Reacties thuismeditatie-groepjes


Thuismeditatie groepjesBeste Jan,
Hier een verslagje van de invulling van ons thuis meditatieclubje waar ik bij aangehaakt ben. We doen twee maal 15 minuten meditatie en ertussen in en erna uitwisseling erover (hoe de meditatie gegaan is). En hebben afgesproken dat elke week iemand anders een invulling voor tussen de meditaties mag voorstellen.
Tijdens de lessen begreep ik dat je de thuismeditatie clubjes adviseerde de uitwisselingsoefening te doen door iets delen waar je nog niet oordeelvrij over bent. Zoals we ook tijdens de les doen. Gisteren heb ik deze oefening in ons clubje voorgesteld. We hebben deze gedaan en ik vond het erg fijn. Ik merkte dat het bewustwording bij mij teweeg bracht en dat dit tijdens de meditatie erna doorwerkte en er allerlei inzichten oppopten, alsof er een proces op gang gebracht werd.
Het napraten over de uitwisselingsoefening vond ik ook interessant. Het zorgde ook hier voor bewustwording van gevoelens/ gedachten en neigingen. Het was ook een oefening in het delen van deze neigingen en bewustwording van oordelen en dat ik het best spannend vond om mijn wens te delen (als ik denk dat deze afwijkt van die van een ander). Het uitspreken van mijn wens deze oefening te willen doen ipv het uitwisselen van hoe de meditatie gegaan is was goed voor mij. Ik besefte dat ik graag rekening wil houden met de wensen van de anderen / mijn neiging het oordeel / wens van de ander mee te willen laten wegen en mijn wens in te slikken maar ook de behoefte mij te laten horen. En ik besefte achteraf dat het uitspreken van mijn wens mij bij mijn werkelijke zelf bracht en voor verbinding in de groep zorgde. Ik voelde me helemaal happy alleen al door het delen.En was mij bewust van mijn wens / behoefte het te willen doen zoals ik de opdracht voor de thuismeditatie club geïnterpreteerd heb.
We hebben afgesproken dat we om de beurt een voorstel mogen doen over de invulling van de momenten tussen de meditaties van 15 minuten in. Ik heb er vertrouwen in dat we een vorm vinden die voor ons allemaal prettig is. Als we oefeningen afwisselen dan komen we allemaal " aan onze trekken" en leren we ook elkaars behoeften te accepteren en overgave hierin.
Ik merk bij mezelf dat ik de uitwisselingsoefening erg leerzaam vind en dat ik deze het liefst wekelijks zou doen. Daarnaast voel ik de behoefte af en toe stukjes theorie te bespreken. Dit laatste heb ik in de groep gegooid en dit gaan we aan het einde van een bijeenkomst doen voor degenen die dat ook leuk vinden, de rest kan dan evt weggaan. Wat vind jij, hoe kunnen we in de meditatieclub het beste omgaan met valkuilen die we bij elkaar signaleren?
Groet en een fijne dag.
Monique

 

Hallo Monique,
ik denk dat het heel goed is om niet elkaar de les te lezen over eventuele "spirituele tekortkomingen". Luisteren met gewaarzijn wekt op termijn bij de ander ook gewaarzijn op waarin diens eigen gedrag helderder zichtbaar wordt. Je mag wel eventueel delen hoe de ander op jouw eigen knoppen drukt zoals: "als ik je hoor dan krijg ik zo'n neiging om je spiritueel advies te geven"
of "ik voel zoveel spanning als ik naar je luister".
Groetjes,
jan

 

Hoi Jan,
Mooi wat je in je reactie hierboven schrijft "Luisteren met gewaarzijn wekt op termijn bij de ander ook gewaarzijn op waarin diens eigen gedrag helderder zichtbaar wordt". Het lijkt op mijn ervaring tijdens de meditatie na de uitwisselingsoefening. Herkenning van gedrag bij de ander bracht bij mij een bewustwordingsproces (gewaarzijn) op gang. En dit heb ik erna gedeeld in de groep tijdens het uitwisselen. Zo ontstaat een soort sneeuwbal effect. Heel waardevol. Ik zou iedereen een thuis meditatie club aanraden!
Ik ga morgen "het delen hoe de ander op mijn knoppen drukt" oefenen in de meditatie club. Bedankt vd tips hierover.
Groet, Monique