders....hoewel ik voel dat zijn kracht af neemt en de overtuigingen en aannames en reactiepatronen afzwakken. Maar wat nou het allermooiste is om te ervaren is het steeds vaker wegvallen en uitblijven van de allesverwoestende en pijnlijke 'zelfafwijzing'. Na jouw waardevolle, liefdevolle en heldere uitleg in je boek 'verslaafd aan liefde' en tijdens de retraite in Winterberg is het effect groot en werkt nog dagelijks door. Elke dag weer zie ik hoe het ego werkt maar de daaropvolgende zelfafwijzing komt steeds minder vaak. De identificatie met het ego-gedrag wordt aanzienlijk minder en dat is het meest waardevolle wat ik in mijn leven heb mogen ervaren. Mijn God was was ik altijd streng en afwijzend tegenover mezelf. Nu kan ik niet anders dan met liefde het ego omarmen en daarmee natuurlijk mezelf. Wat een enorme verrijking als het ego-dansje wordt doorzien. Ik voel me dankbaar en voel steeds meer liefde. Ook voor de mensen om mij heen waarin ik mijzelf herken en mij steeds meer mee verbonden voel.
Daarom kan ik niet anders dan jouw boek bij alle mensen die ik ontmoet en zie worstelen van harte aanbevelen. Ik ben je dankbaar dat je jouw kennis hebt willen delen.
Liefs,
Annemiek


Hai Jan,
Ik heb een super leerzame en fijne retraite gehad vorige maand. Ik vond het erg fijn dat je zoveel hebt uitgelegd, ik merk namelijk dat mijn ego het nodig heeft om het een-soort-van te begrijpen hoe het werkt, om het gewaarzijn vol te houden. Wat ik ook heel prettig vind is dat je benadrukt dat het ego er mag zijn, dat geeft veel ruimte merk ik en hierdoor kwamen bepaalde dissociaties mooi aan het licht. Ik had de eerste paar dagen een beetje moeite met de grootte van de groep, maar moet zeggen dat ik op het eind een saamhorigheid heb gevoeld waar ik verbaast over was, met zoveel mensen.
De stilte vond ik heel fijn en de yogalessen van Rosa ook enorm, ze doet het echt heel goed. Door smorgens contact te maken met mijn lichaam voel ik me meer gegrond en gaat het gewaarzijn makkelijker. Of nou ja, niet altijd natuurlijk, maar het helpt! Ik oefen nu elke dag, met de insight timer, op meerdere plekken, vaak buiten. Het ritme van het dagelijkse leven zorgt er voor dat ik weer snel wordt meegezogen in de waan van de dag, maar de 5 minuten momentjes vinden toch wel vaak hun plek.
We hebben met wat mensen van de retraite een appgroepje om elkaar op de hoogte te houden, dingen te delen en te motiveren, heel waardevol. Het is erg fijn om met anderen te kunnen sparren over dit soort onderwerpen, gelukkig heb ik veel gelijkgestemden in mijn omgeving.
Dank Jan, het heeft me enorm geïnspireerd; je theorie, de stilte, de oefeningen, het oncomfortabele, de mooie omgeving en de prachtige mensen die ik heb ontmoet. Dankjewel voor het samenbrengen ervan!
Liefs,
Karin


Beste Jan,
Al weer twee weken geleden dat onze retraite in Savita startte. Tijdens de retraiteweek kwam veel langs wat ik eerder gehoord heb, maar kwam nu veel dieper binnen. Soms duizelde het me inderdaad, soms ging er een tipje van de sluier omhoog, werd best vaak geraakt, het voelde soms confronterend en soms voelde alles helder,ontspannen, licht en ruim. Dat alles er mag zijn, je daar liefdevol in kunt ontspannen, het ervaren van de ruimte en helderheid die er dan komt, werkt zo bevrijdend. Dat is mijn grootste pluspunt van die week , die dagelijks doorwerkt
Ook al raak ik nog regelmatig verstrikt in beknellingen, maar voel er minder verzet tegen. En tja, dat ego, die kleine Ridi, laat regelmatig van zich horen en om dan liefdevol te kunnen zijn…..
Een levenslange les, die om herhaling en verdieping vraagt. Veel vragen blijven, maar hoeven niet meer allemaal beantwoord te worden. Al met al was deze week voor mij verstillend, voedend en verrijkend.
De grote groep, waar ik ook in eerste instantie van op keek, voelde zo goed, zoveel mooie zoekende mensen en in de stilte toch verbinding. Het alleen en stil zijn beviel goed. Ik werd me bewust hoeveel we inderdaad sociaal(wenselijk) bla bla’en. In stilte kun je ook communiceren. De (schaarse)momenten om wel verbaal te delen waren ook goed.

Ik heb alle ochtenden de Kundalini-lessen van Rosa gevolgd en vond het zeker een meerwaarde. Ook al ben ik vertrouwd met heel andere vormen van yoga en is deze vorm en benadering echt anders, toch heel goed om te ontdekken of je open kunt staan voor een andere vorm. Het was een mooi energiek begin van de dag en bracht me zeker in mijn lijf. Rosa bracht haar lessen met zoveel overtuiging, kundig en krachtig. Complimenten! Des te meer omdat ze in een groepje tijdens een opdracht haar worstelingen en onzekerheden deelde. Als ze als yogadocente voor een groep staat is ze helemaal heel!

Het verblijf in Savita was super. De eenpersoonskamers, de rust en stilte, de prachtige omgeving, het (h)eerlijke eten en de warme liefdevolle zorg die daaruit sprak. Wetend dat ze kampen met financiële tekorten en weinig vrijwilligers, verdient het nog meer respect en dank. De opzet van beginnen met yoga, les in de ochtend en avond en in de middag ruimte om de natuur in te gaan, vond ik zeer prettig. Dit alles was een ideale omgeving om jouw wijze lessen te ontvangen en te laten bezinken (maar dat gaat nog steeds door). Heeeel veeel dank. Ik lees je boeken weer met nieuwe ogen. Nogmaals veel dank voor alles Jan. Hopelijk nog eens tot ziens.
Hartegroet, Ridi


Hallo Jan,
Graag wil ik laten weten hoe waardevol voor mij de lessen zijn en ook de retraite afgelopen week.
Ik ben heel dankbaar de lessen te kunnen/mogen bijwonen. Jij bent er meer dan in geslaagd de wijze boeddhistische lessen aan ons door te geven. Je uitleg, opbouw, inzichten, model, structuur, juiste en wijze antwoorden, altijd weer zorgvuldig, het is meer dan waardevol. Het geeft inspiratie/motivatie/vreugde/ inzicht, noem maar op, de lessen toe te mogen passen in het "dagelijkse" leven.
Diepe respectvolle harte groet,
Marian


Jan, paar maanden later -> de retraite heeft een waanzinnig fijne impact op m’n leven:

- helder wat meditatie voor rol verdient in m’n leven

- fijne handvaten om ‘gewoon' op m’n kussen te gaan zitten

- verhelderende inzichten die me met humor naar m’n eigen drama kunnen laten kijken -> heerlijk

Heel dankbaar voor de impact die je op mijn levenspad hebt.

Warme groet,

Peter


Hoi Jan,

Na de 1e jaarcursus vond ik de retraite in Winterberg een heel mooi en intensief vervolg. Wat je normaal op een cursusdag doet, werd nu 4 dagen lang in een hogedrukpan opgediend. En daarbij telkens weer terugverwijzend naar de simpele eenvoud van het ervaren. En zo dikwijls voelde ik ook de verwondering over hoe je elke vraag weer van een passend antwoord weet te voorzien.

In het verleden heb ik meerdere malen een meer traditionele Tib Boeddhistisch retraite meegemaakt. Daar werden dan de authentieke teksten gelezen en door de lama van toelichting voorzien. Maar het bleef voor mij toch heel abstract en op het niveau van een denk-werkelijkheid steken.

Jij draait het voor mij helemaal om: geen hoogdravende teksten, maar de simpelheid benadrukken van het lijden aan vooral pijnlijke emoties, en dat er een oefenpad is om hier verlichting in te brengen. Dit maakt de cirkel weer rond naar de praktijk en tastbaar in de directe ervaring Geen gescheiden werelden meer, maar gewoon bezig zijn en oefenen in het dagelijks leven.

De dagen hebben me veel gegeven en ik ervaar de afgelopen week dat ik het soms een stukje door de dag mee kan blijven dragen. Ik ben dankbaar voor al jouw mooie, inspirerende boeken, Dankbaar voor jouw authentieke en oorspronkelijke manier van lesgeven, Voor jouw openheid, helderheid en liefdevolle omarming en humor, Dankbaar dat ik hierdoor de connectie kan voelen dat het echt ergens over gaat

en dat het er echt toe doet, dat het (t)huis er echt is

Lieve groet,

Hugo


Hoi Jan,

Ik wil graag nog mijn dank uitspreken voor de fijne retraite in Winterberg, eind april.

Mede dankzij de retraite is er een soort stilte in me aan het groeien, een soort rust, mildheid, focus. Ik heb inzicht gekregen in een aantal ego patronen en ik zie hoeveel energie het me (heeft ge)kost om altijd maar te streven naar een soort schijn-bevestiging van buitenaf in plaats van binnenuit. En ook hoe onrustig het me maakt(e) om steeds maar te willen voorkomen dat een ander zich door mij afgewezen voelt - daar ben ik niet verantwoordelijk voor. En het lukt me om vaker aanwezig te zijn bij de angst dat ik een ander afwijs, of juist de angst om zelf afgewezen te worden, zonder dat te willen veranderen. En dat geeft zoveel vrijheid en rust!

Groet, Rosalinde

 

Lieve, lieve Jan,
Ik heb grote bewondering voor jou over de manier waarop jij met je - naar mijn inziens - onuitputbare kennis en vriendelijkheid, deze 5-daagse retraite van afgelopen week in je eentje hebt gegeven. En dat voor 50 mensen. Chapeau!!!
Ik vond het een geweldige, unieke retraite waarin ik heel veel meer inzichten heb gekregen en daar mijn lering uit kan trekken. Ik heb er een heel warm en liefdevol gevoel aan over gehouden, zowel naar mijzelf als naar mijn medemens toe.
Nogmaals dank je wel voor deze duidelijke en heldere levenslessen!!! Ik heb er van genoten.
Hartelijke groeten vanuit het Zeeuwse Hulst
Liefs,
Ineke

Hallo Jan,

Ik heb een heerlijke week gehad; de stilte heeft me heel veel goed gedaan, heeft me rust gebracht. Ik vond de sfeer van de groep heel fijn, bijzonder om te merken dat als ik bijna helemaal niet spreek met andere mensen, ik me toch zo verbonden kan voelen. Wat ik het allerfijnste vind, is de ruimte die jij biedt. Niks is dogmatisch, niks wordt dogatisch benaderd maar je bent wel duidelijk in je kaders en filosofie. Duidelijk maar toch zo vriendelijk en ruim, ik vind dat een bijzondere combinatie.

Je beantwoording van vragen vind ik het meest leerzame van alles. Theorie en beoefening worden zo heel praktisch duidelijk. Het is fijn om zo vrij vragen te kunnen stellen, de sfeer is er veilig genoeg voor. Fijn om ook vragen van anderen te horen, zoveel is herkenbaar. Het doet me erg veel goed dat de antwoorden op vragen altijd zo vriendelijk en liefdevol worden beantwoord. De theorie dat alles er kan zijn zoals het is, wordt zo heel erg praktisch getoond.

Ik neem heel veel mee van de retraite in mijn dagelijks leven. Dat zit 'm vooral in de manier van kijken naar mijn eigen emoties: me er niet tegen verzetten, ruimte geven, naar binnen gaan, ernaar kijken, en... zien dat het inderdaad als een golfbeweging ook vanzelf weer afzakt.

Groeten van Femke


 

 

Hallo Jan,

Fijne retraite. Alles was er. Van schoolkampgevoel tot serieus diepe inzichten, van stilte tot heus tumult. Ik vond het fijn dat er ruimte was voor preciezen en rekkelijken. Er was veel stilte en dat was voor mij een heel mooi experiment, maar er was ook het theehuis waar alles gewoon 'normaal' was. Ik kon erin en eruit stappen. Heel fijn. Blij dat ik er was. Ik vind het fijn dat we dingen mogen voorleggen. De sfeer is er ook naar. Ik vind de dingen die anderen voorleggen ook vaak interessant. Herkenbaar. Of juist een heel ander blikveld. En vaak heel benieuwd wat je gaat zeggen als iemand een uiteenzetting heeft gedaan. Er komen best dingen op tafel.

Toen je ging vertellen wat we gingen doen op zaterdagavond dacht ik dat ik dat wel heftig zou vinden. Maar dat viel mee (of tegen). Lukte niet zo goed om echt mee te gaan. Toch genoeg ervaren om er iets aan gehad te hebben. Volgens mij deden de oefeningen voor veel mensen wel wat. Heel prettig was het fysieke aspect ervan. Andere zaal. Lopen. Bewegen. Doen.

Ja Jan, ik ben gewoon fan. Ik word heel blij van je no-nonsens manier van doen. Wel spiritueel maar zonder al te veel gedoe. Aards, Westers, wetenschappelijk. En met een groot hart voor alles wat is. Ik heb al heel veel van je geleerd en blijf dat nog even doen. Jouw stijl van lesgeven is inmiddels vertrouwd.

En daarnaast heb ik me gerealiseerd dat ik de laatste jaren toch echt wel veel dichter leef bij wat zich nu voordoet en dat ik ook veel, veel liefdevoller ben. Het venijn naar mezelf is er nog wel, maar wordt niet meer gevoed op momenten van stress.

Groetjes,

Desirée


 

 

Hallo Jan,

Ik vond het een prettige Retraite. Goed ritme, mooie uiteenzettingen, verrassend programma. Theoretische uiteenzettingen vond ik over het algemeen goed, soms wat teveel tekst en herhalingen. Beantwoording van vragen ook goed, complimenten voor de helderheid en het geduld. Soms wat teveel woorden en herhalingen.

De oefeningen op zaterdagavond daar was ik minder blij mee. Ze kwamen voor mij uit de lucht vallen, had het niet verwacht in een retraite. Ik heb vooral aan de egotunnel wel iets gehad, het besef dat je je eigen projecties op een ander plakt, ook de zogenaamd positieve.

ik voelde me achteraf rustiger dan tijdens de retraite. Tijdens de retraite kwamen al die mensen om me heen nogal binnen en wat er gezegd was enzovoorts, maar ik kwam daar wel steeds meer doorheen. Ik doe graag nog eens zo’n retraite. Ik wil graag vaker mediteren, en probeer dat te doen(>>) Het is gewoon nodig om te kijken wat er zoal in mijn hoofd zich afspeelt.

Groeten van Geja


Hallo Jan,

Wat ik zie als jouw grote kracht is de hele laagdrempelige " dicht op de huid" benadering en uitleg. En het heel zorgvuldig en en met aandacht en duidelijkheid ingaan op alle vragen, alle persoonlijke dingen die aan de orde kwamen. Daarmee ook steeds weer je eigen kwetsbaarheid tonend. Vanuit wie jij bent creeer je een sfeer van vertrouwen en veiligheid. En dat was heel mooi en fijn.

Savita is een prima plek. Erg groot, maar heel fijn dat het zoveel 1 pers kamers heeft. We zaten er niet in de beste tijd van het jaar, ook fijn als het wat langer licht is en je nog wat meer buiten kunt zijn. Stilte tijdens de maaltijden vind ik altijd fijn.

Groetjes,

Joke


Hallo Jan,

De retraite heeft mij goed gedaan en een diepe werking gehad. Na de retraite heb ik me regelmatig afgevraagd; waar maken al die mensen om mij heen zich zo druk over/ waar gaat het over? Zowel op mijn werk als in de privesfeer. Ik leek regelmatig 'los' te staan van de situatie/omgeving waarin ik me wel bevond.  M.a.w. ik stond erbij en keek ernaar. Dit gaf mij een raar gevoel in de zin van; onbekend rustig en ook wel een beetje beangstigend. Zo van, waar gaat dit naartoe? straks sta ik alleen, en kan ik niet meer mee feesten omdat alles toch maar een illusie is. Soms heb ik zelfs gedacht; hoe nu verder zonder "deze illusie van geloven in verhaaltjes"..... Echter met regelmaat merk ik dat het zijn vruchten afwerpt.

Deze stilte retraite heeft me geconfronteerd met mn patronen. Zaterdagavond tijdens de borrel met wijn (fijn Jan dat dit mocht), heb ik ervaren dat ik weer in het ego spel terecht was gekomen. Terwijl ik in stilte en tijdens de lessen geen stress/beknelling etc heb gevoeld, kreeg ik die avond in de "bar" weer een soort gestressed gevoel, alsof ik iets moest presteren (presenteren) van mezelf naar al die babbelende mensen om mij heen. Bijzondere ludieke ervaring!

Liefs van Jetje


 

Van 10 tot en met 14 december 2014 heb ik de retraite in Winterberg gevolgd. Deze dagen heb ik als zeer prettig, inspirerend en leerzaam ervaren. Ik kon voor het grootste deel van de tijd mijn werk en privé achter me laten en me bezighouden met de stof die Jan ons voorschotelde. Jan is als persoon en trainer heel toegankelijk, vriendelijk, geïnteresseerd en moedig. Ik vind het geweldig om te merken dat hij gewoon zegt: ‘Dat weet ik niet’, als er een vraag wordt gesteld waar hij het antwoord niet op weet. Dat maakt dat ik juist nog meer respect voor hem heb gekregen. (Had ik al, want ik heb eerder een workshop bij hem gevolgd waar ik ook zeer tevreden over was). Ook al bestond de groep uit zo’n 50 personen, hij had oog en tijd voor iedereen. Hij zorgde er ook voor dat de aandacht correct werd verdeeld tussen de mensen die veel aandacht vroegen en de mensen die wat minder, of geen aandacht vroegen. En dat is al een kunst op zich! Ik kan iedereen die geïnteresseerd is in spirituele ontwikkeling deze retraite aanbevelen om nog bewuster en vooral liefdevoller in het leven te staan.

Groetjes, Louise