Reacties op boek "De verlaving voorbij"

Jan Geurtz audiobooks

De verslaving voorbij boek door Jan Geurtz "Ik heb van alles geprobeerd om gewicht te verliezen"

Beste Jan,

al sinds 2008 worstel ik met een enorme eetverslaving. Ik heb van alles geprobeerd om gewicht te verliezen. Zo ongeveer alle wilskrachtmethodes heb ik wel geprobeerd. Soms viel ik een hoop af, maar het was altijd tijdelijk. Een half jaar geleden las ik 'De verslaving voorbij'. Wat een prachtige inzichten staan daarin. Het was allemaal zo herkenbaar. De strijd leek al gelijk voorbij. Inmiddels is er 20 kg af en heb ik nog nauwelijks overgewicht. Nog fijner, het vechten zit erop. Al die verslavingsellende is verleden tijd.

Het gaat allemaal zo eenvoudig nu. Echt een opluchting om uit die psychologische valkuil te zijn. Ik heb slechts twee keer nog trek gehad in een zak drop ofzo. I.p.v. een verbod erop, verzetten, afwijzen en vechten tegen het verlangen doe ik dat nu allemaal niet. Het verlangen was beide keren zo weer weg. Mooie inzichten uit Dzogchen over de werking van de geest. En prima omschreven in uw boeken en YouTube video's. Ook de inzichten van de online jaarcursus die ik nu volg maken het nog duidelijker.
Ik heb expres voorgenomen om een half jaar te wachten met dit mailtje. Maar bij dezen alsnog een compliment voor alles! Bedankt!
Met vriendelijke groet,
Pieter


"Ik ben echt opgelucht!"

Goedemorgen Jan,

Wat ben ik blij! Er is geen verslaving meer! Door jouw woorden ben doorzag ik de hele illusie van identificatie met de verslaving. ‘Eens een dief altijd een dief’. Dat zat er zo in!..... Maar het is onzin. Het is maar een idee, een geprogrammeerde gedachte ontstaan vanuit het idee dat er een echt en groot probleem is.
Ik ben echt opgelucht! Er is nog wel wat spanning. Vanuit dat zeikstemmetje: weet je het wel zeker? Daar wil ik nog wat mee. Of oet ik het stemmetje maar gewoon met rust laten? Niet met hem in gevecht gaan lijkt me.Heb jij nog suggesties?
Ik wil je danken voor je wijsheid en dat je deze doorgeeft. Ik hoop dat nog velen tot hetzelfde inzicht mogen komen!
Hartelijke groeten,
Nicole

Hai Nicole,

Wat leuk dat je de illusie doorzien hebt! Gefeliciteerd. Dat zeikstemmetje moet je niet bestrijden, het is een oude opname die nog een tijdje zal doorspelen in je hoofd. Je kunt hem telkens even vriendelijk begroeten “Hallo lief zeikstemmetje, ik herken je”. En verder “laamaarlulle”. Geniet van je vrijheid.
Jan


"Inmiddels nu al een maand zonder en de drang en behoefte is totaal weg"

Beste heer Geurtz,

Via deze mail wil ik u vanuit diepste van mijn hart bedanken met uw boek 'De verslaving voorbij'. Het heeft mij enorm geholpen en durf te zeggen dat het mijn leven heeft gered. Mijn dagelijkse behoefte was alcohol in combinatie met marihuana. Bijna 18 jaar lang. Inmiddels nu al een maand zonder en de drang en behoefte is totaal weg. Uw kracht hoe u dingen beschrijft is totaal binnen gekomen bij mij.
Nogmaals dank!
Vriendelijke groeten,
Mohamed


"Je wilt niet wéten wat ik allemaal heb geprobeerd om van deze verslaving af te komen"

Ik snap het niet. Is het echt zó simpel?

 

Al ruim 40 jaar heb ik een eetverslaving. Op mijn 11-de, in 1981, ging ik voor het eerst op dieet. En de laatste keer was begin 2016. Na de EMDR-therapie die ik halverwege 2016 volgde, en die een half jaar werkte, lukte het me niet meer om een dieet te volgen. Het was alsof mijn lichaam zei ‘Bekijk het maar, gezond eten kan ook zonder dieet. Ik doe niet meer mee!’ Af en toe een paar dagen was het enige wat me lukte. Ik had er gewoon de ruggengraat niet voor. 

 

Wanhopig en huilend meldde ik me eerder dit jaar bij de huisarts en klaarblijkelijk vond ze dat ik genoeg had geleden want ze gaf me een verwijsbrief voor een maagverkleining. Natuurlijk was er een flinke wachtlijst maar ik zou in elk geval hulp krijgen al moest ik toegeven dat het niet de hulp was die ik nodig had en dat het geen permanente oplossing was begreep ik ook maar al te goed maar ik baalde er zo van om me minderwaardig te voelen.

 

Ik had me voorgenomen om zo min mogelijk mensen te vertellen van mijn plan. Ik schaamde me ervoor. “Helaas“ vertelde ik 4 weken geleden mijn zus over de operatie die ik zou ondergaan.. en ze begon over een boek dat ik zou moeten lezen. Zucht.. het zoveelste boek. Ik wist dat het telefoongesprek met mijn zus net zo lang zou duren tot de batterij van haar telefoon leeg zou zijn.. ca. 45 minuten, en ik aangezien ik verder toch niets had te doen dan het gesprek uit te zitten, bestelde ik het boek.

 

De volgende dag, maandag, kwam het boek binnen. Op woensdag was ik over de helft en de schrijver van het boek droeg me op om het besluit te nemen om te stoppen met mijn verslaving. Jaja.. de zoveelste teleurstelling in mijzelf. Ik kruiste mijn vingers en nam het besluit, min of meer, halfbakken. Op vrijdag had ik het boek uit en in het weekend dat volgde merkte ik op dat ik al een aantal dagen normaal at.. zoals ik zou willen eten, zonder ongezonde dingen.. Uhm.. ? Oké.. Ja, het zal wel. 

 

Ik ben niet gewend om trek te hebben. Ik kan vaak niet slapen omdat ik teveel heb gegeten maar nu.. al bijna 4 weken ga ik regelmatig met een beetje trek naar bed en het doet me niets. Ik slaap goed. De spijkerbroeken die ik een paar maand geleden achterin mijn kast hing omdat ze te strak zaten, hangen nu weer voorin. De kerstvakantie, die we meestal bij familie in het buitenland vieren, daar zie ik altijd als enorm tegenop omdat ik bij voorbaat al medelij heb met degene die naast mij moet zitten in het vliegtuig. Om niet te spreken van de bezoeken die we aan familie en vrienden brengen, die zien dat ik wéér dikker ben geworden dan het vorige bezoek. En evenzo de zomervakanties.. iedereen blij en in luchtige kleding. Ik ben opgelucht als het regent of wat kouder is, dan hoef ik niet naar buiten en als het wel moet dan kan ik gewoon een ruime jas aan.

 

En opeens verheug ik me op de kerstvakantie en ik fantaseer over de zomervakantie volgend jaar. Ik snap er werkelijk niets van. Ik heb gewoon een boek gelezen en het voelt alsof er een feetje met haar toverstokje zachtjes op mijn hoofd heeft getikt en heeft gezegd: ‘Abracadabra, je bent nu van je eetverslaving af.’

 

Je wilt niet wéten wat ik allemaal heb geprobeerd om van deze verslaving af te komen. Ontelbaar keren heb ik voor de wc pot gezeten om te proberen het er weer uit te kotsen maar zelf dáár had ik niet de ruggengraat voor. Wat heb ik mezelf verguisd, afgekat... 

Ik ben nog steeds dik, het is pas 4 weken, maar hoe ik me nu voel is werkelijk een wereld van verschil met 4 weken geleden.

Dankjewel Jan.. dankjewel voor je boek “De Verslaving Voorbij”. Ik geloof niet dat er een woord in het Nederlands bestaat dat aangeeft in welke mate ik je dankbaar ben. 

Dankjewel,
Tessa


"na ruim 20 jaar geblowd te hebben ben ik zonder pardon gestopt!"

Goedenavond of kan beter zeggen goede nacht,
Ik zit net vol trots te vertellen aan mijn partner, dat ik zo blij ben dat ik van mij verslaving(en) af ben en zo zonder enige moeite. (ik ben jarig nu, vandaar nog even op)  dat het me ineens te binnen schiet dat ik diegene waar ik dit aan te danken heb niet eens heb bedankt!!

Bedankt voor de opluchting en bedankt voor voorbij de verslaving!!! Na veel periodes van wel sigaretten roken geen sigaretten roken ben ik zonder pardon na het boek de opluchting gestopt. Hierna heb ik het andere boek gelezen en na ruim 20 jaar geblowd te hebben ben ik zonder pardon gestopt!!! Terwijl ik echt een doorgewinterde blower was. Het kost me totaal geen moeite, en mijn mindset is helemaal verandert door uw boeken en daarvoor wil ik u onwijs bedanken!!!!

Mvg Mieke


"Ik heb met veel gemak verschillende verslavingen los kunnen laten"

Beste Jan

Ik heb lang getwijfeld om je een mailtje te sturen en ik ben blij dat ik heb besloten het te doen. Ik wil je namelijk bedanken voor het delen van je kennis en kijk op het leven. Ik heb inmiddels 3 boeken (verslaafd aan denken, verslaafd aan liefde, de verslaving voorbij) van je (meerdere malen) gelezen en ik vind ze ontzettend verrijkend. Ik heb met veel gemak verschillende verslavingen los kunnen laten en ben erg groeiende in zelfvertrouwen. Ik heb jaren lang te maken gehad met paniekaanvallen en met name je boek 'verslaafd aan liefde' heeft me hier ontzettend bij geholpen. Ik ben sinds 5 maandjes op reis voor onbepaalde tijd maar wanneer ik ooit weer in Nederland terug kom, kom ik graag een workshop van je bijwonen. Nogmaals Jan, bedankt!
Mvg,
Faber


"Ik voel me echt bevrijd"

Hoi Jan,
Ik wilde je nog graag laten weten dat sinds ik jouw boeken heb gelezen (Eerst de opluchting, toen de verslaving voorbij), de kwaliteit van mijn leven enorm is verbeterd. Vooral de laatste paar dagen voel ik mij op sommige momenten intens gelukkig en bevrijd. Dat intense geluk heb ik ook een paar keer eerder gevoeld. Maar toen ging het daarna meestal vrij snel mis en sloeg ik door. Nu slaat dit helemaal niet door gelukkig.
Ik ben ook eerder periodes abstinent geweest, maar dit voelt anders. Het gaat niet alleen om het "niet-gebruiken", maar ik voel me er helemaal los van. Ik ben helder en als ik te druk word in mijn hoofd gebruik ik de oefening die je hebt beschreven. Het liefst 15 minuten zo weinig mogelijk denken en terug naar ademen. Maar ook met schoonmaken/ opruimen, sporten, praten, concentreren, ontspannen...Alle vlakken voelen beter.
Ik leg mijn telefoon nu soms in een la en volg gewoon een plan die ik in mijn hoofd heb aan activiteiten die ik kan doen. Ik heb een hele andere energie. Ik voel me echt bevrijd. Heel erg bedankt voor jouw woorden en visie over verslaving en jezelf ervan bevrijden. Of zoals we hier in Friesland zeggen: Tiige tank!!!!!
Een mooie dag verder.
Bram


"Je wilt niet weten hoeveel ik heb gedaan en geprobeerd om de rust in mezelf te vinden"

Beste Jan,
Ik wil u onwijs bedanken voor alles wat u gedaan hebt en alle boeken die u geschreven heeft. De impact die ''Verslaafd aan liefde'' op mij heeft gehad is niet in woorden uit te drukken. Nu ik op dit moment bezig ben met '''De verslaving voorbij'' begin ik de essentie van uw werk te begrijpen. Zodra ik hier klaar mee ben ga ik uw overige boeken lezen en zal ik mezelf daarmee transformeren.
Nogmaals bedankt Jan. Je wilt niet weten hoeveel ik heb gedaan en geprobeerd om de rust in mezelf te vinden. Ik ben alle uithoeken afgegaan en er is geen thema wat ik niet belicht hebt. Maar dat wat jij schrijft ....werkelijk waar, voor mij is het profetisch wat je hier op aarde hebt gezet. Ik heb in jouw werk ''de waarheid'' gevonden. Middels jouw werk heb ik de essentie van het mensenleven beter kunnen omvatten. Het is levens veranderend, ongekend en unlike any other. Geen therapeut, geen leer, geen boek, geen geschrift en geen niks of niemand heeft de bijdrage aan mij kunnen leveren die jij wel hebt gehad. Je raakt de kern en je raakt hem keihard. En dan spreek ik nog niet eens over je bijzonder geestige schrijfstijl.
Het gaat u goed
Met vriendelijke groet,
Claude


"zonder jouw boeken had ik het besluit om te stoppen waarschijnlijk nooit genomen"

Beste Jan,

Na het bekijken van een filmpje van een interview van jou op YouTube, met de titel "Jezelf tegenkomen", raakte ik ook nieuwsgierig naar jouw boeken. Ruim dertig jaar ben ik een stevige roker van zware shag geweest. Geweest inderdaad, want nu ben ik al zeven weken een

niet-roker. Vijf jaar geleden ben ik al eens eerder gestopt na het lezen van het boek van Alan Carr, maar na 6 maanden toch weer gesneuveld. Het stoppen heeft mij toen werkelijk geen enkele moeite gekost, geen seconde! Maar toch in een valkuil gelopen en het heeft dus toch weer 5 jaar geduurd voordat ik het besluit nam om te stoppen.

Op een zaterdag heb ik je boek "De verslaving voorbij" gelezen, toen wist ik al dat ik na het lezen van je boek "De opluchting" definitief zou stoppen met roken. En op zondag dus gelijk "De opluchting" gelezen en inderdaad mijn laatste sigaret gerookt. Ik begrijp nu ook waarom ik 5 jaar geleden weer begonnen was. Pure zelfdestructie door een negatief zelfbeeld, ik riep inderdaad "ze kunnen allemaal de pot op, ik steek er één op". De oorzaak lag echter in het feit dat ik mezelf in een privé situatie had weggecijferd en niet voor mezelf was opgekomen, dus vond ik mijzelf een slapjanus. Het doorzien van je verslaving is wat het stoppen zo eenvoudig maakt. Ik ben enorm 'opgelucht' dat ik nooit meer wil roken, wat een heerlijkheid. Ook heb ik al weken geen alcohol meer gedronken, wat mij ook uitstekend bevalt. Het was zeker al 15 jaar geleden dat ik actief gesport had. Al weken wandel ik elke dag vele kilometers en loop ik regelmatig hard. Vandaag 9.5 km hardgelopen zonder enkele moeite, gewoon omdat ik zoveel lucht heb. Dit had ik 2 maanden geleden niet durven dromen.

Ik weet dat ik het allemaal zelf gedaan heb, maar zonder jouw boeken had ik het besluit om te stoppen waarschijnlijk nooit genomen.

Reuze bedankt daarvoor!

Vriendelijke groet,

Richard


"Ik doorzag de illusie en kon vrede sluiten met mijzelf en mijn negatieve geloof"

Beste Jan

Bij deze wil ik u bedankten voor de hulp die het boek ‘ de verslaving voorbij” mij geboden heeft. Het heeft mij voorgoed van mijn verslaving afgeholpen. In het kort. Nadat mijn vader overleed op 48 jarige leeftijd een hersentumor was ik 16. Dit verdriet is de katalysator geweest voor een gok en cocaïne verslaving waar bij ook de erfenis in rook is opgegaan. Hoewel ik al jaren ‘officeel’ clean ben had ik hier geen vrede mee. De verslaving was nog steeds iets waar ik geen vat op had. Wat misschien zelfs zomaar weer zou kunnen terugkomen in een periode van tegenslag. Het was nog niet klaar, niet af. Ik was nog vaak bezig met clean blijven.

Maar ik wilde mij niet neerleggen bij het idee, eens een verslaafde altijd een verslaafde. Ik geloofde sterk dat je een verslaving helemaal te boven kan komen en er zelfs sterker uit kan komen. Na het lezen van het boek kon ik het afronden. Door het “niet mogen” om te zetten in niet willen. Ik doorzag de illusie en kon vrede sluiten met mijzelf en mijn negatieve geloof. Ontzettend bedankt voor het inzicht en daarmee verandering die het boek de verslaving voorbij mij gegeven heeft.

Met vriendelijke groet

Marc


"Meteen na een paar bladzijdes wist ik dat ik iets waardevols in handen had"

Beste Jan,

Ik ben Tim, een jongeman van 26 die jaren heeft gekampt met een alcoholverslaving en daarnaast ook veel geblowd heeft. Ook was ik kettingroker. Dik twee maanden geleden kwam ik via non-dualiteit op youtube jouw naam tegen en ik bekeek wat interviews. Hetgeen je zei sprak me erg aan en ik hoorde ook meteen dat je, net zoals ik, een Zeeuws-Vlaming bent. Dat schept natuurlijk toch meteen een vertrouwensband 🙂

Later kwam ik er ook achter dat je boeken hebt geschreven en besloot te beginnen met " De verslaving voorbij ". Meteen na een paar bladzijdes wist ik dat ik iets waardevols in handen had. Het boek verwoordde precies zoals ik me eigenlijk al jaren voelde, maar zelf niet zo treffend kon formuleren. Gedurende het lezen groeide het verlangen en het enthousiasme over het feit dat ik weldra van mijn verslavingen verlost kon zijn, wat me natuurlijk met veel vreugde vervulde. Ook in mijn omgeving raad ik mensen het boek aan, en meer mensen hebben er al baat bij gehad. Wat mij ontzettend heeft geholpen is het doorzien van het mechanisme achter de verslaving en de illusoire natuur ervan.

Nu zijn we inmiddels 65 dagen verder nadat ik het boek heb uitgelezen en ik kan trots melden dat ik na het uitlezen van het boek direct en zonder probleem uit gebruik ben gegaan en uit mijn verslaving ben gestapt, zowel de alcohol als de sigaretten. En ook zoals je al beloofde; met nagenoeg geen ontwenning maar wel met een ontzettend gevoel van vreugde, mogelijkheden en herwonnen vrijheid.

Ik voelde daarom de behoefte om je even te bedanken voor de manier waarop je boek mijn leven ten goede heeft veranderd. Bij dezen dus.

Hele vriendelijke groet,

Tim


"Je boek heeft me geinspireerd en inzichten opgeleverd die mij zeer goed doen en verder helpen"

Dag Jan,

Je boek, 'De verslaving voorbij' heeft eerst ongeveer twee jaar op mijn nachtkastje gelegen. Ik had de verslaving nog zo hard nodig dat ik niet eens aan het boek durfde/wilde beginnen. Maar op een dag heb ik het in één ruk uitgelezen. Daarna ben ik gewoon verder gegaan met mijn verslaving tót ik het in eens kon stoppen. Ook alweer een jaar geleden.

Afgelopen maand heb ik je boek 'Verslaafd aan liefde' gelezen. Je boek heeft me geinspireerd en inzichten opgeleverd die mij zeer goed doen en verder helpen.

Dit wilde ik je persoonlijk zeggen. 🙂

Dankjewel voor je rijke inzichten!

Hartelijke groet van Margot


"Bedankt voor het zo helder omschrijven van het mechanisme achter verslaving"

Beste meneer Geurtz,

Graag wil ik u bedanken voor het schrijven en publiceren van De verslaving voorbij. Het boek heeft mij enorm geholpen in het doorbreken van de cyclus van zelfveroordeling/-afwijzing en compenseren/vluchten daarvoor. Ik voel me meer ongedwongen mezelf dan ik me kan herinneren me ooit gevoeld te hebben! Nog steeds is er worsteling genoeg, maar het boek geeft een effectieve methode om dergelijke innerlijke conflicten op een gezonde manier te doorbreken. Het heeft ook mijn geloof verdiept (ben christen), en helpt me om echte rust te vinden die ik hard nodig heb in mijn herstel van een burnout (werkverslaving). Bedankt voor het zo helder omschrijven van het mechanisme achter verslaving, voor het ontmaskeren van mijn negatieve geloof over mijzelf (overigens is de sterkste bij mij "ik ben een nietsnut", misschien kan die nog in een toekomstige druk 😉 ), voor het mij overtuigen van de onterechtheid van dit geloof, voor de vele praktische tips en oefeningen, voor het laten zien dat verdriet een uiting is van compassie... Wat een superfijn boek! Dank u wel!

Hartelijke groet,

Jesse


Beste Jan,

Ik voel een oneindige dankbaarheid voor het feit dat jij jouw verhaal met mij (en vele anderen) hebt willen delen. Mijn bevrijding uit die vicieuze verslavingscirkel is een groot geschenk. Dankjewel!


"Het lukte me maar niet en ergens was ik nooit tevreden met mijn leven"

Ik ben 31 jaar oud en met enkele tussenpozen heb ik vijftien jaar lang (vrijwel) dagelijks geblowd. De afgelopen tien jaar wilde ik er eigenlijk al van af. Het lukte me maar niet en ergens was ik nooit tevreden met mijn leven. Het patroon is mij door jouw boek zo duidelijk: door mijn schuldgevoel over mijn verslaving, mijn zelfverwijt en de druk die ik voelde om te stoppen, kreeg ik juist steeds meer de behoefte om te vluchten. Ik voelde me gewoon niet vrij.

Een jaar geleden was ik met behulp van Jellinek gestopt volgens de wilskracht methode. Maar, echt bevrijd voelde ik me niet. Maanden nadat ik was gestopt was ik nog steeds in een zwaar gevecht, het was een enorme uitputtingsslag. En zoals je niet zal verbazen, bij de eerste flinke tegenslag in mijn leven was ik weer terug in die vicieuze cirkel van verslaving en afhankelijkheid.

Na vier maanden opnieuw stevig blowen had ik helemaal schoon genoeg van het patroon waar ik inzat. En toen las ik jouw boek… Ik ben nu een maand bevrijd van mijn blowverslaving terwijl ik dacht dat ik nooit zonder kon. Het voelt als een keerpunt in mijn leven. Ik ben nog steeds verbaasd over het feit dat ik geen enkele behoefte meer heb om te blowen (na vijftien jaar!). Sterker nog ik, elke keer dat ik denk aan blowen word ik vervuld met blijdschap. Het is juist een bevestiging van mijn hervonden liefde voor het leven.

Alle liefs van een herboren Bart


"Ik rook al jaren en jaren en had het boek de Opluchting al tig keer gelezen"

Hallo Jan!

Bij deze wil ik je hartelijk bedanken voor het schrijven van de boeken "De opluchting" en "De verslaving voorbij". Ik rook al jaren en jaren en had het boek de Opluchting al tig keer gelezen met volledig begrip van het geschrevene, zonder toch te kunnen stoppen. Ergens stagneerde het op een rationeel niveau. Ik herkende alles, begreep alles, moest erom lachen en huilen en rookte gewoon door. Dat lag natuurlijk niet aan je boek, je boek is helemaal waar, dat wist ik ook. Maar ik "vatte" het niet. Het herhaaldelijk lezen heeft echter (in de afgelopen jaren) steeds weer iets meer bodem gelegd (vermoed ik), om bij diepere lagen te komen, meer UIT het hoofd te komen, uit de ratio.

Nu heb ik onlangs "De verslaving voorbij" gelezen en het deel over het negatieve geloof was het keerpunt voor het roken. Eerst geloofde ik niet dat het negatieve geloof een leugen is, (zo overtuigend was het geloof dus) maar bij dieper graven kwam ik toch (eindelijk!!) eens bij de essentie van het beginnen met roken, en alle pijn die daaraan hing.

ALS je daar eenmaal bent is de rest een makkie, zoals je al aangaf!! Het doorzien van de illusie, voor mij vooral ook met mijn gevoel, want mijn verstand wist het al jaren (maar dat was niet genoeg). En wat moet ik nu toch huilen van opluchting over het kleine meisje in mij die maar bleef denken zichzelf te moeten helpen met de rookverslaving en wat is ze blij dat het niet meer hoeft!!!

Kun je het volgen? Vast wel.

Dus ik wil je vooral ook bedanken voor alle lieve en warme woorden in je boeken, over zorg en respect. Over de moeite zijn, waardevol. dat ging recht mijn hart in, bij beide boeken. En voor de heerlijke drirecte no-nonsense manier van schrijven, zo helder en echt.

Op het moment dat je niet meer verslaafd bent weet je dat gewoon, inderdaad. Alle keren hiervoor vroeg ik het me af, betwijfelde ik het. Nu niet meer. Het voelt waar en echt en diep en het het is heerlijk!!!!

Een hartelijke groet en dank voor het mogen delen,

Chila van den Eertwegh uit Houten


"Ik ga je boek binnenkort herlezen…"

Ze zijn hardnekkig, m’n verslavingen!
Wat wil ik niet voelen? Wat durf ik niet aan?
Wat is te pijnlijk? Of zelfs: te mooi?
Ik ga je boek binnenkort herlezen…
Liefs van Lenneke


"enorme eye-opener"

Beste Jan,
heb jouw boek de verslaving voorbij meerdere malen gelezen
en sla hem nog vaak open......
voor mij is het zo'n enorme eye-opener.
je schrijft op een voor mij zo'n begrijpelijke taal
je raakt me,
schudt me door elkaar
en maakt me bewust,
alsof je steeds over mij schrijft,

bedankt,
kan weer met mezelf aan de slag 😉
ben er nog niet,
maar al best ver.....

Yvonne


"Op 5 mei 2002 ben ik gestopt met drinken (na zo'n 5-7 jaar stevig gedronken te hebben)"

Beste Jan,
Op 5 mei 2002 ben ik gestopt met drinken (na zo'n 5-7 jaar stevig gedronken te hebben). Jou boek heeft me daarbij geholpen. Met name de 'sprinkhanentheorie' heeft me er doorheen geholpen. Nu na een jaar komen er nog steeds 'sprinkhanen' voorbij. Ik kijk ernaar maar hoef er niets mee te doen; niet te vechten, niet te verzetten en ook niet schuldig te voelen. Een vervolgtraject heb ik gezocht in hulp via verslavingszorg. Maar de eerste maanden ben ik vooral met jou boek doorgekomen. Dankjewel.
Robert
(De "sprinkhanentheorie" verwijst naar een manier om anders dan gewoonlijk naar je eigen oude verslavingsgedachtes te kijken, G)

Nu, twee weken na het lezen van De verslaving voorbij, kan ik met een gerust geweten zeggen dat ik gestopt ben met de verslaving. ik vind het nog steeds ongelooflijk, maar ik kan nu eten wat ik wil en wanneer ik WIL en niet omdat ik een dwang voel!!Gewoon als ik honger heb. Dat is bevrijding.
(Mevr. de Vries (1952), (onbewust)eetverslaafd sinds de eerste lijnpoging in 1982)


"De laatste weken ben ik met het stoppen van mijn koffie-en- sexverslaving bezig"

Beste Jan,
Gisteren heb ik (in 2 dagen) "De verslaving voorbij" gelezen. De laatste weken ben ik met het stoppen van mijn koffie-en- sexverslaving bezig, en zocht eigenlijk naar een goed boek hierover. Ik voel me een trein die -tig jaar ontspoord is geweest en eindelijk weer rijdt. Bedankt!
(H.de Bree, Arnhem).


"Na enkele donkere jaren komt er langzaamaan steeds meer licht in mijn leven"

Beste Jan,

Na enkele donkere jaren komt er langzaamaan steeds meer licht in mijn leven. Het was een tijd van totale ontreddering, diepe eenzaamheid en een worsteling om de kluwen van verwarde gevoelens enigszins te ontrafelen. Ook dankzij jouw boek "De verslaving voorbij" weer een stuk verder op mijn pad gelopen met lieflijke vergezichten, zachte briesjes en ook overstromende ogen. Dank.
Jeanette


"Toen ik het uit had, veranderden mijn wanhopige gevoelens van machteloosheid in echte liefde"

Beste Jan Geurtz,
.......En vlak daarna zag ik jou boek liggen. Toen ik het uit had, veranderden mijn wanhopige gevoelens van machteloosheid in echte liefde. Ik lees nog steeds heel veel in het boek en heb het inmiddels ook aan andere mensen aangeraden en gegeven. Ik begrijp nu al meer van mezelf en de mensen en de wereld om me heen. Ik ben je dankbaar voor het schrijven van dit boek.
Katrien


"Ik moet je vertellen dat ik van het begin tot het eind zeer ontroerd geweest ben"

Hallo Jan,
Ik wil graag reageren op je boek "De verslaving voorbij". Ik moet je vertellen dat ik van het begin tot het eind zeer ontroerd geweest ben. Mijn hele (levens-)patronen werden zo helder. Je hebt het op zo'n duidelijke manier verteld.
Anneke


"Wat een krachtig boek heb je geschreven!"

Beste Jan,
Het regent. Nat King Cole zingt Nature Boy. Alles=goed. Wat een krachtig boek heb je geschreven! En het werkt. Er gebeurt ontzettend veel. Groet met genegenheid.
Ronald (gestopt met methadon)


"nu bijna 3 maanden rookvrij"

Jan,
Hartelijk dank voor het schrijven van je 2 boeken. Door de combinatie van "De Opluchting" en "De verslaving voorbij" ben ik nu bijna 3 maanden rookvrij. Een ware opluchting! Groetjes,
Sjoukje


"de joints, de speed, de coke. Nu ben ik vrij!!!"

Jan bedankt ik ben er vanaf. Na 25 jaar verslaafd geweest te zijn, alles doorgemaakt, de joints, de speed, de coke. Nu ben ik vrij!!! Waarom is je boek niet bekend??? Ik kreeg het een week geleden, had alles al gedaan. Pas nu is het tot me door gedrongen, dankzij jouw boek.
Anja


"Ik ben verslaafd aan sex. Kan ik ooit hiervan af komen?"

Ik ben verslaafd aan sex. Kan ik ooit hiervan af komen? Alle vrouwen die ik zie als ze er leuk uit zien daar wil ik mee naar bed. Ik ga ook regelmatig naar de hoeren en bel sexlijnen.Ik wordt er zo af en toe gek van mijn hele denken is sex, sex en nogeens sex. Ik heb een fantastische vrouw mooi, etc. maar seksueel boeit ze me niet ik fantaseer altijd over andere vrouwen.
(Robert, leraar 47 jaar )

Ja natuurlijk kun je van een sexverslaving afkomen. De kern van een sexverslaving is de koppeling tussen sexuele gedachtes of verlangens en een negatief oordeel over jezelf. Daardoor probeer je je te verzetten tegen spontane gedachtes aan sex (terwijl aan die gedachtes opzichzelf dus helemaal niets mis is). Maar door je verzet ertegen worden die gedachtes steeds dwangmatiger, obsessiever, en wordt sex dus vooral een manier om jezelf eventjes te bevrijden van die beknellende dwanggedachtes. Dus wil je van je dwangmatige sex af, lees dan mijn boek "De verslaving voorbij". Er staat een uitgebreid hoofdstuk in over sexverslaving. Vrijen zonder dwangmatigheid, dat is pas vrij(en)!

Jan Geurtz


"Ik gebruik nog al eens drugs, zoals xtc, ghb"

Ik gebruik nog al eens drugs, zoals xtc, ghb . Hoe kan ik het verlangen hiernaar stoppen? Is er wel eens. Een paar keer in het jaar. Ben op mijn 17e begonnen experimenteren en doe het nog steeds...(al 4 week niets meer gebruikt). Ben tevens door mezelf gestopt met roken.
(John, student, 21).

Je kunt beginnen met dat verlangen te accepteren als iets heel normaals, het is niet stom om te verlangen, niet slecht, niet slap, het is gewoon verlangen. Als je een verlangen veroordeelt, verander je het in dwangmatigheid. Of anders gezegd: hoe vervelender je het verlangen vind, hoe sneller je er een eind aan moet maken, en dat is dus door er aan toe te geven. Maar het verlangen is helemaal het probleem niet, het is de strijd ertegen. Een strijd die je eigenlijk altijd verliest. Vecht dus niet tegen je verlangen, laat het gewoon voor wat het is, en richt je aandacht op wat je werkelijk wil, hoe je jezelf wilt voelen. Vaak gaat het verlangen dan vanzelf voorbij. Het is eigenlijk vrij simpel, hoewel niet altijd gemakkelijk. Leren kijken naar je eigen gedachtes en gevoelens zonder er over te oordelen kun je echter wel leren. Mijn boek "De verslaving voorbij" geeft hier veel meer inzicht in, en oefeningen om mee aan de slag te gaan. Het resultaat is altijd een enorme toename van de kwaliteit van je leven!

Jan Geurtz