Reacties op de online Dzogchen thuisretraite

Thuismeditatie groepjes

Ha Jan,

Wat ben ik enorm blij dat ik mezelf dit weekend van jouw retraite heb gegund. Ik hoopte op een verdieping van waar het spirituele pad over gaat en dat is gelukkig ook het geval. Ik heb namelijk vorig jaar december ook meegedaan en dacht dat dit misschien te dicht op elkaar zou zijn. Maar nee, allemaal nieuwe inzichten en enorm veel vrijheidsgevoel. Ik zie nu nog scherper dat mijn ego voor enorm veel onrust in mij zorgt (angsten, drama/verdriet, ziekte, etc) en dat ik hem/haar tot nu toe gelooft heb en in de verhalen ben meegegaan. Ik ga er vanaf nu naar kijken en oefenen oefenen oefenen.

Daar wil ik ook nog bij zeggen dat ik dit 'vroeger' vanuit een soort van please-gevoel tegen je zou hebben gezegd ter compensatie van de negatieve reacties die je ook weleens krijgt. Maar nu zeg ik dit bovenstaande recht uit mijn hart. Ik ben je erg dankbaar!!

Dikke groeten Marjoke


Dag Jan.

Vorige week heb ik meegedaan aan de on-line retraite. Het heeft mij goed gedaan. Heb de afgelopen jaren bij een andere Dzogchen leraar gemediteerd en lessen gevolgd . Daar is mijn grond bewerkt om zaadjes in te laten ontkiemen die in jouw retraite af en toe de verrukking  gaven van het boven zien komen van het eerste bloemetje in de lente.

Ik weet natuurlijk nog helemaal niet of het goed gaat maar er is op zijn tijd blijheid van Zijn.

Ik ervaar een verschuiving, minimaal maar ook groots. Het is in een drukke geest ook weer verdwenen. Gaan zitten helpt. Vandaag hoorde ik je in een van de sessies zeggen dat gewaar zijn mijn ego liefheeft. Dat is dan weer zijn aha moment dat ik aldoor niet gezien heb maar toen je het zei ervaarde ik dat als eenheid.

Zo zitten er in de retraite van die heerlijke blij makende momenten die de motivatie zijn om door te gaan omdat het zo waar, zo natuurlijk, zo kloppend voelt. Dat wat ik echt ben en wat enorm houdt van dat worstelende ego. Wat uitdrukt , kenbaar maakt dat alles aan mij en aan iedereen helemaal goed is. Wat alles is.

Wat een rijkdom dat ik na de retraite alles nog terug kan luisteren en diepgaander mag ervaren. Ik ben je daar heel dankbaar voor.

Jouw aardse benadering past bij mij en zo heb ik weer het geluk op te mogen lopen met weer een nieuwe leraar. Ook daar ben ik heel dankbaar voor.
Hartelijke groet,
Carolien

 

Dag Jan

Hartelijk dank voor de goed georganiseerde thuisretraite Dzogchen-meditatie. Wat was het boeiend en helder allemaal. Ik had voor de gelegenheid een B&B geboekt aan zee, even weg van huis en kinderen, zodat er buiten de begeleiding tijd genoeg was om de uitgebreide info te herkauwen.

Wat me het meest verwonderd heeft is de manier waarop je met een best wel grote groep toch tot voldoende interactie kwam en vooral hoe je door jouw parate kennis en zwierige taalgebruik op elke vraag een verhelderend antwoord boven toverde. Het tussentijds online met groepjes oefenen vond ik ook heel waardevol, hoewel redelijk confronterend ook.

Mijn voornemen voor 2021 is alvast om dagelijks te gaan oefenen met de simpele meditatievorm (hoewel complex in al zijn simpelheid juister is) en de opnames die je ons toestuurde bij gelegenheid opnieuw te beluisteren.

Nogmaals dank voor de puike organisatie en om je innemende zelf te zijn!

Vriendelijke groetjes

Eveline


Beste Jan,
Graag wil ik je bedanken voor de online retraite het afgelopen weekend. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik, na het lezen van veel van je boeken, nu persoonlijk en direct van je heb mogen leren. Ik heb hiervoor jarenlang vipassana beoefend. Het beoefenen van vipassana heeft me veel inzichten gegeven maar triggert en stimuleert tegelijkertijd ook mijn strenge en zelf afwijzende kant. De Dzogchen methode, en jouw persoonlijke benadering helpen me enorm om dit stuk van mijn ego te herkennen en er op een liefdevolle in plaats van krampachtige manier mee om te gaan.
Dus Jan, veel dank. Ik heb me ingeschreven voor de eerste jaarcursus dus ik vervolg mijn pad bij jou nog even! De beste wensen voor jou.
Met een hartelijke groet,
Tessa


Beste Jan,
Allereerst dank voor deze online thuisretraite met Dzochgen meditatie. Het was heel fijn om afgelopen weekend te hebben deelgenomen. Nadat ik er zeker van was, dat ik een plek had met stabiel internet, ben ik mij er op gaan verheugen. Ik ben alleen naar mijn prachtige plek aan de Wijde Aa gegaan, om zoveel mogelialleen te kunnen zijn, Het koelere en wisselvallige weer maakte dat er nog minder mensen in de buurt waren. De 5 zoommeetings waren precies voldoende. De tijden waren prettig, niet voor dag en dauw op en voldoende tijd om te oefenen zowel ervoor als erna en 's avonds genoeg tijd om voor het slapen gaan alles op je in te laten werken.
Al eerder heb ik intervieuws en podcasts van jouw gezien en geluisterd, en ben ik in Amsterdam naar jouw lezing geweest over je laatste boek. De online retraite heeft mij gemotiveerd om meer tijd voor meditatie in te passen. Jouw bevlogenheid en de verschillende manieren waarop jij opnieuw uitlegt en praat over de Dzogchen meditatie is inspirerend. Twee jaar na het overlijden van mijn man ben ik gaan mediteren bij een Boedistisch Centrum. Dit heeft mij veel gebracht in mijn rouwperiode. Er is een uitweg uit lijden en voor mij is dat voor een groot deel dankbaarheid en liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf, anderen en het leven. Als ik mij bij iedere ontmoeting met een persoon besef 'en dat is ook iemand die gelukkig probeert te zijn', dan wordt ieder contact waardevoller en mogelijk liefdevoller.
Nascholing, opleiding, en verdieping evenals meditatie werken door in mijn werk als psychosomatisch fysiotherapeute en traumatherapeute.
De dagen na de online thuisretraite heb ik in een soort flow gewerkt.
De retraite was zinvol. Toch hoop ik dat dit niet jouw vaste manier van werken wordt, ook als contact na corona weer mogelijk is. Direct contact is zoveel mooier en intenser. Ik zie dan ook uit naar een retraite zoals je die eerder gepland hebt..
De online groep was best groot; hoe mooi zou het zijn als je een kleinere groep hebt, waarin meer ruimte is voor kennismaking met elkaar en delen van ervaringen e.d.(ook als dit online zou zijn).
Al met al Jan,mijn dank is groot en ik wens jou liefdevolle voortzetting met hetgeen jij bezig bent.
Je ziet mij vast weer eens verschijnen op een retraite/cursus/lezing.
Liefdevolle groet,
Ineke


Beste Jan,
Vol verwachting en zin meegedaan met jouw online retraite afgelopen weekend. Als onderwijskundige ook benieuwd hoe dat zou verlopen via zo'n Zoomverbinding, maar ging verrassend goed en voelde erg persoonlijk. Bijzonder hoe jij een grote groep mensen die allemaal op hun eigen plek zitten kan verbinden met jouw heldere lessen, oefeningen en antwoorden.
Hartelijke groet,
Alice


Beste Jan,
Voor mij was het een fantastisch weekend; om meerdere redenen. Ik heb 2 kleine kinderen en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een heel weekend voor mijzelf te nemen zodat ik mij echt kon onderdompelen in de retraite. Ik heb een b&b geboekt. De combinatie van de sessies met jou en de andere deelnemers, alleen in een b&b en een wandeling en fietstocht van beiden 5 uur waarin ik de meditatiesessies meteen toepastte maken dat ik het gevoel heb dat ik een wereldreis heb meegemaakt. Ik heb heel veel geleerd van de sessies; over wat spirituele ontwikkeling nou eigenlijk is, wat mediteren is en hoe te mediteren en dat de manier van mediteren zoals jij hem leert bij mij past. Je legde het voor mij op een heldere en prettige manier uit met veel beeldspraak. Ik vond het mooi hoe iedereen zijn vraag kon stellen en hoe je er steeds uitgebreid op in ging. Ik vond het ook heel fijn dat je met zo veel humor vertelt, wat heerlijk; ik heb veel gelachen dit weekend. Ook de diversiteit aan vragen van de deelnemers maakte het tot een inspirerend weekend voor mij. Ik ben heel blij dat ik heb meegedaan aan deze retraite en heb ook iedere dag sinds de retraite gemediteerd. Niet altijd volgens plan 😉 (3x per dag 5 minuten). Maar ik blijf daarin vriendelijk voor mijzelf; ook dat heb ik dit weekend geleerd en vind ik fijn aan Dzogchen. Morgen weer een dag om volgens plan te mediteren.
Het was voor mij ook prettig dat het online was. Ik kon daardoor echt even een weekend zo goed als helemaal alleen zijn. Ik kan mij voorstellen dat als je 'life' bent met elkaar er weer andere mooie dingen worden aangeroerd maar voor mij was dit ideaal. Ik vond het wel wat spannend om iets te vragen, waar ik normaal minder moeite mee heb, maar dat heeft mij niet weerhouden om uiteindelijk toch mijn vraag te stellen. Het is verder ook oke dat het een beetje spannend was (weer een ervaring ;-). Verder had je de techniek goed onder de knie en werkte het ook goed met een mede-host; fijn.
Al met al voor mij dus een heel inspirerend weekend waardoor ik verder kan met mijn spirituele ontwikkeling. Stap 2 en met name stap 3 in de meditatie vind ik dan echt nog wel lastig. Maar dat is voor mij oke. Ik doe het rustig aan ;-).
Heel veel dank voor dit weekend!!
Claire


Jan
Ik hou het simpel. Gewoon dankjewel voor dit weekend Jan. Jij, je boeken, je humor, je wijsheid en kennis dat je met ons deelt. Je slaagt er in van me puzzelstukjes te doen leggen. Ik heb genoten van je onderricht en meditaties, van je gesprekken met de andere deelnemers, van je gevatte humor, van je wijsheid, van je zijn, van je uitstraling, van je rust. Net zoals ik veel uit je luisterboeken haal. Op het juiste moment, de juiste zaken. Alleen al het feit dat je de luisterboeken op je eigen gewone manier in spreekt zonder poespas van een opname studio. Fantastisch Jan.
Voor mezelf hoop ik van harte dat er snel meer thuis retraites/lessen komen. Als belg is het niet altijd mogelijk live van jou les te krijgen. Financieel of omwille van mijn planning ivm het co-ouderschap over mijn dochter. Ik hou je website in de gaten, ga verder met je luisterboeken, mijn mindfullness en vipassana traject, gewoon met mijn eigen pad. Je bent vorig jaar in het midden van mijn grote ego-trip in mijn leven verschenen, heel onverwacht, via een nederlandse vriendin die ik toen via tinder leerde kennen. Tinder, wat ik enkel maar gebruikte om men ego te leren kennen, of beter om wat ik dacht dat toen mijn ego was te leren kennen. Om mijn eigen zelfbeeld een boost te geven om dan uit eindelijk te leren dat ik daar niks anders voor nodig heb, dan mezelf. Maar die egotrip bracht me, naast heel veel zelfinzicht, bij jou. Voor mij vul je met jou kennis gaatjes op. Gewoon op de manier zoals je bent. Maar ook de boodschap die jij uitdraagt.
Ik ben ontzettend dankbaar voor het pad dat ik bewandeld heb om bij jou terecht te komen. Ik was je uit het oog verloren, maar door een relatiecrisis de afgelopen weken kwam ik weer bij “Over liefde en loslaten” terecht en zo op jou website en zo bij jou luisterboeken en je online retraite… enz
Beste Jan, dankjewel. Vanuit het diepst van mijn hart, dankjewel. Ik hoop van harte dat er nog online retraites komen. Misschien zie je me wel verschijnen bij de online jaarcurus, misschien wel eens in Frankrijk. Voor nu laat ik het voor mezelf los, ga ik met de opgedaane kennis aan de slag. En ben ik vooral dankbaar. Voor mij was deze retraite perfect, in zijn eenvoud. Het onderricht, de vragen die gesteld werden, ik kan er niks slechts over zeggen.
Dankjewel Jan
Groetjes
Bart


Beste Jan,
Graag wilde ik even de tijd nemen om je feedback te geven over het afgelopen weekend. Wat was het bijzonder laat ik daar mee beginnen. Samen met mijn huisgenoot hebben wij jouw onderricht gevolgd tijdens het weekend en heb ik genoten van stilte lunches en stilte wandelingen. Ik was zelf nog niet bekend met de Dzogchen meditatie en dit heeft voor mij een wereld geopend. Lange tijd heb ik actief gemediteerd maar dan met zo gehete kalmeringsmeditaties. Na een tijdje minder op het spirituele pad te zijn geweest heeft deze retraite mijn spirituele pad weer volledig opengesteld.
Ik vond het erg bijzonder hoe jij in staat bent om elke vraag te beantwoorden door direct tot de essentie van de vraag te komen. Ik heb elk contact moment dan ook met veel bewondering en leergierigheid naar je geluisterd. De basisbeginselen en de liefdevolle vriendelijkheidsbenadering van deze stroming heeft mij diep weten te raden. Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik deze online retraite als ontzettend waardevol heb beschouwd. Achteraf heb ik letterlijk tegen mijn ouders gezegd dat ik er ook zo 5 maal zo veel voor zou hebben betaald. Niet dat geldwaarde hierin belangrijk is maar puur om aan te geven hoe bijzonder ik het vond.
Als enige opmerking of verbeterpunt zou ik willen noemen dat ik tijdens de contactmomenten wat meer oefeningen onder begeleiding had willen doen om zo de meditatieleer nog verder aan te sterken.
Tot slot wil ik je ontzettend bedanken voor deze bijzondere ervaring en hoop ik snel weer in contact te komen!
Met vriendelijke groet,
Raico


Hallo Jan,
Ik heb de on-line retraite als prettig ervaren. Het was voor mij de eerste keer om een online training bij te wonen en het was voor mij de eerste keer om te mediteren. Ik vond het nog niet altijd makkelijk om te begrijpen wat je bedoelt omdat ik nog te kort weet over bv. gewaarzijn en andere termen die jij gebruikt. Door het lezen van jouw boeken ga ik het steeds beter begrijpen. Dit brengt mij bij mijn eerste advies. Wellicht groepen maken voor beginners en gevorderden. De vraag die over de boom ging vond ik nl. niet makkelijk en voor gevorderden is dit vast gesneden koek 😀.
Ik had mij laat opgegeven voor de training waardoor ik nog een aantal andere dingen moest doen dat weekend. Achteraf had ik liever een hele lege agenda gehad en misschien wel ergens in een klooster/huisje gaan zitten om rust te hebben. Ik zou dit als advies aan de deelnemers meegeven. Je haalt dan meer uit de training.
Marieke deed het erg goed en leuk. Gaf netjes van te voren aan dat je je microfoon open kon zetten en dat je later je vraag mag stellen.
De groepjes die gemaakt waren om een oefening te doen was erg leuk. We hadden een prettig gevoel bij elkaar ondanks dat je niet bij elkaar bent. Dat was wel bijzonder. Ik denk door het delen van je verhaal en het herkenning wat de ander zegt.
Bedankt voor de leerzame training. Dit smaakt naar meer 😀.
Groet,
Antoinette

Beste Jan,
In de eerste instantie was het meedoen aan een thuisretraite 2e keus. Ik had liever meegedaan aan een retraite in Winterberg. Tijdens dit weekend bleek deze digitale versie voor mij veel voordelen te hebben:
Doordat ik een slecht gehoor heb en hoortoestellen draag, kan ik de vragen van andere deelnemers vaak niet verstaan. Dat was nu geen probleem, waardoor ik ook meer aan je antwoord had. Bovendien is delen in een groepje in een ruimte waar meerdere groepjes aan het delen zijn, hoortechnisch altijd een lastig moment voor mij. Het was heerlijk om zonder al die achtergrondgeluiden de anderen in mijn groepje te kunnen verstaan. Ik had nog wel zo'n deelmoment gewild tijdens de retraite.
Ik miste de energie van het mediteren met een grote groep. Dat vond ik bij de jaargroep in Amsterdam bijzondere momenten. Daarbij krijg ik iets cadeau wat ik in mijn eentje niet kan bereiken. Ik denk begrepen te hebben dat dit een verlangen van het ego is, en dat het ook niet gaat om het ervaren van die meditatieve staat van helderheid. Uiteindelijk heb ik thuis die drie stappen heel duidelijk ervaren. Je hebt het in de jaargroep ongetwijfeld ook zo beschreven, maar de 3e stap heb ik toen niet echt ervaren merk ik nu.
Eerst was het moeilijker om te mediteren in mijn eigen kamer dan in de Ruimte met veel anderen. Behalve dat ik daar als vanzelf meegenomen werd, was er in mijn eigen kamer ook veel meer afleiding: Ik moet nodig eens gaan afstoffen, dat boek zou ik wel weer eens willen lezen, enz. (ik was in het afgelopen jaar vaker met mijn ogen dicht gaan mediteren, dan speelt dat niet)
Tegelijk was het juist goed dat ik dat tegen kwam, en hielp het enorm dat je benoemde dat het bij de meditatie niet gaat om stilte of een verheven sfeer, maar juist om het helder aanwezig blijven bij alles wat zich voordoet. (Wist ik eigenlijk ook wel, maar ja....)
Ik heb het hele huis aan mezelf, daardoor was het niet moeilijk om een retraite sfeer te creëren. Ondanks alle voordelen van deze thuisretraite, kijk ik uit naar het moment dat je weer een retraite in Winterberg doet, en ik daar gewoon lekker met de trein naar toe kan. Tot nu toe vond ik het erg jammer dat je geen 3e jaar in Amsterdam ging doen. Ik ben blij met de mogelijkheid om dit nu digitaal te doen, zeker na de ervaringen van dit weekend.
Hartelijke groet,
Anneke


Hoi Jan, Direct maar vanuit het hart de feedback. Ik vond de online retraite heerlijk en ontspannen. Wat ik erg sterk vond is bij aanvang direct een duidelijke, compacte en heldere uitleg van de belangrijkste principes. Het leek wel of ik een samenvatting kreeg van de hele jaartraining. Geweldig. Dus ook zeker aan te bevelen voor degenen, die al een jaartraining achter de rug hebben. Ook prima om iedereen de gelegenheid te geven zijn/haar vraag te stellen en ruim de tijd te nemen voor beantwoording. Ik voel me dan serieus genomen en dat geldt denk ik voor meerderen. En het verschil tussen online en fysieke meetings is dat ik thuis volledig mezelf kan zijn; ik hoef niets op te houden, ik hoef niet te socialisen, praatjes voor de vaak te hebben (hoewel dit natuurlijk op zijn tijd ook leuk is). Zo heeft elk nadeel zijn voordeel zegt een ouder voetbalmeester. Erg leuk dat alle microfoons bij het begin en einde even opengaan, digitaal intiem en warm! Ook heel goed dat we via links alles nog eens kunnen terug horen. Excellente service!
Hartelijke groet, Paul


Hallo Jan,
Voorafgaand aan de retraite was alles helder en duidelijk beschreven in jouw mails en op jouw website. Technisch werkte alles goed. Dank aan jou, je zoon en Marieke. Goed te verstaan, goed te zien, goed gestructureerd. De inhoud was veel op leren mediteren gericht. Dat wist ik van te voren en dat is oké en ook al heb ik dat al heel vaak van jou gehoord, iedere meditatie-ervaring is elke keer weer anders.
Het is me ook goed gelukt om thuis een retraite-setting te creëren. Normaal heb ik altijd wel ergens muziek aan in huis en nu is het hele weekend stil geweest. Ik had zelfs niet mijn geliefde zondagochtend radio 5 muziek aangezet of terug geluisterd (Kan morgen ook nog Hahaha). Ik heb zaterdag 3 uur gefietst en steeds even een momentje gepakt om gewaar te zijn. Dat gaf weer heel mooie inzichten.
Zondagmiddag heb ik een aantal huishoudelijke taken met aandacht gedaan en ook met aandacht een feestmaal voor mijzelf bereid en deze gegeten in stilte. Daar werd zo nu en dan weer op knoppen gedrukt en met die ervaringen heb ik kunnen oefenen 🙂 Zaterdagochtend hadden we een oefening. Het viel me op dat iedereen daar zeer bevlogen aan mee deed (is mijn ervaring ook met mijn HBO-opleiding die nu online plaatsvindt). Dat vond ik erg mooi én zinvol.
Ik had het fijn gevonden als er meer oefeningen in het weekend hadden gezeten. Juist die oefeningen die ik vorig jaar in Winterberg met jou heb gedaan hebben mij toen aan het denken/ (hahaha) ervaren gezet. En daardoor is er voor mijn gevoel over het hele weekend heen gezien te veel tijd aan het beantwoorden van vragen besteed. Desondanks heb ik zoals altijd weer genoten van jouw bevlogenheid. Dank daarvoor!
Groetjes van Annemarie


Hoi Jan,
Hartelijk dank voor de online-retraite. Heel fijn dat het alsnog in deze vorm kon doorgaan. Ik heb er zelf een fijn weekend van gemaakt door het samen met 2 huisgenootjes te volgen. We hebben een huisje geboekt in de natuur en vanuit dit huisje alles gevolgd, veel kunnen delen, lekker gewandeld, lekker gegeten. Heel fijn om op zo’n manier het samen te doen en ook van elkaar te kunnen leren. Je hebt ontzettend veel wijsheid gedeeld. Ik heb vaak gehad dat ik je uitspraak wilde opschrijven, maar dat het wat snel ging en de uitspraak niet nog een keer werd herhaald. Als tip kan ik je meegeven om sommige uitspraken te herhalen, zodat het makkelijker is om de uitspraken op te schrijven. Misschien door een korte conclusie te geven van wat je net hebt gezegd, of belangrijke inzichten/zinnen gewoon twee keer achter elkaar uit te spreken. Nogmaals, heel veel dank. En wellicht tot een volgende keer!
Liefs, Floor


Hallo Jan,
Ik had al 1x een plaatselijke meditatiecursus gevolgd waarbij je in een groep mediteerde, maar was nog nooit op een retraite geweest. Ik stuitte hier pas vrijdagmiddag op, en als dit een 'echte' retraite op locatie was geweest zou ik natuurlijk nooit hebben kunnen deelnemen. Dit laagdrempelige werkte dus enorm in mijn voordeel. Want zelfs als ik er al langer van tevoren van had geweten, zou het plan hoogstwaarschijnlijk gesneuveld zijn door praktische bezwaren. Ik moest best even wat angst/weerstand overwinnen (toch een soort uit de kast komen dat ik dit nog serieuzer wil gaan nemen), en dit was in deze setting veel behapbaarder. Verder ben ik ontzéttend blij dat ik de stap heb genomen. Ik heb het gevoel dat ik enorm veel heb geleerd. Ik was al bezig in Verslaafd aan liefde en lees nu verder in Verslaafd aan denken.
De retraite hielp ontzettend goed om de materie in de boeken echt voor me te laten leven. Heel leuk om jou zo warm en enthousiast te zien vertellen, en ik was onder de indruk van je diepe kennis die bij elke vraag weer op een andere situatie/context werd toegepast. Ik werd er heel erg door geïnspireerd om de volgende stap(pen) op het spirituele pad te zetten.
Daar zat direct wel ook een nadeel van thuis de retraite doen. Ik had mijn best gedaan om rustige omstandigheden te creëren maar er kwam toch een ruzietje met mijn partner tussendoor. Ik had het gevoel dat ik enorm 'op scherp' stond en een beginnend besef heb van mijn eigen zelfafwijzing. Maar ik heb nog lang niet de vaardigheden om bij zo'n conflictsituatie de stappen te volgen van 1) weten wàt ik eigenlijk voel, 2) het patroon herkennen, 3) rustig zelf met het gevoel gaan zitten en het toelaten 4) rustig de eigenlijke situatie bespreken. Ik heb het nu zo'n beetje halfslachtig toegepast en was uiteindelijk wel tevreden over de uitkomst, maar het kostte wel enorm veel energie en emotie zo midden in de sereniteit van de retraite.
Maar goed, ik sluit af met mijn hartelijke dank voor dit zeer inspirerende weekend. Ik heb me aangemeld voor de jaarcursus en hoop dat ik nog veel zal kunnen leren met jouw hulp.
Groet, Simone


Hoi Jan,
Was een heerlijke retraite! Zo fijn. Voel me veel relaxter dan ervoor. Ik heb 4/5 keer per dag gemediteerd en tussendoor veel geluisterd naar andere opnames van jou. Ik was thuis en vond het fijn zoveel momenten voor mezelf te hebben. Voelde echt als een retraite. Veel geleerd, nieuwe inzichten. Het voelt als een verdieping en samenvatting van de jaarcursus. Fijn om er zo intensief mee bezig te zijn in een lang weekend. Mooie springplank geweest om verder te gaan met mediteren en fijn te ervaren hebben hoe fijn het is dit meerdere momenten per dag te doen dan ik gewend was. Voelt alsof eea nu dieper tot me doorgedrongen is. Dat ik wat ik dit weekend ervaren heb zal herkennen bij toekomstige meditaties en/of in het dagelijkse leven waardoor het langer beklijft. Heel waardevol dus!
Ik kijk ernaar uit alles op mijn gemak terugluisteren/kijken. Een van de voordelen van Zoom! Voelde me verbonden met iedereen, ook al waren we niet fysiek bij elkaar. Een onvergetelijke inspirerende ervaring. Dank jullie wel! Tot de volgende.
Warme liefdevolle groet, Fleur


Hallo Jan,
ja, opeens was voor mij de mogelijkheid daar om mee te doen aan de online retraite. Lekker vanuit mijn eigen, heerlijke huis, met eigen voedsel op eigen tijd, lekker naar buiten, eigen bed enz. Veel voordelen om erg te genieten van deze Dzogchen training. Ik heb volop meegedaan, vragen die ik had werden in de loop van de training veelal beantwoord en de overige die onbeantwoord bleven heb ik hieronder gezet. Ik heb het als een heel waardevol weekend ervaren, heb genoten van je vertellen, je enorme kennis en ervaring die je over dit onderwerp hebt en de boeiende en vriendelijke manier om je kennis over te dragen.
Intussen las ik je boek over verslaafd aan liefde ook nog en ben zeker geïnteresseerd in je online cursus hierover. Het enige wat ik miste was lijfelijk contact, knuffelen, het fysieke samen zijn. Maar dit online gebeuren heeft ook veel voordelen zoals hierboven genoemd. En nu ga ik ervaren of en hoe het beoefenen voor mij in de praktijk gaat werken. Reuze veel dank en tot ziens!
Wat kan beter? Het filmpje was voor mij niet goed te volgen. Verder was je info vooraf, de structuur van de training, het samenwerken met je host en je vervolg aanbod; dit alles was zeer duidelijk wat ik als heel prettig ervoer. Zo, dat was het dan.
Alle goeds en een hartelijke groet van Nelleke


Hoi Jan,
Dank voor de mail en het materiaal. Wat dingen die me in de on-line retraite opgevallen zijn: - ik heb diepe bewondering voor de manier waarop alles technisch is verlopen: vlekkeloos!! Met 113 man/vrouw in Zoom, break-out sessies, materiaal na afloop direct beschikbaar, antwoord op mails tussendoor…erg knap!! - de belangrijkste reden om deel te nemen was jouw oorspronkelijke en authentieke manier van het overdragen van de dharma, en dat is goed gelukt, ondanks de online setting. - op den duur werden de vraag en antwoord sessies te lang voor me, maar dat is ook onvermijdelijk met 113 deelnemers, denk ik. Dus wel een beetje een vraag en een uitdaging. Ik zou voorstellen om een bepaald maximum vragen in de sessie te beantwoorden en de rest dan via de mail. - kortom, veel dank!
Met vriendelijke groet, Lex


Hai Jan,
Hier mijn terugblik op de thuis retraite van afgelopen weekend: Eerder heb ik een zomercursus in Frankrijk bij jou gevolgd en moest wennen aan het online gebeuren. De verbinding met elkaar was er voor mij absoluut maar vanzelfsprekend minder intens als in een salon van een kasteel. Toch was het contact goed genoeg voor de retraite. Ik viel stil en het ging bijna vanzelf om mij terug te trekken van de buitenwereld. Ik heb ook veel meer dan ik gewoonlijk deed gemediteerd. Ik vond het heel belangrijk dat je wat praktische tips gaf hoe een thuis retraite te organiseren. Op je gebruikelijke niet dwingende manier.
Op vrijdag en zaterdag vond ik de vragen en jou antwoorden allen heel boeiend en relevant. Ook de verhouding van, jij die dingen uitlegde, samen mediteren en vraag en antwoord was heel goed. Op zondag waren de vragen voor mij veel minder herkenbaar en kon ik er met veel moeite mijn aandacht bijhouden. Ik vind het uiteen gaan in een groepje heel erg leuk en bijna netzo intens als dat dat in Frankrijk gebeurde. Ik zou dat veel vaker hebben willen doen. Het elkaar uitzwaaien was heel erg goed en heb ik van genoten. Ik hoop dat je deze retraites vaker gaat aanbieden nu in corona tijd.
Vele groeten en hopelijk tot ziens via zoom of live,
Pauline


Dag Jan,
Wat heb ik genoten van een rustig weekend. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen. Het voelde heel fijn om even los te komen van de dagelijkse prikkels en verwachtingen. Om te luisteren naar jouw prettige stem soms met een vleugje humor en met de oefeningen die we online uitvoerde voelde ik me echt tot rust komen. Ik had de mogelijkheid om even alles te laten. Om alleen in het moment te zijn. Niks te moeten, maar alles te mogen. Ik vond het ook erg bijzonder om vanuit huis te doen. Het werd me zo gelijk duidelijk wat ik in mijn eigen omgeving prettig vindt en waar ik meer tijd en ruimte voor wil vrij maken. Ik had daar nooit eerder bij stilgestaan, maar dit is heel anders dan als je een retraite op een andere locatie doet. Het lijkt me nog steeds heerlijk om dat ook eens te mogen/kunnen doen. Ik vond alleen de balans tussen oefeningen /lesmateriaal en vraag & antwoord niet volledig fijn. Na de meetings zat mijn hoofd vol door de gesprekken en vragen van andere waarin ik me niet direct kon vinden en had het prettig gevonden om meer ruimte te hebben om de dag mee voort te zetten. Misschien dat daar in de toekomst op een andere manier aandacht aan besteedt kan worden.
Nogmaals dank voor dit bijzondere weekend. Het was een ontzettend prettige ervaring.
Hartelijke groet, Larissa


ha Jan
Om te beginnen wil ik zeggen dat ik het een heerlijke retraite vond! Het verliep allemaal zo ontspannen en ik voel me "opgeladen", helderder, milder en vooral blij. Ik heb mij gelaafd aan jouw enthousiasme over deze visie, je volledige inzet om ons daarin mee te willen nemen, en zeer belangrijk!, je gevoel voor humor. Ik vond het ook zorgzaam dat je iedereen aan bod liet komen met zijn/haar vraag, net zolang tot er geen vragen meer waren. De opbouw van je sessies vond ik heel fijn.
Wel vond ik het erg intensief, misschien iets te soms. (te lang best ingewikkelde info achter elkaar moeten verwerken). Het starten met een geleide meditatie is heel prettig, dan zit je er meteen goed in. Wat ben ik blij met de metta-oefening Jan! Voorheen heb ik die al wel her en der eens gedaan, en had er altijd een enorme hekel aan: zo soft en veel te veel nadruk op het positieve: je vooral liefdevol en vriendelijk moeten voelen....! met als gevolg het tegenovergestelde natuurlijk: agressie en afkeer.
Nu heb ik voor het eerst het anders ervaren, en het deed me zo veel! Riep veel op, verdriet en ook heel erg troost. Blij mee! Het is ook fijn te weten dat t wordt opgenomen, omdat je stukjes kunt missen (wc) en later alsnog dat kunt terug horen. Ook was de variatie leuk in de vragen. Jan dit was het, nogmaals heel erg bedankt voor deze prachtige sessies.
vriendelijke groet Carla


Goedemiddag Jan,
Wat een ontzettend leerzaam weekend is dit geweest voor mij. Ik heb nog niet eerder echt gemediteerd, enkel ooit een oefening uit een boek (waaronder verslaafd aan liefde) gedaan. Omdat ik een heel weekend naar het buitenland wel een vrij ambitieus plan vond voor een absolute beginner was de online retraite juist wel prettig voor me. Allerlei voorbeelden werden genoemd die je tijdens je meditatie tegen kunt komen en waren heel handig. Ook was er ruimte voor vragen en deze werden ook zeer uitgebreid toegelicht en besproken met Jan. Dat was erg leuk. (Toen ik mijn vrienden over mijn bevindingen vertelde, noemde ik Jan Geurtz ook al gewoon Jan, heerlijk informeel is de sfeer). De groepsopdracht was fijn en gaf je meer het gevoel ook echt met mensen te zitten ipv plaatjes. Ik zou dan ook zelf nog vaker zo’n opdracht willen doen al is het maar 10min. Met een grote groep van 115 op een scherm valt de echte verbinding al gauw weg voor mij namelijk.
Een Retraitesfeer creëren was niet helemaal gelukt, aangezien ik de vrijdag zelf pas besloot mee te doen. Echter ben ik wel met meer ‘gewaarzijn’ Huishoudelijke taken gaan doen of gaan wandelen. Misschien een tip voor mensen om na dit weekend ook maandag rustig aan te doen waar het mogelijk is dat je wat te verwerken hebt. Qua theorie en wat er losgekomen is in mij heb ik zelf nog wat bij te tanken in ieder geval!
Jan, dank je wel voor je pakkende metaforen en je nuchtere blik van het dagelijkse leven gecombineerd met spiritualiteit. Ik zal proberen mijn gedachten die zo snel weer weg vluchten als konijntjes, heel voorzichtig proberen te begluren.
Met vriendelijke groet, Leonora


Beste Jan,
Dankjewel voor de retraite. Ik heb het als een echte retraite ervaren, mbv losse kleding, een bos bloemen en een paar kaarsjes en het niet actief met de buitenwereld bezig zijn. Het ritme van de bijeenkomsten was goed en dwong tot een planning. Ook suggestie voor studie was goed. Ik vond de presentatie en inhoud heel goed, informatief, de sfeer fijn. Het weekend heeft voor mij nieuwe uitgangspunten en inzicht voor verdergaan op dit pad opgeleverd.
Suggesties: -ik vond het kleine groepje op zaterdag heel leuk, want actieve deelname was vereist, wellicht is op de tweede dag opnieuw 20 minuten voor zo'n groepje een goed idee. -ik zou denk ik vragenstellers die al aan de beurt zijn geweest laten wachten op nieuwe vragenstellers, dat gebeurde op een gegeven moment ook. Sommigen stellen namelijk steeds vragen.
Nogmaals bedankt en wellicht tot ziens,
groetjes, Alex


Dag Jan,
Veel dank voor de online retraite! Ik heb erg genoten van het weekend. Ook ik vroeg me aanvankelijk af of het online wel zou 'werken'. De retraite van vorig jaar in Winterberg heeft veel indruk op me gemaakt en graag was ik weer daarheen afgereisd: dat zou moeilijk te overtreffen of evenaren zijn, in mijn beleving. Maar dat is me erg meegevallen. Het was niet zoals in Winterberg, uiteraard was het anders, maar het was wel heel waardevol voor me. Bij een retraite op locatie is de overgang tussen 'daar' en de terugkeer in het dagelijks leven, waarin je wel de wens hebt om het retraitegevoel vast te houden (maar je omgeving die wens vaak minder heeft), toch lastiger. Het voelde voor mij of de retraite in Winterberg was als 'achterop de fiets' zitten, en de retraite nu als 'zelf fietsen met zijwieltjes'. Het heeft mij geholpen om thuis bepaalde keuzes te maken waarvan ik zie dat ik die effectief kan voortzetten en waardoor ik af en toe wel helemaal zelfstandig een stiltedag wil gaan houden in de komende maanden ('los fietsen') en ervaren heb dat ik dat ook kan. Doordat ik nu wist dat ik het meer zelf moest inrichten, begon ik in aanloop naar de retraite tot mijn verbazing al keuzes te maken voor minder afleiding (appen, bellen, nieuws 'bingen') en was het gaan zitten om te mediteren extra vanzelfsprekend.
Verder heb ik vooraf voor mezelf een dagprogramma opgesteld en dit mooi vormgegeven op papier, zodat ik het in mijn huis kon ophangen om de ruimte te markeren als 'dit is nu retraiteruimte'. Verder had ik vooraf een 'menu' voor mezelf gemaakt met recepten voor elke dag, en ik had mezelf een kaartje geschreven, grotendeels nog leeg, maar met ruimte om er tijdens de retraitedagen in te schrijven waar ik dankbaar voor ben, en een intentiekaartje waar ik op vrijdagavond opgeschreven heb wat ik deelde in de oefening over wat je hoop/vrees/wens is voor deze retraite.
Ik had verder bloemen in huis gehaald (die stonden naast mijn computer zodat ik er tijdens de online meditatie naar kon kijken. Ik deel deze punten, om te vertellen wat voor mij werkte om de tijd ook echt aan te laten voelen als retraitetijd. Door er meer moeite in te steken vooraf voelde het voor mij ook als een soort zorgzaamheid/liefdevolle vriendelijkheid naar mezelf. De online sessies vond ik een fijne structuur/houvast geven aan de dag met daartussen voldoende ruimte om zelfstandig in te vullen. Ik merk wel dat een zit van twee uur online (of straks zelfs drie uur in de jaarcursus) wel lang stilzitten is, op de een of andere manier voelt dat langer dan als het op locatie is, ik denk omdat je dan normaal gesproken tussendoor bv ook switcht naar in kleine groepjes zitten, waardoor je toch niet uren op dezelfde plek stil zit. Maar ik realiseerde me halverwege de retraite dat het enige wat ik daarmee hoef te doen is, mezelf toestemming geven om halverwege even op te staan en even te stretchen, dan is het al opgelost. Dat had ik eerder willen bedenken.
Ik was heel benieuwd welke groepjesopdrachten je wel/niet in de online retraite zou laten terugkomen. Ik snap van een aantal heel goed dat die nu minder geschikt waren, maar misschien zou er ergens op de zaterdagavond of zondag nog een extra groepsopdrachtje bij kunnen zitten? Verder geen suggesties, alleen complimenten en dank 🙂. Ik vond het een heel bijzonder weekend en hoop dat je het later in de zomer nog een keer wilt doen, dan wil ik graag weer meedoen
Hartelijke groet, Sonja


Hoi Jan,
Bedankt voor de opnames van de on-line thuis-retraite! Ik luister er met veel plezier en belangstelling naar en ben blij dat ik ze heb; want ik merk wel dat het stof is die je bij herhaling tot je moet nemen om het echt te vatten en tot me door te laten dringen. In die zin werkt dit online-gebeuren voor mij heel goed, want ik vermoed dat je na een fysieke retraite geen opnames meekreegt van alles dat jij vertelt. Het is mij best goed gelukt om een sfeer van retraite neer te zetten thuis omdat ik wel echt serieus aandacht aan mijn programma heb besteed. Geen sigaretten, geen alcohol, gezond eten en ontspannen dingen doen. Af en toe in bad of een wandeling en een mooie docu of boek lezen. Het deed me goed en een weekend is eigenlijk best wel kort. Ik vond het een fijn programma en ik vind dat je zo inspirerend en vol humor de stof overbrengt. Het is af en toe best abstract en complex, maar je beheerst het tot in de puntjes en weet het heel toegankelijk over te brengen. Complimenten daarvoor (wat een ego-boost).
Hoewel het percentage uitleg en vragen stellen ogenschijnlijk 50-50 is, vind ik het een goede verdeling. Veel mensen stelden vragen waar ik ook mee zat en in jouw uitleg trok je het antwoord vaak wat breder waardoor denk ik iedereen er wat aan had en je en passant ook nog heel wat theorie met ons doornam.
Nogmaals dank voor alles, en groetjes, Johanneke


Hoi Jan,
Ik wilde je nog feedback geven over de afgelopen online Dzogchen retraite. Inhoudelijk vond ik de retraite erg goed! Normaal gesproken volg ik lessen van een Tibetaanse lama. Zijn Engels is niet heel goed, en er is een cultuur verschil. Daardoor heb ik het idee dat ik soms niet alles begrijp. Wat jij doet is de brug slaan tussen de Tibetaanse cultuur en de Westerse. En daardoor wordt mijn begrip over meditatie een stuk ruimer. Dank daarvoor.
Groetjes, Thijs