Reacties op boek "Verslaafd aan denken"

Hey Jan,

Ik heb na het lezen van verslaafd aan liefde, ook jou boek verslaafd aan denken gelezen.
Wauw wat was dat. Bepaalde hoofdstukken heb ik wel even laten bezinken. Om er later mijn persoonlijke visie op te plaatsen. Ik moet zeggen dat het boek heel begrijpelijk is geschreven. Ook heel ludiek op zekere momenten. Als ik soms in de knoop zat met bepaalde uitspraken en standpunten en niet helemaal juist verstond wat je bedoelde, dan was er op de volgende bladzijde wel jou verlossende woorden die heel het hoofdstuk wel verklaarde. Dit vind ik nu juist het fijne aan jou boeken. Als je denkt dat je er helemaal niks meer van snapt dan komt jou uitleg, en brengt altijd klaarheid.
Het was wel een zwaar boek om te begrijpen. (Sommige passages dan) voor de rest was het een hele opluchting voor mij om te lezen dat mijn spirituele tocht reeds verder gevorderd is dan ik wel dacht. De dualiteit ontkrachten was wel moeilijk. Gewaarzijn was helemaal geen probleem. De contemplaties zijn op zich zeer boeiend om te doen en je leert er veel van. De beschrijving van depressie en depressies zijn voor mij een ware revelatie geweest. Een van de mooiste zinnen van het boek is voor mij “De zin van het leven is in werkelijkheid de zin in het leven” prachtig gezegd. De boeddha natuur en natuurlijke staat van zijn is voor mij al vanzelfsprekend.
Kortom jou boek was weeral een schot in de roos. Het is gewoon een super boek.
Ik dank je met heel mijn hart om zulke pareltjes van jou te kunnen lezen. Ik vind ook jou persoonlijke inbreng en levenservaring gewoon plezierig om te lezen.

Bedankt Jan.
Grtz Paul


Hallo Jan,

Meerdere malen heb ik een boek gelezen wat mij bij voorbaat voorspelde dat na het lezen van het boek mijn leven voorgoed  zou veranderen……..

Iedere keer was ik erg nieuwsgierig……natuurlijk stak ik er altijd wat van op maar de grote verandering, nee.

Nu kan ik zeggen dat mijn leven op zijn kop staat!

Niets ervan blijkt waar!!!! Een grote droom!

Behalve de ervaringen……...

Beide boeken, Verslaafd aan denken en aan de liefde heb ik nu uit.

Trots en enthousiast over het feit dat ik er in geslaagd ben vol te houden ;-)))

Nee, het was niet saai! Wel soms moeilijk te bevatten voor mij.

Maar het was de hele reis waard, ondanks dat!

Inmiddels ben ik opnieuw begonnen en een samenvatting aan het maken van belangrijke punten.

Zo beleef ik het nog intensiever en weet ik nu waar het heen gaat.

Het opnieuw lezen en jou vooruitziende blik hoe wij als lezer ons kunnen voelen, is zeer troostrijk.

Daarvoor mijn dank!

Vriendelijke groet vanuit Peru,

Marjolijn


Beste Jan,

In de afgelopen week heb ik twee van je boeken gelezen en ben nu aan het boek over het denken begonnen. Een beetje een overdosis wellicht, maar het was een enorm plezier om ineens zo'n eigenlijk volstrekt begrijpelijk patroon van lijden te doorzien. Alsof ik jaren van zenmeditatie, taotraining, lichaamswerk en lezen, maar met een half oog had gekeken. Dat zou bijna weer tot een zelfafwijzing hebben geleid, als ik het patroon inmiddels niet had doorzien 😉 Daarmee is mijn lijden de wereld nog niet uit waarschijnlijk, hoewel, je weet nooit ... Even wachten tot een volgende trigger ...

Het denken-boek is wel een grotere challenge voor me (deel 1 dan, maar dat voorspelde je al 🙂 Iets in mij begrijpt het wel, maar tot mijn verrassing loop ik regelmatig naar de keuken voor een stukje chocola of iets anders lekkers ... en heb ik pijn in de kop van het denken (of het niet denken?). Dat vind ik ook wel weer erg grappig 🙂

Kortom: plezier heb ik zeker!

Bedankt dat je het hebt willen opschrijven,

Met vriendelijke groet,

Nelleke


Beste Jan,

Met m'n verjaardag heb ik 'Verslaafd aan denken' gekregen en na twee weken van niks doen ben ik er zojuist in begonnen. Prachtig hoe je me als lezer begeleidt bij het onbegrip wat ontstaat door het lezen van de eerste hoofdstukken - door je woorden daarover lees ik lekker verder zonder me er druk over te maken.

Ook heb ik zojuist dikke lol gehad bij het doen van de contemplatie oefeningen met het 'water-water-water' en het 'nat-nattigheid-nat'. Ik verheug me op de rest van het boek.

Dit wil ik je laten weten omdat ik je wil bedanken. Ik heb het gevoel m'n natuur steeds beter te begrijpen en dat brengt een ongelooflijke rijkdom. Ik ben erg blij met je boeken, je workshop, je tocht en vertaalslag! Ik voel dat ook ik m'n kwaliteiten zal kunnen leven en geven, mede dankzij jou. Bedankt.

Een vriendelijke groet,

Monique Flax


Ha Jan,

Verbijsterend!!

Mijn eindeloze ervaring van……ja wat…..oneindige volheid?.....na het doen van de contemplatie op pagina 55.

Ik móet je vertellen dat ik er enorm blij mee ben.

 

Na geploeter en gesputter, vastlopen, je raad uit je boek toch maar opgevolgd en af en toe kleine stukjes gelezen.

M'n leven is nog voller geworden.

Iedere dag lees ik stukjes en doe ik oefeningen uit je boeken verslaafd aan denken en verslaafd aan liefde.

En iedere dag geniet ik ervan en wordt het idd leuker!

Geen woorden voor, althans, verbijsterend en wonderlijk! Wederom dankjewel.

Een herhaling van pagina 56 is met nog niet ‘gelukt’ komt vast wel.

 

Ja, en of 't werkt!  loop zeer regelmatig vast….pffff…..maar die frustratie weegt in de verste verte niet op tegen alle blijheid die ik ervaar bij de uitvoering van de oefeningen en de uitwerking in mijn dagelijks leven. Want ik heb nog veel meer mooie ervaringen met alle oefeningen…..

Op strand met alleen blauwe lucht om je heen (wat een weelderige ruimte)  ‘zomaar’ een nieuwe ‘realiteit’ op een bekende plek. Op een groot open veld in het Amsterdamse bos heb ik rondgesprongen met mijn armen slingerend als een ‘gek’ (en dit voelde wooooow, heel blij / wat een gene zit daaronder zeg.)

De oefening met 'PATH' geeft me een kernachtige stilte, ik zing (luid) op de fiets (normaal neuride ik om maar niet op te vallen), ben blij als ik urenlang met mezelf op een stil stukje strand lig en dit afwissel met je geleidde meditaties met headset. Dit kan overal heb ik bedacht, in de trein, tijdens een pauze op mn werk……

 

Minder lijden meer geluk………tja, geen fabeltje.

 

Ik geniet van alle ervaringen en het belangrijkste wat ik merk is dat er niks uit MOET komen. Jouw manier van schrijven schept zoveel ruimte in mij dat pijn oplost en alles er mag ZIJN. Ik voel me ‘RIJK’ met alle inzichten en ervaringen uit je boeken. Ben een echte doener, zelf ervaren das t mooiste wat er is. Kan hier jaren mee vooruit. Tja, mijn enthousiasme is groot vanwege de uitwerking, tevens merk ik dat ik me wil excuseren voor m’n vele complimenten aan ‘uw adres’, maar doe dat niet.

Menig vriendin heb ik een plezier mogen doen met je geleide meditaties op audio en me zelf natuurlijk ook.

Heel veel groetjes, en een mooie zomer gewenst,

Jessica


Beste Jan Geurtz,

een artikel over je laatste boek (in Trouw) was voor mij de aanleiding om het boek te bestellen en kopen. Ben “reeds” op pagina 40 en kan mijn blijdschap haast niet inhouden. Deze (wetenschappelijke toch?) benadering van de spiritualiteit slaat bij me aan, natuurlijk heb ik een en ander al eerder geprobeerd, gedurende “mijn” aards bestaan van 71 jaar. Ik ben dus vastbesloten (ervaar een vast besluit) om me verder te laten begeleiden door het boek. Even was ik me gewaar van een verwarring want het sluit niet naadloos op het “ritueel” aan dat ik tot nu toe als het beste vond en toepaste, ..., om  “ruim” aanwezig te kunnen (te proberen)zijn in deze wereld. Even leek deze verwarring  een obstakel te zijn maar er kwam ook weer een besef dat  deze nieuwe benadering is te integreren in datgene wat me tot dus ver van hulp was. Ik ga verder en zie...


 

Beste Jan, ik ben nog altijd heel blij met het boek (Verslaafd aan denken), inmiddels op pagina 184, het is mijn gids aan het worden.

Ik word me bewust van mijn verslavingen, niet alleen aan het denken maar ook aan allerlei patronen in mijn gedrag, ben verslaafd aan braaf zijn, aan in controle zijn, aan verantwoordelijk zijn, aan macht,  aan actie en vast aan nog meer. Ik heb dus meer last van mijzelf, ja ik word me er bewust van.

Ik heb troost aan het feit dat het conceptuele dualistische denken is “gemaakt van dezelfde stof”als het basis gewaarzijn.  Het wekt in me een gevoel van eenheid van alles dat is, ik ervaar het als bijna een stap in de richting van het gewaarzijn.

Ooit hoorde ik Hans Knibbe (van Zijnsgeoriënteerde psychotherapie) antwoorden op de vraag “wat is ego?" : Ego is God in verwarring. Volgens mij is het niet in tegenspraak met wat jij schrijft alleen geef je een meer uitvoerige beschrijving. Die uitspraak is me altijd bijgebleven.

Ik wens je een mooie zomer,

Jana


Dag Jan,

Ik heb net deel 1 afgerond, inclusief de contemplaties. Ze gingen heel goed, gaf af en toe hetzelfde gevoel dat ik van vroeger ken toen we 'geestverruimende' middelen gebruikten. Ik zie nu hoe die werkten, de stof bewerkte zo'n verandering in het ervaren van het ik en de omgeving, dat je je spontaan volledig bewust werd van je gewaarzijn en zonder moeite vrij te lang in die toestand kon blijven.

Leuk dat dat allemaal nu op zijn plaats valt. Dank voor deze tour de force om deze subtiele werkelijkheden zo gestructureerd uit te leggen. Het zal nooit verstrooiingslectuur voor het grote publiek zijn, maar ik hoop dat veel mensen er wel verder mee komen en nieuwe dimensies ontdekken.

Ik heb ook nog wel wat vragen, maar ik kijk eerst of ze in het vervolg van het verhaal beantwoord worden. Ik begin nu in elk geval met veel plezier aan deel 2 en wens jou een fijne dag,

Met vriendelijke groet,

Gerard


Hallo Jan,

Zooooo, net je boek uitgelezen:  m’n geest op z’n kop en tegelijkertijd rustend in het dimensieloze liefdevolle gewaarzijn…

Heel inspirerend weer, dankjewel voor het schrijven!

Vera L.


 

 

Hallo Jan,

Inmiddels heb ik je nieuwe boek ontvangen en ik ben er meteen in begonnen. Ik vind het HEERLIJK! Voor mij is je verhandeling zo herkenbaar, als kind al kon ik langs de randen van mijn geest dwalen als ik probeerde stil te staan bij mijn waarnemingen. Ik vind het heerlijk dat opnieuw te ervaren en nu met een boek in mijn handen dat ik elke keer weer erbij kan pakken. Ik moet het wel heel geconcentreerd lezen, vaak stukjes opnieuw lezen en er weer even over nadenken. Ik ben er blij mee. Dankjewel,

Emmy


 

 

Hoi Jan,

Ik ben in je nieuwste boek bezig en wil je even zeggen dat ik onder de indruk ben van de manier waarop jij moeilijke dingen begrijpelijk weet te maken. Ik heb vaker gelezen over deze dingen maar heb voor het eerst het gevoel dat ik het een beetje kan vatten. Ben ik heel blij mee.

Vriendelijke groet,

Anna


 

Hoi Jan

Ben inmiddels al ongeveer 45 pagina’s bezig in je nieuwe boek; op een of andere manier wist ik dat dit boek voor mij precies op het goedemoment kwam. Ik ben dan ook met veel plezier aan het lezen. Af en toe is de kost pittig maar vaak net op tijd kom jij dan met wat relativerende woorden. Het is dat ik fulltime werk en een gezin heb om voor te zorgen, anders bleef ik maar lezen!

Met vriendelijke groeten,

Remco