Reacties op: Een dag over meditatie en liefde.

 

Goede dag Jan,

Ik ben naar de dag van meditatie en liefde geweest op 2 april jl.. Eigenlijk niet vanwege het onderwerp, maar gewoon om jou en je lezers eens te ontmoeten. Ben met je boeken in aanraking gekomen door je boek “Verslaafd aan denken”. Weet het nog precies, ik stond aan de grond genageld toen ik die titel las. Heb een leven vol verslavingen achter de rug en was daar al jaren succesvol mee gestopt, maar merkte dat mijn leven nog enorm beheerst werd door negatieve gedachten. En nog meer gedachtes over gedachten: “waar komen ze vandaan en van wie zijn ze, als ik ze niet kan stoppen of beinvloeden? ”. Kom nooit in de verleiding om weer te gaan ‘gebruiken’ en ben zo succesvol in het normale leven dat niemand mijn verleden vermoed, maar heb wel het gevoel dat ik constant in een 1e klas restaurant aan het eten ben en op elk gerecht enorme ladingen ketchup gooi. Oftewel leef ik nu maar half en ben ik nu verslaafd aan mijn gedachten? Heb het boek nu twee keer gelezen en ik snap het nog steeds niet helemaal en ben nog niet bevrijd van mijn gedachten, maar ben wel van plan het te blijven lezen en de oefeningen te doen totdat ik het begrijp.

 

Heb sindsdien al je boeken gekocht en gelezen. Vooral “de opvoeding voorbij” en de “verslaving voorbij” vond ik erg goed en gaf me nog meer aanknopingspunten waarom ik ooit begonnen was met allerlei niet-sociaal geaccepteerde vluchtwegen en toedekkingen. En waarom ik steeds minder mee wil doen met allerlei wel sociaal geaccepteerde  vluchtwegen en toedekkingen. Gek genoeg al 18 jaar gestopt met roken en zelfs in je boek “De opluchting” vond ik nog eye-openers. Vreemd genoeg ervaarde ik weer de verhoogde hartslag, de benauwende ademhaling en de walging tijdens het lezen over sigaretten, shag en roken. Hilarisch!

 

Maar goed, ik vond de dag van meditatie en liefde en liefde erg leuk om te beleven. Had verwacht veel mensen in boeddhistische uniformen (veel gekleurde losse kleren) rond te zien banjeren, zoals ik ze op een meditatie cursus ben tegen gekomen (dat schrok me nogal af). Maar was eerlijk gezegd verbaasd over het aantal ‘met beide benen op de grond’ mensen en ook veel mooie vrouwen dat er rondliep. En wat me nog meer verbaasde is dat er tijdens de oefening over ons eigen negatieve zelfbeeld er zoveel van die mooie mensen opstonden die zichzelf: raar, slecht, lelijk, onbetekenend enz. vonden. Ongelofelijk. Deze laatste voorbeelden deden me (wederom) inzien dat mijn beeld van de werkelijkheid totaal anders is dan de werkelijkheid. Bij de oefening over ons eigen negatieve zelfbeeld werd mijn ouderlijke schaamte (is toch geen AA-bijeenkomst?) getriggerd, maar mijn kindelijke enthousiasme om ook mee te doen won het en dus stond ik op en vertelde ook iedereen mijn negatieve zelfbeeld. Gebeurde vanzelf. Dat heb ik ’s nacht moeten bezuren, want de ouderlijke vermaning: “ben je helemaal gek geworden, zoiets zeg je toch niet, schaam je je niet!” kwam keihard om de hoek zeilen. Kon er na een half uurtje met vriendelijkheid en humor naar kijken. Ook weer een goed leerpunt.

 

Om kort te gaan Jan. Ik vond het erg leuk jou en je lezers te ontmoeten, je persoonlijk te bedanken voor het schrijven van je boeken en ik heb er nog iets aan gehad ook.

Groet,

Erik


 

Hoi jan,

dankjewel voor deze dag. Je doet het altijd zo super, bent zo scherp, helder en duidelijk en ook fijn dat je het uitlegt zoals het ook in de praktijk daadwerkelijk IS. Dus iedereen heeft meteen de associatie erbij. En wat een humor. Heerlijk.

Ik heb persoonlijk altijd erg veel behoefte aan herhaling en daarom kom ik graag op meerdere trainingen waarin sommige dingen terugkomen. Stukje bij beetje begint het te beklijven wat je eigenlijk daadwerkelijk zègt. Heel blij mee.

Wel enorme grote groep vandaag. Gelukkig was het stil en iedereen vol aandacht, dus viel me niets tegen. Voor een 'losse' dag is dat prima te doen, voor een jaarcursus lijkt me niet. Dan is de intimiteit van een groep prettig(er).

Mechteld

 


Beste Jan,

Hartelijk dank voor je presentatie. Ik heb een heel bijzondere dag bij je gehad vandaag, dankjewel daarvoor. Fijn dat we onze eigen lunch kon gebruiken. Ik kijk uit naar een volgende keer.

Hartelijke groeten,

Jolien


 

Hallo Jan,

Dank voor vandaag. Ik vond het een hele fijne dag en heb er niets op aan te merken. Het was heel helder allemaal en de setting voelde intiem en laagdrempelig, ondanks de grote groep.

Leonie


 

Dag Jan,

bijzondere dag was het zeker. Het was absoluut niet te merken dat dit de eerste keer voor je was om zo'n grote groep te bedienen met je inzichten. Het was goed verstaanbaar, verrassend interactief, je kan de complexe materie goed uitleggen aan de hand van simpele voorbeelden. Dat vind ik echt een kracht van je. Ondanks de grote groep was het toch enigszins gemoedelijk. De oefeningen tussendoor vond ik zeer waardevol. (Dit is wellicht persoonlijk omdat ik qua theorie al veel van je heb mogen lezen uit je boeken. ) De praktijk is waar het om draait en het was mooi om met mijn afwijzing(en) geconfronteerd te worden. Ik zou deze materie graag meer in het werkveld van de hulpverlening willen zien. Dat is een wens. Nogmaals bedankt en tot de volgende cursus.

Met vriendelijke groet,

robert


 

Hoi Jan,

Bedankt voor de presentatie. Even kort wat ervaringen van mij en wellicht tips/aandachtspunten voor jou. Ik schrok vanmorgen enorm van de grote groep mensen, vooral omdat directe interactie dan onmogelijk is. Het is daardoor meer een lezing geworden en dat vond ik jammer. Zoals jezelf aangaf waren de meditatiemomenten erg schaars en ik had gehoopt op meer ondersteuning hierin..met zo'n grote groep mensen is dit vlg. mij niet te realiseren. Het is misschien handig dat je van tevoren aangeeft hoeveel personen aan de

dag gaan deelnemen? (dat zijn er maximaal 200, jg)

Ik heb grote bewondering voor de manier waarop je de theorie uitlegt. Heel helder en rustig.. Jouw stem en intonatie hebben er bij mij voor gezorgd dat ik van het begin tot het einde m'n aandacht erbij kon houden..vooral de voorbeelden helpen. Blijf het boeiende materie vinden.. Bedankt voor de inspiratie, Jan!

Met vriendelijk groet,

Walter


Goedemorgen Jan,
Nogmaals dank voor de voedende, inspirerende verhelderende dag gisteren. En tevens voor de toezending van de beelden van de presentatie, dat was snel!! 🙂 Fijn om nog eens na te lezen. Toch anders dan mijn eigen warrige aantekeningen.
Ik vind het zo bijzonder dat je deze lastige, vaak pijnlijke materie op een zo ogenschijnlijk eenvoudige heldere en ontspannen wijze behandelt, waardoor het diep binnenkomt. Het moet nog wel bezinken hoor!
Werkt bevrijdend te ontdekken dat, waar ik mee worstel en soms denk dat het specifiek mijn worsteling is, zo'n universele worsteling is. En zeker nu ik meer inzicht heb gekregen in waar het vandaan komt.

Mijn san kalpa tijdens yoga nidra is al jarenlang: "Zijn met wat is". Maar daar wil ik nu nog graag "liefdevol en vriendelijk Zijn met wat is" van maken. Deze woorden krijgen voor mij nu diepere betekenis en hoop er meer naar te kunnen leven,ook al zal dat met vallen en opstaan blijven.
In mijn middelbare schooltijd las ik onderstaand gedicht vaak (weet niet eens van wie het is), en gisteren kwam dat weer helemaal boven vanuit herkenning:

   geluk
   is groei
   maar groei
   doet pijn
   en pijn
   is leed
   maar leed
   zaait groei
   en groei
   geluk

Een weg die bij het leven hoort!
Ik kijk uit naar je nieuwe boek en wil zeker kijken of ik volgend jaar de jaarcursus bij je kan doen. Zoveel doorleefde wijsheid, dank voor het delen. Ook jij een hele goede jaarwisseling en een nieuw jaar waarin we liefdevol en vriendelijk kunnen Zijn met wat is!
Hartegroet,
Ridi


Beste jan

Door je manier van spreken en contact leggen met de aanwezigen ontstaat er ondanks de grote ven de groep een intieme sfeer.  Vooral je verluchtigende humor maakt dat mogelijk. Ga zo door. Wel graag zorgen voor thee en koffie. Was echt jammer dat er niks te halen was tussendoor, geeft rust.. O ja fijn dat je weer een boek hebt geschreven.

Tot ziens

Anke


 

Dank voor de teksten, Jan.

Ik vond het in alle opzichten een geslaagd event en heb eigenlijk maar één verbetervoorstel: Ik zou in de aankondiging van zo'n dag/cursus/event altijd aankondigen hoeveel deelnemers je verwacht (of toelaat). (is ondertussen gebeurd,jg)

Verder wil ik zeker nog eens een meerdaagse cursus volgen om 'het Mirakel' in onszelf zijn te laten werk doen, want 'dit Mirakel' is de echte essentie,de echte hulp en de enige uitweg uit het gedoe.

Ga zo verder, ik kijk uit naar je volgend boek!

Met vriendelijke groeten,

Nico


 

 

Beste Jan

Dank voor de superfijne dag gister. Bij aankomst schrok ik inderdaad van de enorme grote groep maar eigenlijk had ik daar later helemaal geen last meer van. Ik zat in het middenblok en kan me voorstellen dat mensen in de zijblokken het jammer vonden dat ze fysiek ver verwijderd waren van jou. Aan de andere kant was iedereen de hele tijd heel stil en aandachtig. Waren de presentaties goed leesbaar en jij goed verstaanbaar. Dus ik neem aan dat niemand er echt last van had.

Mijn vrees was dat het heel 'zweefkeserig' zou worden en dat was het absoluut niet, Juist niet. Je verhaal is helder en licht. Het enige wat ik nog niet vatte en waar ik echt meer uitleg over zou willen hebben is het deel waarin je je ‘gemis’ aan liefde gebruikt, op jezelf richt en het daarmee opheft. Ik zou nog wel eens een beeld of uitleg willen hoe die omkering ‘werkt' 🙂 Hoe ik m moet ‘doen’.

Zeker tot een volgende keer dus!

Nogmaals dank voor een fijne dag.

Ben


 

Dag Jan,

Het was zeker een bijzondere dag, je luchtigheid en humor werken zeer aanstekelijk samen met de inhoudelijke eenvoud over een probleem waar de gehele mensheid mee worstelt. Ik vond de grote groep geen bezwaar, je was goed te verstaan en je open houding maakt dat het persoonlijk aanvoelt. De opdrachten waren luchtig en leuk om te doen. Nogmaals bedankt voor je mooie inzichten!

Vriendelijke groeten,

Michiel

 


Beste Jan

Dank voor de snelle toezending van de dia's. Ik was woensdag voor het eerst bij een workshop van jou. Het is me goed bevallen, je maakt praktisch wat theoretisch wel begrepen kan worden, maar door de oefeningen ook ervaren kan worden. dat is van groot belang, vind ik.

Genoeg gepraat over spiritualiteit, de ervaring is wat telt. Ik ben zeker van plan vaker te komen als de data schikken. Hoewel ik niet echt last heb gehad ervan, vond ik toch de grootte van de groep geen succes. Ik prefereer een wat kleinere setting, niet omdat ik geen vragen zou durven stellen, maar meer om de lijnen kort te houden en 'ruis' zo beperkt mogelijk te laten zijn. Dus als je in de toekomst van te voren aangeeft welke workshops massaal zijn en welke een zekere mate van intimiteit hebben, dan maakt dat het kiezen iets makkelijker. Maar als kennismaking voor mij was het nu geen echt probleem. Zeker is dat je manier van onderricht goed is onafhankelijk van de groepsgrootte.

Goede jaarwisseling en de beste wensen voor komend jaar. Ik hoop je weer ergens te ontmoeten.

Groet

Dick


Beste Jan,

Samen met mijn 2 zonen hebben we genoten van jouw dag van meditatie en liefde. We hebben het alle 3 als zeer waardevol en leuk ervaren.

hartelijke groeten,

Machteld