Reacties op boek "Verslaafd aan liefde"

 

Het boek Verslaafd aan liefde door Jan Geurtz


Jan, je boek 'verslaafd aan denken' is enorm belangrijk voor me. Waarschijnlijk het belangrijkste boek van mijn leven. Toen ik het via een vriendin onder ogen kreeg heb ik het snel gescand en ik wist onmiddellijk dat dit boek me verder zou helpen. Spiritualiteit heb ik nooit beschouwd als zoeken naar de waarheid en dat waren de eerste woorden die ik las. Ik was al zo'n 50 jaar bijna onophoudelijk zoekende naar een manier om van mijn steeds terugkerende periodes van neerslachtigheid en diepgewortelde zelfafwijzing af te kunnen komen. Het iets kunnen begrijpen en herkennen van ontstaan van gedachten, van het waarnemen en de waarnemer, het denken en de denker, heeft mijn leven weer glans gegeven. Natuurlijk bevind ik me nog in de Kindergarten van een spiritueel leven. Het heeft me ook veel gekost het afgelopen jaar. Een relatie, eenzaamheid (grotendeels bewust gezocht), en verdriet. Ook veel twijfels waren er, maar niet meer in de wezenlijke en allesvernietigende vorm als voorheen. Ik wil je dit graag laten weten. Genoeg woorden, genoeg zelf-therapie, en te weinig stilte!

Ruud


Waarde Jan!

dank voor de inspiratie. Had in februari mijn lichtmomentje in een schemerig lege duin op texel.

Als ik sterf, zal de wind niet harder waaien.
Er zal geen haan zachter kraaien
Er zal geen grasspriet minder groeien
Er zal geen bloesem later bloeien
Alles gaat door
Zoals het ook was daarvoor
Voor ik op aarde was
Maar eigenlijk was ik er toen ook al
Ik was al deel
Van het grote geheel.
Ik werd geboren.
En ik dacht dat ik ‘ik’ was
Tot ‘ik’ op een dag
In de duinen lag
En zag
Dat ik ook in dit leven hoor
Bij het grote geheel,
Bij de oorsprong van alle natuur
En dat ik elk uur
De rest van dit bewuste leven
Liefde ga zijn en liefde ga geven
Schoonheid ga zoeken
In alle gaten en hoeken
En als ik sterf,
Dan weer deel word,
van de reden
Dat de wind waait
De haan kraait
De grasspriet groeit
En de bloesem bloeit.

Grote groet Jochem

 


Dag lieve Jan,

Ik heb op aanraden van mijn ademcoach jou boek verslaafd aan liefde gelezen.

Wauw wat  was dat een fantastische ervaring om dit te lezen. Dit boek heeft letterlijk mij leven veranderd. Na 3 depressies en een burn out. Was dit wel een eye opener. Je drukt het zo mooi en zo simpel uit, hetgeen dat ik (en blijkbaar zovele anderen) al jaren doen. Het heeft mij zo veranderd dat mijn werkgever mij niet meer herkent. Ik ben voor haar een ander mens geworden.

Ander mens niet maar, ik heb door mijn coaches en het lezen van jou boek, mezelf terug gevonden. Die ik, was ik al lang kwijt, en is nu terug.

Ik kan je alleen maar bedanken om zo een fantastisch boek te schrijven. Ik raad het iedereen aan.

Hartelijk bedankt Jan.

Groetjes uit België van Paul.  59.


Geachte heer Geurtz
Graag had ik u even persoonlijk en uit de grond van mijn hart bedankt voor het schrijven van uw boek "Verslaafd aan liefde".  Vorig jaar rond dezelfde periode las ik het voor het eerst, tijdens een zware depressie na een stukgelopen relatie. Toen al opende het mijn ogen, en door het lezen van dit boek kon ik eindelijk weer wat positief denken. Het was in elk geval een ommekeer. Ik gaf mezelf toen een jaar om te herstellen en om dingen beter te begrijpen. Nu, één jaar (en een lockdown waarbij ik héél dicht bij mezelf ben gekomen) later, las ik het boek opnieuw, en mijn mond viel open van verbazing. Werkelijk alles wat u schrijft, is het voorbije jaar echt beginnen doordringen, en wat toen een eye-opener was, is nu een bevestiging, een diepe waarheid waarop ik nu telkens in alle vertrouwen en rust kan terugvallen. Ik vind dat iedereen dit boek zou gelezen moeten hebben.
Met zeer hartelijke groeten
Martine


Beste meneer Geurtz,
Laatst zag ik een artikel in de Cosmopolitan over uw boek ‘verslaafd aan liefde’. Mijn interesse werd hierdoor opgewekt waardoor ik uw boek heb besteld en gelezen. Deze mail schrijf ik u om u te bedanken. Ik ben zelf een 23-jarige studente, hard bezig met het afronden met mijn master rechten en herkende mij vooral in het relatiedenken. Want je zou toch maar eens na je studie in je eentje ergens met een kat moeten gaan wonen… Het boek leverde mij nieuwe inzichten op en ik leerde ook beter mijn eigen gedrag te begrijpen. Eerder had ik nog wel eens de neiging om veel te daten en vooral ‘’ te zoeken ‘’ naar de ware en me daaraan vast te klampen. Nu is er onlangs een leuke jongen op mijn pad gekomen en mede dankzij uw boek sta ik heel anders in het daten. Ik zie het nu als een leuk avontuur op mijn pad, en niet als doel aan het einde van een tunnel. Ik sta er nu zo in dat ik er vooral van geniet en niet te veel ga nadenken over het ‘’wat als’’ of ‘’hoe nu verder’’ of ‘’het is zo belangrijk wat hij van me vindt’’. Aan het einde van het liedje is er namelijk nog steeds mezelf en daar kan ik het ook steeds beter mee vinden. Ooit zal er iemand op mijn pad komen die mij op dezelfde manier accepteert als ik mezelf. Ik omarm mijn keuzes en mijn gedrag zoals ik van tevoren nooit deed en besef dat het onwijs van belang is dat je ook met jezelf kan opschieten en zelf (op andere manieren ipv vasthouden aan een relatie) voor liefde en erkenning kan zorgen. En tuurlijk gaan er echt nog wel eens fouten begaan worden of lopen dingen niet zoals je wil, maar daarvan kan weer geleerd worden (in plaats van dat je dit jezelf enorm kwalijk neemt). Bedankt hiervoor. Vriendinnen en vrienden noemen onlangs nog wel eens dat ik een ‘bejaard (of erg volwassen)’ brein heb en een ‘strong independent woman’ ben. U heeft hier zeker een bijdrage aan geleverd.
Met vriendelijke groet,
Laura


Hoi Jan,
Wat heb je een geweldig boek geschreven met verslaafd aan liefde! Mijn relatie van 20 jaar ging stuk begin 2019. Ik ging door de hel. Zoveel tegenstrijdigheid in emoties en gedachten. Tegelijkertijd zo hevig, niet langer van te dissociëren. Wat gebeurt hier dacht ik? Ben ik dit…? Ja dus, ik besloot het pad te volgen dat zich aandiende. Wat een avontuur, maar ook het besef: Liefde is voor mij als keiharde drugs. En ik lijk wel als een verslaafde als ik ernaar op zoek ben, het vindt en het weer kwijt raak. Dus ik op zoek naar iets om ermee te dealen.
Jouw boek was de eerste hit op google en terecht. Zoveel herkenning, wijsheid, plus de praktische handvatten om mee aan de slag te gaan. Ik mediteer nu al een maandje ofzo, voel de eerste effecten. Fantastisch, ik hoef het jou natuurlijk niet te vertellen.. Deed al een tijdje aan yoga nidra, maar ik merk dat meditatie toch iets wezenlijks anders was.
Met vriendelijke groet,
Mark


Beste Jan,
Ik heb net uw boek Verslaafd aan Liefde 2x keer na mekaar uitgelezen. Ik ga al meer dan 10 jaar bijna wekelijks naar een psycholoog, heb tientallen zelfhulpboeken gelezen en probeer echt aan mezelf te werken. Na een traumatische scheiding, heb ik vorig jaar een andere lange relatie met veel verdriet moeten beeindigen. En uw boek is het allereerste boek waarvan ik elke zin zo langzaam en aandachtig gelezen heb en die zo’n eye-opener voor me is dat ik echt hoop in de toekomst anders in een relatie te kunnen staan. En daarvoor wou ik u persoonlijk bedanken en u laten weten hoeveel dit boek voor me betekent heeft.
Katrijn


Geachte heer Geurtz, beste Jan,
Ik stuur u een mail omdat ik u wil bedanken.
Het lezen van uw boek heeft mijn leven veranderd. Ik hoorde ooit voor het eerst van u in de podcast met Eindbazen. Toen vond ik alles wat u zei al interessant maar ik had er verder niet wat mee gedaan. Bepaalde zaken kon ik toen ook nog niet helemaal snappen of het was te eng om te erkennen dat het zo was.
Enige tijd gelezen besloot ik op één of andere reden nog een keer naar de podcast te luisteren en heb ik uw luiterboek aangeschaft. Ik deed al jaren aan zelfontwikkeling door ontelbare boeken, jarenlange meditatie, cursussen, zelfmedicatie en dergelijke. Ik deed er alles aan om mezelf te kunnen proberen te snappen en ervoor te zorgen dat ik ''ook normaal zou kunnen zijn''. Hierdoor maakte ik wel stapjes maar het kwartje viel toch niet echt. Als het om mezelf ging had ik altijd een soort van blinde vlek.
Uw boek Verslaafd aan liefde heeft al die verschillende eindjes aan elkaar vast doen knuppen.
Vanmorgen overkam mij iets heel moois. (en dat terwijl uw luisterboek nog niet eens helemaal afgesluisterd is). Ik keek oude foto's terug en kreeg een soort van ingeving en alhoewel ik niet zo'n goede schrijver ben kwam alles zo op papier en kon ik niet stoppen met typen. Ik weet dat u waarschijnlijk talloze mailtjes krijgt en geen tijd hebt om hele verhalen daarover te lezen maar ik zou het iedergeval fijn weten dat u mijn dankwoord hebt gelezen. Dus echt ontzettend bedankt voor uw inzichten en wijsheid, het heeft me enorm geholpen om mijzelf te snappen.
Met vriendelijke groet,
Sander


Beste Jan,
Ik heb de afgelopen dagen je boek 'Verslaafd aan liefde' gelezen. Het is echt ongelofelijk wat dit met me heeft gedaan. Ineens had ik weer een ontmoeting met mezelf, met mijn eigen geest. Dat leek al eeuwen geleden!
Ik zit midden in een enorme relatie-crisis. Dat wierp een deken van droefheid maar ook benauwdheid over me heen. Wat weer leidde tot paniek. Maar ik zie ineens weer helder. Mijn vriendin ziet de relatie niet meer zitten. Maar ik kan haar nu laten gaan, mocht ze dat willen. Dat ik nog eens op die gedachte kon komen:)
Ik vond het woord 'spiritualiteit' altijd heel lastig. Maar tijdens het lezen van je boek heb ik daar nooit last van gehad. Heel helder en rationeel beschreven. Ik ben niet van de lange meditatie heb ik gemerkt. Maar als ik even buiten loop en dan even stil sta en naar mezelf kijk, heb ik de ervaring van mezelf objectief bezien ook. Misschien wel genoeg. (ik doe het nu de hele dag door:)
Heel veel dank dus!!
Groet, David


Beste Jan,
Ik heb net uw boeken gelezen van De verslaving voorbij, Verslaafd aan liefde en Verslaafd aan denken. Ik was met deze laatste begonnen maar heb hem even opzij moeten zetten, mijn ratio begreep er niets van! ☺
Nadat ik eerst de eerste 2 boeken had gelezen, heb ik uiteindelijk ook met veel interesse en honger naar inzichten het derde boek uitgelezen. (al begrijp ik het steeds nog niet helemaal, hoor!)
Maar nieuwe inzichten heb ik wel gekregen. Uw boeken hebben me een nieuwe visie gegeven over het nut van mediteren en dat het zoveel meer is dan tot rust komen. Dat was voor mij de nog ontbrekende schakel!
Waar ik voorheen wel eens mediteerde 'omdat het goed voor je is', maar ik het vaak toch eerder een vervelende bedoening vond (vooral als die gedachten maar niet tot rust wouden komen waarvan nu blijkt dat dat helemaal niet moet!), begin ik er nu met gemak aan. Ik voel dat uw contemplaties me, naast tot rust brengen, vooral leren om op een andere manier om te gaan met die mallemolen van gedachten en gevoelens.
Wat een verademing, dat het ook anders kan! Dat smaakt naar meer!
Vriendelijke groet,
Greet


Dag Jan,
Vanuit een tentje op een klif in Zuid Engeland waar ik even van stilte, natuur en het alleen zijn geniet: jouw boeken, de voeding en inzichten die
deze me geven zijn een fantastische leiddraad en steun op mijn pad. Ik geniet er enorm van om het gebied die zich voor me uitstrekt zelf te ontdekken maar jouw landkaarten komen hierbij uitermate goed van pas. Dank je wel hiervoor!
Dankbaarheid en liefde,
Tom


WAUW, Jan;
wat een mieters laatste hoofdstuk van je boek "verslaafd aan liefde"! Het hoofdstuk heet: "de volmaakte illusie" en ik wil je echt bedanken voor dit boek en dit hoofdstuk want alles in mij voelt dat het WAAR(achtig) is! En dan vallen zoveel nare gedachtes weg; dat ik dit nog moet doen en dat nog want dan...is "het"(of ben ik) pas goed (genoeg); welk een bevrijding! Ik mag alles zijn, alles denken wat ik maar wil, alleen word ik en de ander daar gelukkig van of niet? want geluk is mijn bestaansrecht welke ik zelf kan creëren door mijn denken te onderzoeken en kan scholen.
Ach, ik voel in mezelf dat ik iets voor mij waardevols heb ontdekt en ga hier in blijheid mee aan de gang, iets wat me zo bekend voorkomt maar wat lange tijd toegedekt is geweest....
Nelleke


Hi Jan,

Ik wil u even persoonlijk bedanken. Ik zat in een erg behoeftige relatie, waarin mijn vriend en ik alleen maar op zoek waren naar elkaars bevestiging. Ik claimde, en hij vluchtte. Dit resulteerde in een breuk. Ik ben vreselijk verdrietig geweest, ook omdat ik een erg symbiotische karakterstructuur heb. Een vriendin gaf me uw boek cadeau en dit heeft me zo verschrikkelijk veel sterker gemaakt. Ik kan mezelf nu liefde geven, in plaats van dat ik een ander geef wat ik zelf mis, in de hoop dat hij mij dat terug geeft. Toen mijn ex en ik weer in gesprek raakten heb ik hem uw boek aanbevolen. Na - en n.a.v. - het lezen van het eerste deel benaderde hij mij en sindsdien zijn we vanuit wederzijdse interesse, compassie, vrijheid en vertrouwen met elkaar in gesprek. Gesprekken met een diepgang die we nooit hebben gevoerd. Vanuit deze vrijheid die we elkaar gunnen en vooral vertrouwen die we elkaar kunnen bieden ipv verwachtingen te scheppen zijn we met elkaar aan het onderzoeken of we onze relatie weer kunnen oppakken.

Het lukt ons nog niet altijd om niet in oude patronen te vervallen. Angst ligt op de loer. Maar het lukt ons wel om dat snel samen te overkomen. We noemen u ook wel eens gekscherend onze goeroe.
Kortom; u heeft dit boek natuurlijk niet voor mij geschreven, maar zo voelt het wel. Een persoonlijk dankwoord dus vanuit mijn hart. Ik weet nu dat de compleetheid uit mezelf haal. Ik hoop dat ik u over een tijdje nog eens kan mailen met het nieuws dat ik in een gezonde, vrije relatie zit met de man waarmee een breuk eerst onvermijdelijk was. En zo niet, dan ben ik ook gelukkig.
Bedankt,
Astrid


Beste Jan,

Op mijn 54e kom ik uit een tweede huwelijk, heb een alcoholverslaving rond mijn 35e overwonnen (dank aan AA) twee depressies doorgeworsteld, redelijk wat relatietherapie maar nooit echt naar mezelf gekeken, ondanks het stemmetje dat zei dat dat wel eens nuttig zou kunnen zijn. Ik was dus vastbesloten om deze keer eerst mezelf eens te leren kennen voor ik weer in een relatie sprong. Na ongeveer drie weken ben ik dan volop gegaan voor....een relatie.

Ik kom als jongste uit een gezin van vier, vader zelfstandig ondernemer tegen wil en dank (familiezaak), brave emotioneel opgesloten man, moeder romanticus die zich heeft verloren in een buitenechtelijke relatie die jaren heeft geduurd en een daaropvolgende depressie die ook heel lang heeft aangesleept. Niemand emotioneel echt thuis dus voor de kinderen. En dus nummer twee, drie en vier die jarenlang met zichzelf hebben gevochten (waarvan de zus nog steeds), de ene als rebel, de jongste (ik) als mister Nice Guy die een hekel had aan confrontaties, altijd de grappigste van de bende was om aanvaard te worden, maar in de loop der jaren dankzij (zakelijk en sociaal) succes ook echt wel een arrogant superioriteitswaantje erbij kreeg (klinkt het bekend?)

Gelukkig heeft de dame in kwestie e.e.a. uiteindelijk afgeblokt, wat een waanzinnig heftig pijnlijk gevoel veroorzaakte, zo disproportioneel heftig dat ik er wel mee aan de slag moest. Karma heeft me geholpen, zoals ze dat wel meer heeft gedaan in mijn leven op de donkerste momenten...

Ik wist nog steeds dat ik in alles een verslaafde aanleg ben blijven behouden, gelukkig was er het super ego dat me gehouden heeft op een zogenaamd recht pad. En dus via internet wat googelen naar boeken over verslaving en zo bij jouw boek gekomen, De verslaving voorbij.

Zoals Steven Covey het zo mooi beschrijft in de intro van The Seven Habits, jouw boek is een heuse paradigma shift voor mij geweest, zoveel puzzel stukken die ineen vallen, zo simpel en toch was ik er tot nu toe waarschijnlijk niet klaar voor geweest. Ik heb dan onmiddellijk Verslaafd aan liefde gekocht, waar ik nu in bezig ben.

Daarnet wat muziek opgezet, dingen die me raakte en ben dan plots spontaan een half uur aan het janken geweest, iets wat ongezien was bij mij. En plots ging het verdriet en de tranen van pijn voor de dame in kwestie naar pijn voor het verdriet van mijn ouders. En ongetwijfeld mijn eigen pijn. Wat een opluchting...

Ik weet niet waar deze weg me naar toe zal leiden, maar ik voel dat ik naar de essentie ga van wat ik ben en waar het fout is gelopen. Ik vermoed dat, wat ik al lang aanvoelde, de wijsheid uit het oosten komt en dat dan ook de weg zal zijn die ik moet volgen (en een geplande yogatrip naar Bali eind Mei zal daar ongetwijfeld in helpen).

Maar ik wou je met deze oprecht danken, je hebt door jouw weg zo vatbaar te beschrijven de mijne beïnvloed, je hebt een steen in de rivier van mijn leven verlegd (in dit geval eerder een heuse dam verwijderd...), zodat de stroom nu een andere richting kan opgaan. Ik weet dat je mijn dank niet nodig hebt om jezelf te zijn, ik had het wel nodig om deze te geven aan jou....

Met dankbare groet,

Rudi


Geachte heer Geurtz,

Heel hartelijk wil ik u danken voor uw boek: verslaafd aan liefde. Mijn verhaal is te lang om helemaal te vertellen, ik wil u echter een klein inzicht geven wat het boek voor mij betekend heeft. Sinds 2 maanden ben ik uit een 10-jaar durende  relatie van mishandeling gestapt. Na heel veel strijd heb ik de weg van de hulpverlening gezocht en kwam ik een een flow van liefde en hulp terecht. Een van mijn hulpverleners raadde mij uw boek aan. Ik heb het meteen besteld, wat op mijn pad kwam, was goed en ik ben het gaan lezen.

Het overrompelde mij en zorgde ervoor dat alles op zijn plek kwam. Binnen een week doorzag ik het hele patroon, waarmee ik mijn leven tot nu toe (ik ben 52) heb verzwaard. Ondanks dat ik voor de tijd me gelukkig voelde, zag ik nu nieuw en ander geluk. Ik heb al eerder 2 keer tijdelijk zo'n fase gehad, alleen toen begreep ik het niet goed en ging ik weer terug naar het oude, zware leven. Door uw boek, viel alles op zijn plek. Ik doorzag mijn eigen opgeworpen blokkades, ik kreeg inzichten, spirituele inzichten, ik voelde de liefde, ik zag zonder oordeel. Nu, na enkele weken is alles weer wat meer normaal, maar het zal nooit meer zo worden als eerst. Na hoofdstuk 1 ben ik eerst gestopt toen ik de spirituele ervaringen kreeg, om eerst mijn ervaringen plek te geven.

Nu, wat verder in de tijd, lees ik hoofdstuk 2. Want het bestendigen, kan alleen met oefenen en u beschrijft dat prima. Ook al ben ik geen boeddhist, het past goed bij mijn geloof. In alles wat op mijn pad komt, zit de waarheid, dit overstijgt de individuele beleving.

Dank dat u mij heeft geholpen in contact te komen met mijn oerkracht en de wereld achter deze wereld. Succes met uw goede werk, op uw plek en in uw leven.

hartelijke groeten van Carolien


 

 

Beste...nee lieve Jan....

Vanuit de grond van mijn hart een oprechte namasté naar jou...voor het zo mooi verwoorden van alles waar het in mijn ogen om draait. Sinds begin dit jaar groei ik spiritueel heel hard en in september kwam daar een man in mijn leven....waarmee ik vanaf de 1ste seconde een diepe spirituele liefdesrelatie heb...dankzij hem in aanraking gekomen met jouw boeken en jouw woorden. Bezig aan Verslaafd aan liefde waarbij regelmatig de tranen over mn wangen stromen van erkenning, herkenning en bevestiging van mijn zijn...zo mooi! Ik ben dankbaar....heel erg dankbaar...

Lieve warme groet,

Saskia ❤


 

 

Hoi Jan,

Ik kan het niet laten je te e-mailen. Ik kan het niet laten je te vertellen hoeveel je boek 'verslaafd aan liefde' voor mij betekent.

Ik las uw artikel in de happinez, één dag na een heftig gesprek met mijn vriend waarin ik al mijn onzekerheden om hem te verliezen met hem besprak. We kennen elkaar 1 jaar en ik ben vanaf het eerste moment blind verliefd op hem. De liefde was wederzijds. Hij heeft mij heel veel liefde gegeven in het afgelopen jaar en daarom voelde ik me veilig en geliefd. Maar op sommige momenten, als ik meer liefde nodig had dan hij me gaf, voelde ik mij afgewezen. daar hadden we het over in dat heftige gesprek. Het gesprek liep uit op een ruzie en we zijn 'boos' uit elkaar gegaan.

Uw artikel komt één dag later op mijn pad.

Alles valt op zijn plek. Ik begrijp het ineens.

Mijn geluk is afhankelijk van hem. Ik heb liefde van hem nodig om gelukkig te zijn. Al mijn onzekerheden, al mijn angst. Alles doe ik om dat niet te voelen. Uw boek heb ik gelijk besteld. Het heeft mij zoveel inzichten gegeven. En het is bijna grappig hoe snel het werkt. Hoeveel het al betekent voor de relatie met mijzelf en dus ook met hem. U heeft er een ambassadeur erbij! Ik praat met al mijn dierbare over u boek. Heb een heldere blik op mijzelf en de mensen om mij heen. Het maakt dat ik alleen maar liefde voor hen voel. Ik omhels de kleine, afgewezen Floor als het nodig is.

Floor


 

 

Beste Jan,

Ik vind dat je een groot compliment verdient voor je boek "Bevrijd door liefde". Het geeft me veel steun na de beëindiging van mijn huwelijk van 20 jaar en leert me het aan te grijpen als belangrijke groeistap in mijn ontwikkeling.

Ik ben er nog lang niet, maar ben me in elk geval bewust van de mechanismes achter mijn denken, en kan onderscheid maken tussen ego en wie ik werkelijk ben. De praktijk is weerbarstig, maar alleen het lezen van je boek beschouw ik als een louterende ervaring. En het leest ook nog eens fijn weg; de consistente herhalingen zorgen dat dingen echt beklijven.

Dank daarvoor!

Pieter


 

 

Dank voor het schrijven van Verslaafd aan Liefde. Ik mediteer sinds 1993 maar zelden heb ik zo’n helder betoog gelezen over onze verslaving aan ons ego versus onze Boeddhanatuur. Het is prachtig en laat mijn denkbeelden over liefde ‘thuis’ komen.

Marlen


 

Ik kocht pas het boek Verslaafd aan liefde en ben er enthousiast over. Ik vind het inspirerend en een echte aanrader waarvoor dank. Zelfhulpboeken geven doorgaans veel adviezen voor gedragsverandering of slimme tips/foefjes, tegen dit of dat probleem. Zo’n receptenboek is wel gauw als een bos vol bomen. In dit boek draait het om het menselijk lijden: eenzaamheid, relatieproblemen, codependentie; beklemmingen op egoniveau. Het gaat over ons streven naar contact en waarom dat vaak mislukt. Ik vind het boek pakkend door zijn heldere uitleg en uitnodigende toon. Ik vind die helderheid erg knap gedaan. Bijv. er staan maar weinig begrippen in het boek, die dan vaak en functioneel terugkomen. (In soms een iets andere context.) Die stapsgewijze uitleg maakt het betoog goed te volgen. De logische analyse maakt van het boek een park met heldere zichtlijnen. Het is haast onmogelijk om er de weg kwijt te raken. Ik vond de eerste helft meeslepend om te lezen. Spannend  doordat in rap tempo veel wordt uitgelegd, bijv. over de lagen in de persoonlijkheidsstructuur. Ik vond de schrijver overtuigend in de probleemanalyse, er gingen me allerlei verbanden dagen en ik kreeg het idee een groot raadsel te krijgen onthuld. Stap voor stap kwam de schrijver dichtbij het kernprobleem, zo voelde dat, we zaten vlakbij de gelukkig oplossing. (Een levensfontein in het hart van het park. Ik hoorde het water ruisen.) Het boek komt niet met trucs of tips voor nieuw gedrag aanzetten. Het vraagt je om stil te staan bij wat er al is. Stilstaan bij wat er in de geest leeft en omgaat. De spontane gedachten en gevoelens ervaren, het ruisende water horen. Door mediteren breng je licht in de verduisterde kamer van de gesloten geest. Aldus ontdek je je volmaakte natuur. Door meditatie breng je een licht in het donker van de onwetendheid. De leegte blijkt dan een bron van leven. Er was nooit een reden bang te zijn voor jezelf. Er is een bron met levenswater. Het water is altijd hetzelfde en verandert niet, en ieders water is hetzelfde water. Gelijker kan de mens niet zijn. Het boek brengt de psychologie en het boeddhisme onder één dak. Het legt op natuurlijke manier uit hoe we onze eenzaamheid kunnen oplossen.

Folkert


 

 

Oproep:

In vervolg op ‘Spirituele Relaties op zoek naar de bronnen van Jan Geurtz. Welke twee mensen lezen samen met mij het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven, om elkaar daarna reflectieve brieven erover te schrijven? Een persoonlijk verdiepings- en ontwikkelproces. Meer informatie bij Bart Hamming, leren.spelen@gmail.com

 


 

Vroeggeborenen met (oud) liefdesverdriet gezocht

Voor mijn afstuderen als transpersoonlijk counselor (www.spso.nl) doe ik met behulp van een online vragenlijst onderzoek naar een mogelijk verband tussen vroeggeboorte en de intensiteit en de duur van liefdesverdriet.

Voor de testgroep ben ik op zoek naar:

Volwassen mannen en vrouwen die na minder dan 37 weken geboren zijn en direct na de geboorte enige tijd in een couveuse hebben doorgebracht en die één of meerdere liefdesrelaties hebben gehad waarin/waarna zij liefdesverdriet hebben ervaren.

Voor de controlegroep ben ik op zoek naar:

Volwassen mannen en vrouwen die na de normale draagtijd van 40 weken zijn geboren zonder complicaties en die één of meerdere liefdesrelaties hebben gehad waarin/waarna zij liefdesverdriet hebben ervaren.

Geïnteresseerd? Of valt u of iemand die u kent binnen 1 van beide groepen? Neem dan graag contact op met mij, Miriam van der Putte, via mirverbinding@gmail.com


 

 

Hallo allemaal,

Tijdens het lezen van 'Verslaafd aan liefde' werd ik geraakt. Ik kon niet wachten om het boek 'Einde aan de opvoeding' te lezen. Zo heb ik boek na boek van Jan Geurtz verslonden. Deze hebben mijn leven en mijn werk als coach verrijkt.

Ik merk, dat ik behoefte heb om met anderen hierover te delen, ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en te ontmoeten.

Daarom heb ik op Facebook een (besloten) groep opgericht: 'Visie Jan Geurtz' ( https://www.facebook.com/groups/1513745348868553/?fref=ts )

Ben jij ook geïnteresseerd, dan verwelkom ik je graag in deze groep.

Lieve groet,

Esther


 

Beste Jan,

Ik heb net in een ruk je boek Verslaafd aan Liefde uitgelezen, die ik van iemand mocht lenen. Ik heb een eigen exemplaar besteld bij Bol.com en hiervan melding gemaakt op Facebook: "Het boek dat alle andere boeken overbodig maakt...! Deze man vertelt heel helder hoe wij als mensen geneigd zijn onszelf af te wijzen, en proberen liefde te halen bij anderen, terwijl we het eigenlijk allemaal kunnen vinden als we stilstaan bij onszelf. En ik heb nog nooit zo'n praktische uitleg gekregen over wat mediteren is, hoe je het doet en waarom. Zo kan ik het ook!! Ik merk nu al verandering in mezelf..."

Maar ik zag dat jij niet zo actief bent op Facebook, dus deel ik het op deze manier met je. Zoals je ziet ben ik erg enthousiast over je boek, en merk ik nu al heel anders in het leven te staan. Ik was al eerder bezig met een wat meer boeddhistische benadering van het leven, maar jouw praktische benadering gaf me net het zetje dat ik nodig had.

Hartelijke groeten,

Marijke


 

 

Hoi Jan,

Ik mail je even iets over mijn ontwikkeling. Sinds ik het woord Gewaarzijn las in Verslaafd aan liefde is mijn leven totaal veranderd. Het licht ging destijds voor het eerst echt bewust aan, en de daarop volgende drie jaren ben ik door een heel mooi, maar ook heftig proces gegaan. Veel realisaties en zelfonderzoek, en evenzoveel vallen en opstaan, brachten me waar ik nu ben. Erg mooi, ik ben er heel dankbaar voor. En ik wil daarvoor ook jou bedanken. Voor het zo helder en hapklaar presenteren van de oosterse wijsheid van het kijken naar de dingen, het kijken naar de geest. Bij deze dus; bedankt! 🙂

Lourens


 

 

Dag meneer Geurtz,

Ik lees nu uw boek 'Verslaafd aan de liefde' en het raakt me enorm. Dit verbaast mij, want ik ben ben filosoof, ik ben al jaren met Zen-meditatie bezig, en ben een zeer kritische lezer. Maar zelden heb ik die inzichten uit het Boeddhisme (en Taoïsme) zo helder verwoord gezien als in uw boek, en dat boezemt vertrouwen in.

Marijn


 

 

Hallo Jan,

Omdat ik zelf erg verstrikt/geestelijk gevangen mij voel door een liefde die ik maar heel moeilijk kan loslaten en hier maar geen uitweg in zie ben ik op zoek gegaan via internet over dit onderwerp.

Al snel kwam ik bij jou boek uit en heb het snel aangeschaft vooral na het zien van de you tube filmpjes over dit onderwerp die ik erg verhelderend vond.

Na het eerste hoofdstuk werd ik heel blij omdat ik eindelijk wist dat ik er achter zou komen waarom en hoe het werkt in jezelf dat je vast blijft zitten in iets (waar je veel energie in steekt ook) en je juist het tegenovergestelde oplevert van waar je op zoek naar bent.

De meeste boeken met spirituele inzichten etc. boeien me soms wel maar dit is zo herkenbaar en een waarheid die me rechtstreeks raakte in mijn hart en voelde dat ik hier niet om heen kon en ook in begrijpelijke taal is geschreven en boeiend. Het mooie is namelijk als je het gaat begrijpen dan is het in feite heel simpel hoe het werkt allemaal.

 

Ik werd eerlijk gezegd nogal euforisch van je boek in eerste instantie en kreeg sterk het gevoel dat ik al die gesprekken met hulpverleners die ik wel eens gehad heb direct aan de kant kon schuiven en het was goed bedoeld van hen maar het heeft me echt geen stap verder gebracht.

Deze inzichten kan ik wat mee en ik weet dat ik er nog lang niet ben maar heb voor mijn gevoel nu de eerste stap gezet naar vrijheid en liefde voor mezelf die ik vertaalde in zogenaamde liefde naar die ander/heftig verlangen naar die persoon terwijl het in feite het weglopen en afwijzen van jezelf is en veel pijn oplevert en eenzaamheid...terwijl ik die juist uit de weg wilde gaan.

Het uitlezen van het boek zal geen moeite kosten omdat het zo boeiend en herkenbaar voor me is maar het er naar leven en echt  ondergaan/toepassen zal meer moeite kosten maar ik denk dat dit ook een proces zal zijn die als die eenmaal is begonnen alleen maar tot meer eigenliefde/waarde en goede inzichten kan leiden.

Want je vertelde het zelf al met je voorbeeld over meditatie...dit vergt ook tijd om hiervan echt de vruchten te plukken en na mijn eerste euforie dit ook toch in te zien dat oefening baart kunst ook in dit geval vooral.

Dan wil ik graag jou bedanken voor dit boek en dat je dit toegankelijk maakt voor iedereen om te lezen...ik zou zelfs willen dat het op alle middelbare scholen zou moeten worden gelezen wat een hoop ellende kan voorkomen ook in onze maatschappij daardoor.

En je benadrukt met dit boek vooral 1 ding die ik altijd al wist...Alles wat je nodig hebt bezit je al!

Groetjes van Gea


 

 

Beste Jan,

Ik ben erg enthousiast van het boek Verslaafd aan liefde wat

super goed aansloot met hoe ik al jaren naar een nieuwe vorm van relatie

aan kijk. Vooral fijn om te ervaren dat mijn man inmiddels ook

enthousiaste lezer van vooral het boek Verslaafd aan Denken ineens mij

niet meer als vijand ziet maar dat ik voor een gezonde relatie ben die

ons beiden krachtig in het leven doet staan.

Lieve groet,

Marjan


 

 

Beste Jan,

Ik heb het boek verslaafd aan liefde in 2 dagen uitgelezen en vond het echt fantastisch. Aanleiding voor het kopen was dat ik op dit moment zelf worstel met mijn relatie van 10 jaar en een minnaar die zelf getrouwd is. Daar had ik het boek eigenlijk voor gekocht. Toevallig was ik in de BCC aan het kijken naar een nieuwe laptop en typte in ' verslaafd aan liefde' , omdat ik dacht dat ik daar last van heb en toen kwam jouw titel naar boven. Ben toen meteen naar een boekenwinkel gegaan om het boek te kopen.

Wat ik niet had verwacht, was een prachtige uiteenzetting van de Tibetaans-Boeddhistische leer in zeer begrijpelijke Nederlandse taal en ook nog eens toegepast op liefdesrelaties. Het viel wel precies goed, want ik ben zelf al lange tijd geïnteresseerd in boeddhisme en mediteer ook. Ik heb echt heel veel opgestoken van je uiteenzetting, juist omdat het zo mooi vertaald is naar begrijpelijke westerse begrippen. Ik was daar zelf ook al een beetje achter gekomen, dat het boeddhisme eigenlijk om hele praktische dingen gaat, maar dat er gewoon een taal- en cultuurbarriere tussen zit, waardoor het voor ons niet altijd al te begrijpelijk is, (en op welk misverstand je dan een hele new age cultuur kunt baseren haha). Echt ontzettend bedankt daarvoor, het heeft me veel inzicht gebracht, (hoewel helaas nog geen uitweg uit mijn relatiedilemma).

Met hartelijke groet en nogmaals bedankt voor de mooie boeken,

Arie Wegener


 

 

Jan,

Ik heb net jou boek “verslaafd aan liefde”gelezen. Wat een prachtige ervaring. Ik zit momenteel in een diepe relatie crisis en vind veel inspiratie in wat ik begrijp uit jou boek. Het vermindert mijn leiden en ik durf zelfs te zeggen dat ik me gelukkiger voel. Het was een feest om te lezen, in herkenning, pijn, liefde en zijn. Inmiddels heb ik twee weken de meditatie oefening gebuikt en voel steeds sterker dat ik daar “heler” van word. Het brengt me dichter bij mijn vrienden, dichter bij mijn vader en geeft me ruimte die ik eerder moeilijk zag. Wat fijn dat je het woorden hebt kunnen geven en wat fijn dat ik het heb gelezen, dat ik het van een volledig onbekende heb gekregen. Dank voor je inspiratie!

Pieter


 

Dag Jan,

Vorige week was ik bij een vriendin op bezoek en ze melde me dat ze ging stoppen met roken, geïnspireerd door jou boek. Die dag heb ik meteen jou boek gelezen over roken en een dag later over verslaving. Door deze boeken herkende ik mijn snoepverslaving. Het effect is dat ik gestopt ben met snoepen. Dus daarvoor erg bedankt.

Geïnspireerd door je heldere manier van schrijven heb ik daarna je boek: verslaafd aan liefde gekocht. Ook hier was ik blij verrast. Jij kunt helder uitleggen wat het spirituele pad is en spiritueel zijn. Tot nu toe had ik er geen woorden voor. De begrippen erkenning en angst voor afwijzing zijn voor mij een Eyeopener. Ik ken en pas het werk van Byron Katie toe, maar op een of andere manier zijn de begrippen erkenning en afwijzing voor mij nu pas door het lezen van jou boek gaan leven!

Jou boek integreert voor mij nog meer de gebieden: spiritualiteit: gewaar zijn (voor mij Isaac Shapiro), heldere geest (Byron Katie) en het dagelijks leven. Op een of andere manier kan ik de tools die ik over de jaren heen en gekregen nog beter gebruiken en meer met elkaar verbinden.

Bedankt voor je nieuwsbrief en vooral bedankt voor je inspirerende boeken.

Gerta


 

 

Beste Jan,

Afgelopen vrijdagavond ben ik naar uw lezing over uw boek ‘verslaafd aan liefde’ geweest. Graag wil ik u bedanken voor deze lezing. Wat een eye-openers! Ik heb het als ontzettend inspirerend ervaren. Erg veel herkenning! Ook vond ik het erg grappig.. Uw zienswijze is nl. eigenlijk zó ontzettend logisch..

Al jaren herken ik een aantal negatieve overtuigingen; ‘zelfdestructieve patronen’; heb ik het gevoel inzicht te hebben in mezelf, mijn onzekerheden, angsten en hoe ik die projecteer op anderen...En al jaren probeer ik hiermee om te leren gaan, een balans te vinden of deze aan te passen.. etc. Ook heb ik hierbij in diverse hoeken hulp gezocht; zowel psychologisch als spiritueel. Ik werd zelfs een soort boos op mezelf omdat ik het gevoel had redelijk wat zelfinzicht te hebben, mezelf te begrijpen, maar dat het me maar niet lukte om van mijn angsten, perfectionisme, controledrang en extreme helpersdrang af te komen of hier een prettige balans in te vinden.

En nu, nu na uw lezing lach ik naar mezelf...

Eindelijk heb ik het gevoel beter te begrijpen waar het al die tijd mis gaat... En het is eigenlijk zó ‘simpel’. Al die tijd dacht ik écht dat ik met mezelf bezig was, ook met zelfacceptatie. Maar nu besef ik me pas dat ik dit niet echt deed, maar dat ik patronen continu probeerde te vervangen voor andere ogenschijnlijk veilige patronen om mijn diepere overtuigingen over mezelf maar niet te hoeven voelen... Nu begrijp ik eindelijk dat ik continu aan het ‘dissociëren’ ben geweest. Ik heb al enige tijd het gevoel ‘mezelf kwijt te zijn’. Wie ben ik? Wat wil ik? En ik was naarstig op zoek naar mezelf.. Maar ik kon mezelf maar niet vinden 😉

Eindelijk zie ik in dat het niet zo gek is dat ik mezelf niet kan ‘vinden’... omdat ik bij dit alles eigenlijk steeds volledig gericht ben op anderen... Terwijl ik oprecht dacht dat dat niet zo was..

Ik heb na uw lezing uitgebreid met mijn partner gesproken & hebben wij uw interviews op you tube samen gekeken. Eindelijk begrijpen we beiden waar het soms mis gaat bij onszelf & in onze relatie.. Het gaat vast en zeker jaren duren, voordat ik écht anders naar mezelf kijk, zonder oordelen..

Ik ben nu gestart met het lezen van uw boek & zie dit alles als een mooi begin, een mooie ontwikkeling naar échte zelfacceptatie.

Dank hiervoor.

Hartelijke groet,

N.M.


 

Beste Jan,

Een paar maanden geleden kocht ik jou boek "Verslaafd aan Liefde". Ik wil

je persoonlijk bedanken voor dit fantastisch inspirerende boekwerk. Al een

paar jaar ben ik bekend met het boeddhisme en al ruim 15 jaar met

transactionele analyse d.m.v. psychotherapie (waarmee ik ook

overeenkomsten zie). Zo af en toe bezoek ik workshops, retraites en

lezingen over het boeddhisme, maar geen enkele richting spreekt me zo aan

als hoe jij de dingen beschrijft, ik blijf het maar lezen en er naar

refereren.

Met vriendelijke groet,

Henk van der Spek


 

 

Beste Jan ,

Ik wil graag even zeggen dat ik met erg veel plezier en veel zuchten van verlichting je boek verslaafd aan liefde aan t lezen ben !

Wat een verademing om ''de weg  naar ''.... tja ... nóg meer verademing ....zo toegankelijk en begrijpelijk aangeboden te krijgen  !

Verrassend hoe relatief eenvoudig  en  daardoor enorm behulpzaam je uitleg is !

Het is me alsof je de ''sleutel'' na al érg veel boeken ,therapie en, en .en ..plots erg  dichtbij  brengt .

En ik voel me tijdens het lezen ook nog s  meer mens onder de mensen worden ... óók mooi meegenomen voor een mens !

Dank je wel voor t schrijven van dit fijne boek !

Vriendelijke groet, Silvia


 

 

Geachte Jan Geurtz,

Geweldig je boek Verslaafd aan liefde. Er zijn van die tijden dat er als het ware niets aan inzicht sterk verhelderd en veranderd, ondanks vele uren meditatie en contemplatie. Ik keerde steeds weer terug naar een kalme geest. Er kwam  een beperkt inzicht, maar geen forse veranderingen tot stand. Ik wist er geen raad mee. Na het lezen van jouw boek kwam het inzicht en de verandering snel op gang. Het inzicht in het pallet van zelfafwijzing heeft me verder geholpen mijn pijn te omarmen en zijn forse stappen gezet in mijn verandering tot milder en gelukkiger mens. Zelfs mijn criticaster heeft grotendeels het loodje gelegd.

Ik ben je dan ook veel dank verschuldigd.

Warme groet van een (voorheen)koppig man.

Hans


 

 

Beste Jan Geurtz,

Langs deze weg wil ik je ootmoedig laten weten hoe blij ik ben met "Verslaafd aan liefde"!

- Ik ben het boek nu voor de 3e keer aan het lezen en tevens een samenvatting aan het maken van elk hoofdstuk.

- Ik heb het boek al aan tig mensen aangeraden en iedereen om me heen is het aan het lezen.

- Het boek is minstens zo goed als "Leven in liefde" (Chopra) of  "Liefhebben, een kunst een kunde" (Fromm), maar eigenlijk nog veel  beter omdat het veel praktischer is (zonder de andere boeken af te wijzen :-)). Het heeft me geïnspireerd in mijn schrijf- en acteerwerkzaamheden.

- Ik heb inmiddels een relatie beëindigd en voel me een stuk beter.

- Ik heb de hele vicieuze cirkel van zelfafwijzing nog nooit zo helder uitgelegd gekregen.

Met andere woorden: dank, dank en nog eens dank en als ik iets voor je kan betekenen of als je testimonials nodig hebt, hoor ik het graag.

Hartelijke groet,

Karel


 

 

Hallo Jan,

wil je vertellen wat een enorme eyeopener (letterlijk en figuurlijk) jouw voorstel om met open ogen te mediteren voor me is! Beoefen al lange tijd yoga, sinds 2 jaar als docent, en bijna alle concentratie en meditatieoefening (behalve tratak) is met je ogen dicht.

Het zitten met open ogen, puur op de ademhaling en bv op het witte behang voor me concentreren helpt me enorm om er letterlijk bij te blijven.

Kijkend naar gedachten, voelend in mijn lijf wat er gebeurt, maar zonder te oordelen, met je ogen open lukt dat beter! Alles verdiept zich alsof er meer op zijn plaats valt, het helpt me in mijn lijf te blijven. Ik oefen ook met de ademmeditatie van Hetty Draayer(ademen vanuit je heiligbeen ipv hoog met je aandacht wat in yoga heel gebruikelijk is en me al die jaren niet in mijn lichaam heeft gebracht!), en ws door deze combinatie ben ik opeens na jaren hooggevoeligheid en alle weerstand tegen mezelf, nu beter in staat om in mijn lijf en aandacht te blijven, voel ook meer liefde voor gewoon in leven zijn!

Bedankt voor jouw beschrijving van dit alles in je boek, de helderheid pakte me beet, en daarom ben ik er verder in gegaan. De meditatie is mijn vriend gaan doen, hij heeft niets met yoga etc, maar deze meditatie begon hij zomaar aan, en ben met hem mee gaan doen ipv hij met mij,

BEDANKT!

groet ,

Carla


 

 

dag jan,

de reacties lezend op de site kan niks anders doen dan dit volledig beamen. dit boek is zo'n waardevolle aanvulling op alles wat ik op mijn weg gedaan heb. ik lees het in fases en soms een hoofdstuk nog een keer om het te laten landen. wel een boek wat een optimaal resultaat bewerktstelligt als je al wat vaker in jezelf gekeken hebt.

de waarde voor mij zit hem vooral in het inzicht na de herkenning van de schaduwkant ,je verzet daartegen, zo herkenbaar die daaropvolgende zelfafwijzing. en hoofdstuk 21 de liefdesontsporingen, een continue proces in mij van versmelten en dissocieren, erg frustrerend voor een partner en ook voor mij.

met oordeelvrij gewaarzijn ben ik zó geholpen, heel erg bedankt.

kus en knuffel,

jeroen


 

 

Hallo Jan,

Ik heb echt veel aan je boek, ook in m'n werk. Ik geef simulatietrainingen aan assistenten in opleiding en soms zit daar wel eens iemand bij voor wie ik veel negatieve gevoelens heb.

In de simulatiesessie gaan ze echt met de billen bloot en zijn ze uiterst kwetsbaar, als je iemand dan niet mag, werkt het niet of zelfs erger, je doet iemand pijn.

Via het oefenen van oordeelsvrije vriendelijkheid voor me zelf, begon ik dit  in de training ook te voelen voor iemand die ik niet zo mocht.

Dat voelde zo vrij, zo rustig.

Alsof er een soort drang om altijd iets over iedereen en alles te vinden even verzachtte.

Groetjes

Liesbeth


 

 

"Verslaafd aan liefde" is de meest waardevolle aanvulling op mijn boekencollectie van de laatste tijd. Nu het boek alweer geruime tijd is uitgelezen, blader ik met regelmaat terug en begrijp maar al te goed waar Jan Geurtz op doelt. Het lezen van dit boek heeft enorm bijgedragen aan mijn ontwikkeling en ik voel me er een rijker mens door geworden.

Dank.

Julian S.


 

 

Hallo Jan, dank voor je nieuwste boek.

Het heeft me iets gegeven wat ik in nog geen ander boek, therapie of workshop ben tegengekomen. Ik was me bewust van mijn negatieve zelfbeeld, (mijn eigen afwijzing) en de wetenschap dat ik daar zelf voor zorgde maakte het er niet beter op. Maar dat je verslaafd kan zijn aan afwijzing (van de ander en dus van jezelf) is voor mij een openbaring. Het maakt een opening, een nieuwe mogelijkheid voor mij,  om tevoorschijn te komen. Ik ben je daar dankbaar voor.

Eleonora


 

 

Beste Jan Geurtz

Ik wil je graag bedanken voor en complimenteren met je geweldige boek. Ik ben best al wel een tijdje bezig aan het spirituele pad, maar de laatste tijd was het allemaal zo heftig dat ik me regelmatig afvroeg waar ik in 's-hemelsnaam mee bezig was. Iets najagen, wat misschien maar voor een paar mensen op aarde is weggelegd? En je daar zoveel ellende voor op de hals halen, de pijn alleen maar steeds beter kunnen voelen, tot op het ondraaglijke af. Had ik niet veel beter gewoon TV kunnen blijven kijken?

Maar als je er eenmaal aan begonnen bent kan je ook niet anders meer, ontwaakt bewustzijn is niet meer te doven. Ik kom zoveel mensen tegen die zich, bijvoorbeeld als coach, als spirituele wegwijzer afficheren, en waarvan ik dan denk: ik geloof er geen moer van dat je het echt beter dan ik. Ben je niet een beetje aan het napraten wat je in de boeken hebt gelezen? Zijn we niet toch met zijn allen met een soort nieuwe kleren van de keizer bezig?

Jouw boek is het eerste wat ik lees, en waarbij ik denk: Dit is geschreven door een "gewoon" iemand die echt weet waar hij het over heeft, maar die ook aannemelijk maakt dat het allemaal niet zo utopisch hoeft te zijn. Vooral het feit dat het klaarblijkelijk geschreven is op basis van je eigen ervaringen maakt dat het boek voor mij heel veel waarde heeft en hoop schenkt.

Door wat je geschreven hebt is het me allemaal ineens veel helderder waar ik eigenlijk naar toe op weg ben, en hoe ik er kan komen, het geeft me zoveel extra vertrouwen. En mijn pijn en angsten zijn er ook veel betekenisvoller, en daardoor veel dragelijker door geworden.

En het boek geeft me ook antwoord op heel veel vragen, met sommigen waarvan ik al sinds mijn puberteit  worstel. Zoals bijvoorbeeld: "Als je echt van iemand houdt waarom moet je dan zo nodig getrouwd zijn?"  En vragen van recentere datum: "hoe kun je in een relatie staan en toch helemaal trouw aan jezelf blijven?"

Het laat ook zien dat onvoorwaardelijke liefde toch wat minder utopisch is dan ik altijd gedacht had.

Je uitleg over het Boeddhisme vindt ik ook helderder dan ik ooit elders ben tegengekomen.

En passant laat het ook nog eventjes alles zien wat je over seksualiteit zou moeten weten.

Het boek bevestigt me ook in allerlei gedachten over hoe het allemaal in elkaar zit en zou moeten. En het boek laat me gelukkig ook zien dat ik het in een aantal opzichten tot nu toe eigenlijk helemaal zo slecht niet heb gedaan, en dat ik eigenlijk best al wel een stuk op weg ben.

Ik ben echt heel erg blij dat ik met je boek in aanraking ben gekomen.

Heel hartelijke groeten

Jeroen Clausman


 

 

Dag Jan,

Ik wil je graag complimenteren met je boek “ Verslaafd aan liefde” .Ik heb zojuist de laatste bladzijde gelezen, wat een geweldige boek!! Eindelijk ‘ns iemand die je vertelt hoe het zit én je een manier aanreikt om de ellende te doorbreken. Echt supergaaf en zo makkelijk leesbaar, je hebt me er heel erg mee geholpen en volgens mij vele anderen ook. Dat er in Nederland zo’n geweldige schrijver woont, dat vind ik mieters!

Het toeval wil dat ik afgelopen donderdag een beginnerscursus mediteren heb afgerond en 16 april mijn eerste retraite ga doen. Mooi dat dit nu zo samenvalt. En jouw meditatie-instructie is zo goed dat ik er feitelijk nog meer aan heb dan aan die cursus.

Ik heb geen kinderen en geen verslavingen maar ik wil nu natuurlijk je andere boeken ook lezen! Heel erg bedankt en ik zie uit naar een eventueel vervolg.

Groet, J.B.


 

Beste Jan,

Wat goed dat je een praktisch vervolg maakt op je geweldige boek (zie workshops, j.g.). Ik heb inmiddels wel het een en ander verhapstukt qua theorie(vorming). Maar hoe jij het samenvat, dat slaat werkelijk alles. Een soulmate/vriendin van me was jaren “op zoek”. Las de ene na de andere auteur, op het gebied van “het zelf en al het andere”  al dan niet spiritueel. We lazen samen Tolle, toen ik jouw boek zag liggen. Ik dacht nog, geen nieuwe verhalen waarschijnlijk, met je andere boeken was je al zo baanbrekend. Dus sloeg het open en was weer verbaasd. In dit boek komt alles samen, Jan. Nog steeds kan ik, wanneer ik ergens met verdieping bezig ben, verwijzen naar jouw werk. Naar (zelf)afwijzen, versmelten en dissociëren. Mooi ook vind ik jouw visie op meditatie. Je dicht het gat tussen twee sferen. Die van het dagelijks leven en het afgezonderde moment van meditatie. Top. Ik zelf heb onderzoek gedaan naar mijn beleefde relaties, liefde en verliefdheid en ja hoor, herkenbaar met wat je schrijft. Ik kan zo wel uren door blijven gaan. Goed, ik ben je dus (weer) dankbaar.

Met vriendelijke groet,

Robert Koops | Alconon, Leven met Alcohol


 

 

Hallo Jan,

Wauw wat een super boek, verslaafd aan liefde. Met veel plezier lees ik steeds weer even stukjes uit je boek. Een "aha" en "oh ja" gevoel. Je beschrijft de essentie helder en met eenvoud. En met de nodige humor. Doordat ik zo enthousiast ben over je boek, geef ik het natuurlijk door aan iedereen die er open voor staat. Daarnaast breng ik mijn opgedane inzichten ik terug in mijn clownswerk en dat geeft weer een stuk verdieping.

Met vriendelijke groet,

Vera Baars, www.derodeneus.nl


 

 

Beste Jan Geurtz,

Je laatste boek ligt naast mijn bed, ik sleep het overal mee naar toe, heb het al –tig keer gelezen en nog heb ik er geen genoeg van. Het is onderhand het meest verfomfaaide boek in mijn collectie, potloodstrepen incluis. Heb al veel gelezen op spiritueel gebied. Dit is echter de eerste verhandeling die me echt op weg geholpen heeft. Ik ben verslaafd aan liefde en weet nu hoe dat zo gekomen is, en waar ik de linken kan leggen met het verleden. Een hele opluchting kan ik je zeggen. (;-)  die had ik al gelezen).  De verslaving voorbij was ook zeer behulpzaam. (drank, seks).  Je boeken hebben me echt al veel opgeleverd. Dank je wel daarvoor.

Vriendelijke groet,

Jaap de Boer


 

 

Beste Jan Geurtz,

Ik wil u bedanken voor het boek 'verslaafd aan liefde'.

Geweldig dat een boek helpt inzicht te verkrijgen.

Ik vond een vriend in uw woorden.

Met vriendelijke groeten,

Ingrid Bronsveld


 

 

Beste Jan,

ik heb in de vakantie 'Verslaafd aan de liefde' gelezen en ben er zeer door geinspireerd . Dit boek, en ook 'Het einde van de opvoeding' dat ik gelijk daarna gekocht heb, hebben nu al gezorgd voor meer rust en ontspanning en veel plezier in mijn relatie met niet alleen mijn man en kinderen, maar ook anderen. De patronen zijn immers overal dezelfde...

Met name voor de omgang met mijn kinderen waren het echte eyeopeners. Niet dat ik daarvoor heel veel anders bezig ben geweest, maar het heeft mij net een andere blik op mijn kinderen en de omgang met hun gegeven, wat tot veel meer ontspanning, gemak en vooral plezier in ons dagelijkse leven heeft geleid. Dank je wel!

Christina Voltl


 

 

Hallo Jan,

Ik lees dagelijks in je boek, soms valt opeens het kwartje. Het is veelomvattend, eigenlijk is het hele proces van jezelf leren kennen, dichterbij je eigen bron komen, een proces van het leven. Sommige mensen maken het nooit mee, blijven de gebaande, veilige paden lopen, zoals jij beschrijft als de veiligheid en geborgenheid zoeken bij elkaar, niet los van elkaar. Anderen gaan door moeilijke tijden heen om daardoor wel bij de eigenlijke pijn te komen, die ze niet langer kunnen verhullen of ontvluchten. En met de pijn , komt ook gek genoeg, het geluksgevoel even helemaal thuis te komen.

 

Heel soms heb ik even zo'n geluksgevoel, als ik alleen ben, buiten in de stilte zit, en daar gewoon van geniet, het tot me neem. Dat zijn hoopgevende momenten, iets wat ik een jaar geleden dacht nooit meer te zullen ervaren, behalve wanneer ik een relatie zou hebben. Ik heb mezelf zo verschrikkelijk opgehangen aan het zijn-met-iemand. Het zelf verantwoordelijk zijn voor mijn gevoelens van afgewezen worden, waar alle pijn en chagrijn vandaan komen, is iets dat ik steeds meer ga zien. Juist dat hoofdstuk heeft me heel erg geraakt. Ja, ik legde het bij een ander neer, als ik me rot voelde, projecteerde dat voortdurend op iemand anders, liep weg voor de pijn, dat zwarte gat zoals ik het altijd noem, in mijn maag...

En inderdaad op het moment dat ik voel dat dat echt zo is, dat ik zelf verantwoordelijk  ben voor mijn gevoelens en ik het kan omdraaien door een ander te vrijwaren van mijn pijn, voel ik liefde. Voor mezelf en voor die ander. Want dan kan ik geven, i.p.v. ontvangen, verwachten, eisen, claimen. Ik ga het steeds meer herkennen. Het is echt een eye-opener geweest. Soms is het je woordkeus, de zinsbouw, die aansluit en een wereld opent, die achter de woorden zit.Verrassend om te ontdekken. Hierdoor komen er meer momenten dat ik een enorme kracht voel van binnenuit, waardoor ik anders om kan gaan met mijn dierbaren. Ook zonder te oordelen, zonder angst. Maar het blijft oppassen, en terugkeren naar een rustpunt wanneer het mis gaat.

 

Het boek spreekt me aan in zijn taal en inhoud, het legt met woorden een wereld bloot, die ik tot dusverre wel voelde, maar niet kon verwoorden. Iedere dag kom ik verder in je boek, lees er weer wat uit, laat het bezinken, sommige delen sla ik over, om er later naar terug te keren. Je gevoel voor humor maakt het boek lichtvoetig, absoluut niet zweverig en vooral praktisch gericht. Ik kan nu soms in een situatie 'oefenen' met wat ik gelezen heb, waarvan ik gewoon voel dat het goed is. Ik vind er herkenning, maar ook troost in en geruststelling, ik kan nu aardiger tegen mezelf aankijken.

Dank voor dit mooie boek.

xxxxxxxxxxxxxxx


 

 

Beste Jan,

Ik heb je nieuwste boek ontvangen en het is een boek dat ik elke dag opnieuw pak. Niet dat ik het als ultiem redmiddel gebruik, meer als herkenning en bevestiging. Ik ben al een jaar of drie bezig terug te kijken op een verslavende relatie, die met geweld geeindigd is. Heel lang heb ik alle pijn weggedrukt, waardoor ik alleen nog maar meer pijn leed. Nu begrijp ik dat.

In diezelfde periode heb ik een man ontmoet die zelf een zwaar pijnlichaam heeft (kreet van Tolle, maar m.i. zeer toepasselijk) en waarin ik me verloren heb. Opnieuw viel ik terug in hetzelfde verslavende patroon. Ik vergat mezelf. Nu zie ik dat ik me daar ook heel rot door voelde, mezelf dus afwees. Ik werd afgewezen en wees mezelf af dat ik dat maar toeliet.

 

Lezen in dit boek, geeft heel veel ruimte. Ik vind dat je met veel gevoel voor humor en relativeringsvermogen de meest pijnlijke plekken bloot legt in het vastblijven zitten in een verslavende relatie. Niet dat ik nu direct daadkrachtig mijn verslaving kan beeindigen, maar het inzicht groeit met de dag. Ik voel af en toe iets van rust en bij mezelf thuiskomen. Een glimp van wat er onder al dat leed zit. Namelijk een krachtig, volmaakt gevoel.

De manier waarop je de situatie in kaart brengt om zo maar te zeggen, is heel helder en de puzzelstukjes vielen opeens allemaal met een harde klap, niet dwarrelend, maar heel doelgericht op hun plek. Inzicht dus...

Ik ben een natuurmens, zwerf met mijn hond graag over ongebaande paden en in die momenten ervaar ik datgene dat jij beschrijft wanneer je even contact maakt met dat volmaakte 'zijn'. Het is stil van binnen, diep onder de oppervlakte.

 

Het boek raakt me, legt bloot waar ik al jaren mee worstel. Je manier van schrijven is voor mij een opening, die toegang geeft tot een bredere dimensie van ervaren, van zijn. Ik wil je daarvoor bedanken, ik voel dat het met veel liefde tot stand gekomen is en geschreven is.

Hartelijke groet,

Alexandria


 

 

Hi Jan!

Graag wil ik je bedanken dat je de tijd hebt genomen je gedachten te delen in het boek 'verslaafd aan liefde'. Dankzij je heldere uiteenzetting en herhaling in het boek kan ik bepaalde mechanismen bij/in mezelf herkennen.

Erg fijn, dat wat je ergens 'wel aanvoelt'...helder verwoord kunt lezen.

Dankjewel voor het delen van je ervaring/wijsheid in een boek!!

Kind regards,

Mirjam


 

 

Beste jan,

Lees nu je boek Verslaafd aan liefde, het heeft me bij de kladden.

Nog nooit kwamen gedrukte woorden zo binnen.

Met vriendelijke groet,

Heleen


 

 

Beste Jan,

Bedankt voor het schrijven van "Verslaafd aan liefde"! Het heeft me enorm geboeid (ook wel pittig bepaalde stukken, dus nog 's en nog 's lezen), en geïnspireerd, tot nieuwe gedachten en inzichten gebracht. Je uitleg over de bron van onze (overduidelijke) hunkering naar liefde/erkenning van anderen, over onze natuurlijke staat, het negatieve geloof, zelfafwijzing, verslaving, relaties & zo.. én dat verbeteren/veranderen van dit alles mogelijk is vind ik interessant en treffend. Niet dat ik er niet in geloofde, alleen nu nog méér. Ik heb dankzij je boek in mijn beleving het puzzelstuk gevonden wat ik nog miste. 🙂 🙂 🙂

 

Dat ik mezelf schrikbarend vaak afwijs, in kleine en grotere items is me zo duidelijk geworden. Heel welkom dit te kunnen doorzien! Wow! Eindelijk weet ik dat het mijn opgebouwde zelfafwijzing is, die teveel ongewenste/ongemakkelijke invloed heeft op mijn zijn, dús: voelen & denken & doen & laten & ..uitstellen. Ik begreep/voelde het ergens al jaren bij mezelf en in mijn omgeving bij anderen, begreep ook de negatieve impact. Nu echter, doorzie ik dat het nog veel intenser blijkt te zijn met een impact die als atoombom(metjes) werkt : verlammend. Daardoor verlies je zoveel kostbare energie en is het hard werken in dat mentale gevecht, wat ik nu inzie.

Bovendien heb ik nu bedacht dat mijn hoog sensitiviteit nog maar in het klein meespeelt, omdat mijn eigen zelfafwijzing de dominante negatieve factor moet zijn! Kan niet anders. Dus verder blijven dan inderdaad vooral mijn positieve sensitieve eigenschappen over. 'hiep hoi 😀 '

Jan, dit was mijn reactie op je boek. Ik zeg het voort, want ik zal niet de enige zijn die er dankbaar gebruik van kan maken.

met een levenslustige groet,

Aisha


 

 

Beste Jan, bij deze wil ik je bedanken voor het schrijven van het fantastische boek "verslaafd aan liefde". Een uitgesproken helder, geruststellend en tegelijkertijd transformerend boek.

Ik lees het op een moment, zeer in het begin van een potentieel prachtige relatie met niet zomaar een vrouw. Het is heel aangenaam te ervaren dat door de acceptatie van mijn ware aard er ruimte en vrijheid ontstaat die opgevuld kan worden met eerlijke communicatie.

Kerwin de Vries


 

 

Het nieuwste boek van Jan Geurtz heb ik snel gekocht en het bleek een voltreffer. Het eerste deel heb ik als een razende gelezen omdat er zoveel in stond dat uit mijn leven gegrepen was. Hoe helder weet hij het op te schrijven, en hoe simpel en absurd lijken de dingen dan te zijn! Zeer waardevol, niet alleen op het gebied van relaties, maar eigenlijk op elk gebied.

Elske F.


 

 

Beste Jan,

Ben uw boek "Verslaafd aan liefde" aan het lezen.

In 1 woord geweldig!

Er komt zoveel rust over mij nu ik niet meer constant bezig hoef te zijn

om te zorgen dat ik een relatie krijg. Heerlijk.

Ik ben nu bij het gedeelte over meditatie en mijn vraag is waar ik die

specifieke meditatie kan volgen. Heb op internet gekeken maar daar is

het aanbod zo groot. Ik woon in Groningen. Weet u of die meditatie in het noorden wordt gegeven? Dank voor uw moeite en uw inspirerend boek.

Warme groet,

Lineke Jansse

 

Het Tibetaans-boeddhistische centrum waar ik zelf lid van ben, heeft ook een afdeling in Groningen. Info via www.rigpa.nl (jg).


 

 

Dag Jan Geurtz,

de eerste dag dat uw boek in de winkel  klaar ligt heb ik hem te pakken, ik

kon niet wachten. Ik heb het gelezen en direct weer herlezen maar dan met

een potlood in de aanslag om in de kantlijn strepen te zetten op plaatsen

waar de tekst wel heel erg van toepassing is voor mij. Zo kan ik het

openslaan en direct iets zien wat voor mij van belang is. Er staan veel

strepen!

Ik vind het een fantastisch mooi boek. Ik ben blij dat u het heeft geschreven; samen met 'de verslaving voorbij', zijn het mijn bijbeltjes. 'Verslaafd aan liefde' is met liefde geschreven! Het is heel leesbaar, heeft een mooie opbouw, u bent eindeloos duidelijk, de lezer moet de inhoud begrijpen, dat is uw wens.

Hartelijk dank voor uw boeken.

Els Waling


 

 

"Verslaafd aan liefde" bracht me een verhelderende kijk op de manier waarop het ego functioneert, en geeft concrete aanwijzingen om in meditatie het ego (zelf-afwijzing en de bedekking ervan) en zijn emoties te benaderen.

Ik vind dit een vernieuwend boek dat de kloof tussen "oost en west" en tussen spiritualiteit en psychologie verkleint. Beoefenaars van meditatie krijgen daarnaast inspirerende doorkijkjes naar gevorderde meditatie-ervaringen. Niet-beoefenaars worden krachtig aangespoord om een authentieke spirituele leraar te vinden, en vooral om het spirituele pad -dat zowel liefde als onafhankelijkheid brengt- te volgen. Dat is volgens de schrijver de enige manier om je oorspronkelijke heelheid ook echt te onthullen.

Gert-Jan van Schaik


 

 

Beste Jan,

Ik lees je nieuwste boek Verslaafd aan Liefde, ben nu bij hoofdstuk 18 en wil je zomaar even vertellen dat het boek me enorm inspireert en helpt bij het vinden van mijn weg (en van mezelf) in de huidige relatiecrisis waar ik in zit. Het helpt me om met compassie en zonder oordeel naar de dingen te kijken zoals ze zijn. Dat maakt het inhoudelijk niet anders, wel minder zwaar. Hoe het ook gaat lopen met mijn relatie, het is zoals het is en gaat zoals het gaat. De groei blijft en de liefde ook.

Ik kom alles tegen oa de angst dat ik het nog helemaal niet kan, een spirituele relatie zoals jij die beschrijft. En die angst probeer ik dan zonder oordeel gewaar te zijn en te omarmen. Dit is wel de weg, dat voel ik aan alles. Als ik hem uit heb ga ik hem langzaam en met volledige aandacht nog een keer lezen! Heel veel dank hiervoor!!

Lieve groet,

Lina H.


 

 

Dag Jan!

Ik heb je boek 'Verslaafd aan liefde' gelezen. Bijzonder helpend voor mij. Ik ben zelf therapeut in opleiding en volop bezig mijzelf te ontwikkelen. Het gedachtegoed in jouw boek sluit heel goed aan bij mijn opleiding en vind ik verrijkend. Ik gun mijzelf en mijn kinderen ook het boek 'Het einde van de opvoeding', daar ga ik ook van leren, weet ik nu al.

Hartelijke groet,

Deanneke Steenbeek


 

 

Ik lees een boek, een boek wat ik toevallig (??) tegenkwam en eenmaal aan het lezen geslagen tot het beste boek wat ik ooit heb gelezen heb heb gebombardeerd. Het is het boek Verslaafd aan Liefde. Wat een enorme eye-openers! Ik kan er heeeeel veel mee, en vond het zeer herkenbaar. Ik heb het nu bijna uit en ga het dan meteen nog een keer lezen. Dat heb ik nog nooit gehad dat ik het meteen wilde herlezen maar hier staat zoveel belangrijks in, dat "moet" gewoon!

Wat ben ik blij met dit bewustzijn, het geeft mij zoveel ruimte alleen al door te weten hoe het mechanisme werkt! En het gewaarzijn vind ik een heeeeeeele goeie, ook die geeft rust merk ik al zachtjes, al ben ik nog maar net begonnen met oefenen maar toch. Juist het weten dat iedere keer opnieuw beginnen met gewaarzijn een kans is om vriendelijk en liefdevol naar mijzelf te zijn voelt al heel positief.

Jennifer Buizer


 

 

Dit is een giga "Aha, nu valt alles op zijn plek"-boek! Snap in één klap al het spirituele onderricht van de afgelopen jaren ook heel veel beter. Echt heel fijn. Vooral de wijze waarop je gewaarzijn uitlegt en laat ervaren is subliem. Opeens snap ik het echt! Dankjewel!

Femke Vrieling


 

 

Hier is mijn reactie op "Verslaafd aan liefde". Deel 1 vind ik prettig om te lezen. Het vraagt regelmatig pauze en bezinning, in ieder geval bij mij, omdat het én herkenbaar én anders is én concentratie vraagt om het geheel te overzien. Soms heb ik dan net zo'n duizelingwekkend gevoel als wanneer iemand aan me uitlegt hoeveel lichtjaren de sterren van ons afstaan.

Vooral voor iemand voor wie dit allemaal nieuw is lijkt het me een klus. Maar wie benieuwd is naar onbelaster leven...leest door natuurlijk.

Deel 2 leest inspirerend en uitnodigend. Dat geldt ook voor de oefeningen. Daar ben ik nu en vooral de vriendelijkheid tav de ademfocus is fijn.

De taal ervaar ik overal als helder en vriendelijk. Ook persoonlijk en bemoedigend. Geen strenge meester.

Marion van de Voorde


 

 

Beste Jan,

Mijn leven heeft een drastische verandering aangenomen en ik wil me verder spiritueel ontwikkelen.

Altijd dag en nacht gewerkt, en nu nog in de wegenbouw, verdien ik mijn kostje om de zware lasten bij elkaar te sprokkelen. Als ik was afgewerkt, zette ik me volledig in voor mijn gezin, gaf aandacht aan de kids, pleegde verbouwingen en onderhoud, hielp mee in het huishouden, met het gevolg dat ik mezelf totaal verloren was.

Na mijn scheiding vroeg ik me af wie ik eigenlijk was, doodeng, ik bestond ook nog…Ik heb een tamelijk zware periode achter de rug, en wist niet precies welke remedie op mijn geest zou werken om alle ellende los te kunnen laten. Probeerde het eerst met alcohol en kalmerende middelen. Maar dat is maar lapmiddel.

Radio 1 kwam met een verlossend thema over jou boek, verslaafd aan liefde. Je was ook zelf aan het woord, en je sprak me direct aan.

Dat boek heb ik zo snel mogelijk besteld en gelezen, ik ga het beslist een tweede keer lezen.

Ik denk dat ik nu een duidelijke lijn heb gevonden waarin ik verder kan. Ik zie dat het spirituele me een beter mens kan maken voor mezelf en anderen. Het mediteren kost me nog wel wat moeite, maar ik hou je handleiding aan in je boek.

Je boek spreekt me zeer tot mijn verbeelding en ik promoot het ook naar andere mensen toe.

Ik wens je alle succes en leerzame ervaringen op dit gebied en ik bedank je voor je buitengewoon boek. Dankzij jou kan ik weer verder.

Bert Jansen.