Reacties op de zomercursus in Frankrijk:


Dag Jan,
De zomer is ondertussen bijna voorbij. Ik wil je nogmaals bedanken voor de heerlijke dagen tijdens de zomercursus. Wat bij vele cursussen vroeger niet gebeurde, gebeurt nu wel. De ervaring lijkt door te dringen tot op een niveau dat het deel uitmaakt van mijn zijn. Voorzichtig lijkt 'begrijpen' over te gaan in 'zijn'. Met de nadruk op voorzichtig. En het lezen van 'wijzen naar de maan' lijkt dit proces nog te fixeren. Wij hebben een praktijk met 5 artsen en 5 paramedici en aan tafel wordt regelmatig gemijmerd over 'leven in verbinding' en 'de echte oorzaak van het lijden'. Het geeft ons handvaten voor onze aanpak bij mensen met depressie en burn-out (en eigenlijk alle consultaties). Je boek wordt hier voorgeschreven als medicijn. Wonderlijk om te mogen beleven hoe mensen door sommige gesprekken plots inzien dat ze eigenlijk niet de speelbal zijn van het leven. Dat ze dynamieken als zelfafwijzing en projectie plots doorhebben. En telkens valt mij op dat zulke veranderingen altijd abrupt verlopen, het is als zwanger zijn, het is nooit een beetje.
Bedankt voor alles
Luc


Het hardop benoemen van mijn diepste zelfafwijzing -in beide groepen-, het vele mediteren en jouw praktische lessen over diepgaande kwesties hebben voor mij heel veel puntjes op heel veel i’s gezet. Voorafgaand aan mijn vertrek naar Frankrijk liep ik al maandenlang over van liefde en kon ik ineens liefdevol grenzen stellen. Immers eigenliefde is niet vrijblijvend. Ik merkte dat hoe autonomer ik werd, ditmaal vanuit een diepgevoelde kalme waar(dig)heid, hoe meer moois er op me afkwam.
Na Frankrijk is vooral mijn verhaal van me afgevallen en zie ik de hele dag door zelfafwijzing voor wat het is. Het komt op en verdwijnt. Soms komt het op als een revolverschot, soms als een dreinende stem op de achtergrond, maar steeds vaker kan ik er naar kijken zonder me ermee te identificeren. En als het me wel pakt heb ik het snel in de gaten omdat ik in contact ben met mijzelf en dus opmerk wat er in me gebeurt. En dan kan ik van harte glimlachen.
Nu ik mijzelf ten diepste waardeer komt er van alle kanten liefde naar me toe. En ik zie hoe ik in mijn leven door zelfafwijzing situaties zo heb geframed dat het inderdaad leek alsof ik niet de moeite waard ben om van te houden; mijn diepste zelfafwijzing heb ik keer op keer aan mijzelf voorgeleefd door er daadwerkelijk in te geloven.
Dank je wel dat jij je leven wijdt aan het opdiepen en voorleven van de waarheid. Ik heb er veel aan.
Marjolein


Hallo Jan,
Ik heb een heel fijne zomerweek/cursus gehad. Niet alleen veel nieuwe inzichten gekregen, maar ook heel erg gelachen. Het is voor het eerst dat ik op een retraite/cursus zo gelachen heb. Meestal wordt de materie met veel ernst gebracht, maar jij weet er ook een mooie dosis humor en nuchterheid aan toe te voegen. Althans, zo ervaarde ik het! En dat maakt dat ik alles veel luchtiger kan bekijken en dat het ook veel beter blijft beklijven. Ik ga er lekker mee aan de slag (zonder iets 'te doen' natuurlijk! 😉 en kijk uit naar de rest van mijn spirituele reis.
Veel succes en plezier in jullie tweede week en tot ziens!
Hartelijke groet,
Jeanine

Hoi Jan,

het is alweer even geleden, maar ik wil je nog laten weten dat ik ontzettend dankbaar ben dat ik heb mogen deelnemen aan de week in Frankrijk (Dzochen). Ik moest op vrijdagochtend weer terugkeren naar Nederland. Het liep op de donderdagavond zo dat ik geen afscheid van je kon nemen.

Maar heb dat in mijn hart wel gedaan 😉.

Het is heel bijzonder, ik voel me al weken zo mild en vriendelijk en op een bepaalde manier beschermd. Het gewaarzijn van mijn ego, mijn lijf, mijn emoties en dat kunnen zien voor wat ze zijn geeft zoveel verlichting. Daarbij in stap 3 beland van het NA-programma en mijn hogere macht verbeeld ik me zoals jij sprak over de oceaan, die er altijd is zonder begin en einde en ikzelf als het golfje dat even opkomt en weer wegsterft. Geef mijn wil en leven over aan die oerkracht van de oceaan. Dat geeft me heel veel rust.

Wilde ook nog zeggen dat ik je een super 'meester' vind en echt heel goed in 'storytelling' zoals wij dat in onderwijsland plachten te zeggen. Mijn ego speelde op toen enkele dames in de groep aangaven dat ze liever meer wilde mediteren en minder 'gepraat'. Jeetje, mediteren kun je altijd, maar nu kunnen we naar Jan luisteren! Wilde ik zeggen, maar deed ik niet. Zo mooi ook om te zien hoe jij het voor jezelf opving door te spreken over je gekrenkte ego.

Goed, Jan, ik geniet van het nu. Dankje nogmaals voor het delen van jouw wijsheid, humor en lichtheid!

Een digitale knuffel

Margaretha


Beste Jan,

Nu ik je notities ontvang en opnieuw bekijk, word ik weer vervuld van de diepe, warme dankbaarheid die mij ook tijdens de cursus meerdere keren vervulde. Ik ervaar de hele cursus als een nieuwe impuls in mijn spirituele ontwikkeling. Tot voor de cursus mediteerde ik vooral op de ‘mindfulness-manier’. Nu je mij liet kennismaken met de betekenis van het testament van Garab Dorje lijkt het of hiermee een nieuwe beweging van verdieping is ingezet. Ik ben benieuwd naar het vervolg, en ik kijk uit naar de Dzogchen retraite waar ik me al voor inschreef.

Hartelijke groeten,

Lucas

 


Hallo Jan,

Ik was samen met mijn levenspartner, Harmen. Ik had al enige ervaring met mediteren en ik heb drie jaar een training gehad op de school voor zijnsoriëntatie in Utrecht,  plus een jaar training bij jou in de Ruimte (2012). Harmen heeft in het verleden alleen kort kennis gemaakt met de Zenmethode via een Rooms-Katholiek klooster. Onze levensvisies lopen nogal uiteen qua spiritualiteit en daarom was de poging tot deze gezamenlijke cursus best spannend.

De vrijheid die je inbouwt voor iedereen om er iets uit te halen naar eigen inzicht en behoefte is weldadig maar ook prikkelend en uitnodigend.

We hebben samen geleerd onze eigen portie emotie op eigen bordje te nemen zonder de ander te manipuleren tot verlosser of redder. Tijdens de eenvoudige oefeningen die je ons liet doen werd het al meteen helder waar de verstrengeling optreedt. Op eigen benen gaan staan en van daaruit connectie te maken met de ander: dat is voor ons allebei op een krachtige manier een prachtige les geworden.

Deze cursus is heel geschikt voor stellen die (nog) niet op een spiritueel pad samen geoefend hebben (zoals wij). Door de ruime hoeveelheid vakantie-tijd ben je ook nog gewoon lekker op jezelf/ met elkaar, als je dat wilt en 'in de wereld'. Als je echt een retraite  (samen of alleen) wil kan dat echter ook. Prima. De mogelijkheid om je eigen manier van vakantieverblijf in te richten (kamperen, hotel) is zeer aantrekkelijk.

Jouw manier van aanbieden van (je eigen) ervaringen en inzichten biedt veel mogelijkheden. Doordat je ook de gelegenheid biedt om een bepaald persoonlijk probleem uit te pluizen is er echter ook, op een niet mentale/therapeutische manier, genoeg interactiefs als dat gewenst is. Mooie combinatie. Ons sprak dat erg aan.

Veel geleerd en toch ook echt op vakantie geweest.

Hartelijke groet,
Mirjam en Harmen


 

 

Beste Jan,

Ik heb de week ervaren als een transformatie. Ik ga nu door het leven als Dianne 2.0., een nieuwe versie van mezelf. Om dat te symboliseren heb ik drie weken geleden het hartje, dat ik tijdens de cursus op mijn linkerhand had getekend, op diezelfde plek laten tatoeren. Steeds als ik het zie, herrinnert dat mij aan gewaarzijn van wat ik voel.

Door de cursus ben ik me bewust geworden van de mate van verzet in mezelf tegen mijn situatie en heb ik ervaren dat mijn verzet mijn pijn veroorzaakt en niet de situatie zelf. Dat is voor mij het meest waardevolle inzicht. Verder voel ik me weer in mijn kracht staan, ook in de gesprekken met mijn man. Het is precies zoals je zei: er gebeurt weer wat, het stroomt weer. We hebben nog een hoop te bespreken en dat kan nu weer, dus welke kant het ook op zal gaan, het is goed.

Ik mediteer dagelijks twee keer 15 minuten, lees en herlees je boek, en het boekje 'De kracht van het Nu in de praktijk' van Eckhart Tolle.

Ik vond de cursus geweldig en kan misschien een ding bedenken wat ik soms miste. Iets met lichaamswerk, beweging in welke vorm dan ook. Ik merkte dat ik soms moeite had om uit mijn hoofd te komen en denk dat wat lichamelijke oefeningen daar misschien bij hadden kunnen helpen. De oefening van de Liefdevolle vriendelijkheid hielp daar overigens ook wel bij.

Als je volgend jaar weer zoiets doet, ben ik er heel graag weer bij.

Tot in oktober bij de jaarcursus!

Vriendelijke groeten,

Dianne


 

Beste Jan,

Je noemt het programma een een cursus. Voor mij was het meer een week van levenslessen en levensverhalen. De levenslessen kreeg ik van jou, de levensverhalen van de andere deelnemers. Een cursus suggereert een begin en een eind, liefst nog met een certificaat. Op het pad van zuiver gewaarzijn worden geen diploma's uitgereikt. Hooguit word je soms even een volstrekt heldere blik op de werkelijkheid gegund. Wat mij opviel, is dat iedereen zo intens verlangde naar de inzichten die je aanreikte. Dat iedereen zo hongerig noteerde en echt aan de slag wilde. Jij verstrekte prachtige stof tot niet-nadenkenken. Dank daarvoor.

Guus


 

Dag Jan,

Wat de zomercursus 2014 mij bracht: De vreugdevolle regelmaat van beoefening.

Jouw verhaal over ‘het broodtrommeltje van aandacht’ dat ook door de dag heen geopend wil worden + de vervanging van het woord discipline door ‘vreugdevolle regelmaat’ bracht mij dat:

  1. ik mezelf er eindelijk toe heb kunnen zetten een ochtendritueel te creëren (na jaren zwoegen en worstelen met mijn weerstand…)
  2. mijn 10 minuten ochtendmeditatie eindelijk haar plekje (en daarmee rust)  vond in dat ochtendritueel. Ik stelde het steeds uit…en dan kwam het er niet meer van…..
  3. het ochtendritueel uitgebreid is met lezen van teksten, zoals nu ‘Vipassana’, van Joseph Goldstein en ik merk dat het mee resoneert de dag door!
  4. de inhoud van ochtend en avondmeditatie verschillend is. ’s Ochtend zijn mijn gedachten mij zo de baas dat een geleide, naar binnen gerichte meditatie het beste werkt. Klank/adem/lijf/voelen en daarna stilte.  ’s Avonds werkt jouw vorm meer.
  5. Tussen door: Jouw “hoe gaat het met mij’ oefening heb ik op een geel kaartje geschreven en op de W.C. gehangen en dat helpt me door de dag heen aandacht aan geest en lijf te geven!

De geboorte van het ego was voor mij nieuw. Ik heb er met veel mensen over gesproken evenals het negatieve zelfbeeld en andere thema’s.

Kortom: de cursus heeft mij erg geïnspireerd de weg waar ik op ben beland verder te gaan .De cursus in zijn totaliteit was voor mij een hele goede, beknopte, heldere “herhaling’ van wat ik afgelopen jaar bij het Jewel Heart centrum in Nijmegen geleerd heb. Jouw oefeningen vond ik fijn om te doen en één oefening gaf mij het antwoord waar ik in wezen voor kwam. Daar ben ik dankbaar voor.

Jan, jouw manier van aanpak vond ik helder, degelijk, humorvol en heel open. Je had je eigen plan/voorbereiding en tegelijkertijd kon iedereen op welk moment ook met haar/zijn vraag komen en kreeg dan altijd ruime aandacht en antwoord. Bijzonder vond ik daarbij hoe universeel de mens toch is: steeds was er bij een vraag van een ander wel iets dat mij ook raakte. Dat is het mooie van een groep. Ik had deze week niet willen missen!

Vanwege bovenstaande ervaring ga ik met veel plezier en vertrouwen met jou het 2de jaar in!

Marie


Beste Jan,

Ik heb veel aan die week  gehad. Het heeft mij concreet geleerd hoe ik een vrijer mens kan worden door minder geloof te hechten aan de innerlijke stemmetjes en mij er minder mee te identificeren. Maar wat mij het meest heeft geraakt is hoe je omging met oplaaiende emoties en verdriet bij de groepsleden. Je werd nooit betuttelend, maar ik zag in je lichaamstaal wel dat er liefde was. Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste. Nog hartelijk dank.

Warme groet van Joke


 

Beste Jan,

Ik heb intens genoten van jouw cursus en mijn week in Frankrijk. Hoewel veel van wat je vertelde me al bekend was, vond ik het heel fijn om er weer eens zo intensief mee bezig te zijn. De manier waarop je de onderwerpen behandelt, zijn naast een kijkje naar binnen ook een intellectuele uitdaging voor mij door de (in mijn ogen) zeer analytische wijze waarop je spiritualiteit benadert. Een wijze die mij zeer aanspreekt en prikkelt. Verder kwam je op mij erg ontspannen over (meer dan enkele jaren geleden) en de luchtigheid waarmee je ingewikkelde kwesties bespreekt vond ik weer verfrissend. Je bent zichtbaar met je passie bezig en dat werkt bij mij aanstekelijk.

Ik was onder de indruk van hoe je de meeste vragen en 'avondgesprekjes' deed. Daaruit blijkt hoe ver je 'boven de stof staat'. Zeer leerzaam zowel qua inhoud als qua manier van communiceren.

Ik had het zelf leuk gevonden als we meer oefeningen hadden gedaan. Die zorgen er toch voor dat je echt bij jezelf moet stilstaan en 'aan de bak moet'. Dan had ik een wat grotere persoonlijke uitdaging gehad, nu kon ik behoorlijk in mijn comfortzone blijven. Maar dat was misschien anders geweest als ik in onrustiger vaarwater in mijn eigen leven had gezeten of de inhoud van de cursus me onbekender was geweest. Verder had ik het leuk gevonden om meer en andere voorbeelden van ego's strategieën te horen. De 'nice guy' staat ook precies in het boek beschreven en ik zou het interessant hebben gevonden om meer over andere patronen te horen om beter te kunnen achterhalen welke patronen ik zelf allemaal toepas.

Hoewel het me nog niet is gelukt dagelijks te mediteren doe ik het wel af en toe en merk ik wel dat ik meer korte 'check momentjes' heb bij mezelf waarin ik me even bewust ben van de afstand die er is tussen die drukke ego-Carolijn en het stukje in mij dat gewoon rustig even kan kijken naar dat bezige bijtje. Verder heeft de cursus bijgedragen aan een steeds stevigere aanwezige overtuiging dat wat me ook zal overkomen in het leven dat ik zelf de kracht (en nu ook steeds meer tools) bezit om daar mee om te gaan en er iets uit te halen.

De dagindeling vond ik heerlijk en was een belangrijke factor voor mij om voor deze cursus te kiezen. Genoeg tijd om tussendoor wat te relaxen en met anderen door te praten over de onderwerpen. De middag kanoën vond ik ook heerlijk en heel ontspannend in die prachtige omgeving.

Vooraf viel de grootte van de groep me wat tegen maar ik heb er ter plaatse niet echt last van gehad. Wel denk ik dat er een nog wat intiemere, intensere sfeer kan ontstaan als er max 25 mensen oid zijn. Als je meer van jezelf moet laten zien door meer oefeningen zou ik zo´n wat kleinere groep wellicht toch prettiger vinden.

De locatie bood werkelijk alle keus aan overnachtingsmogelijkheden wat ik top vond. Wij waren erg tevreden met onze gehuurde stacaravan op de camping die we via een vlucht op Lyon en een huurauto hebben bereikt.

Heel veel dank voor de prachtige week. Het voelt voor mij als een groot geschenk dat ik mezelf heb gegeven door partner en kind een weekje in Nederland te laten en zelf te genieten van 'voeding' voor mijn geest en persoonlijke ontwikkeling. Mocht je een zomercursus "voor ouders" gaan geven, dan kom ik direct!

Met vriendelijke groet,

Carolijn


 

Hallo Jan,

Ik heb de week in Zuid Frankrijk als een zeer leerzame week ervaren. De afwisseling tussen theorie, beoefening en vrije tijd uitgewogen. Ik heb ervaring met zen meditatie en voor mij was een wat minder strakke hand plezierig. Ik kijk uit naar de jaarcurses.

Groet, Andre.


Beste Jan

Het is voor mij een heel bijzondere week geweest. De cursus zat goed in elkaar. De afwisseling tussen theorie en oefeningen vond ik erg prettig. De stoelsessies vond ik zelf minder goed tot zijn recht komen in de groep. Wat mij betreft zou je er meer oefeningen in mogen verwerken, dat maakte voor mij de cursus heel sterk. Ik heb verschillende trainingen en cursussen gevolgd. Voor mij zijn al deze ervaringen samen gekomen in deze week en er zijn heel veel puzzelstukjes op zijn plaats gevallen. De theoretische benadering is voor mij van grote meerwaarde geweest, in combinatie met “eenvoudige” oefeningen.

Ik realiseerde me toen ik op mijn werk was dat er een grote verandering heeft plaatsgevonden. Mijn diepgeworteld gevoel van doodsangst als ik een fout had gemaakt of dacht dat ik iets niet goed had gedaan voelt niet meer als doodsangst. De ruimte die dit geeft is onbeschrijfelijk.

Dankjewel voor het delen van je inzichten dit heeft mij veel gebracht.

Groetjes,

Karel


 

 

Dag Jan,

ik wil graag mijn reactie geven op de cursusweek. Voor mij persoonlijk is de week heel erg verrijkend geweest. Ik heb veel gehad aan je uitleg. Omdat je zoveel aspecten benoemde van zowel de vormen die zelfafwijzing aan kan nemen, als van de valkuilen bij meditatie vond ik veel houvast in het ermee omgaan.

De oefeningen waren voor mij heel goed: ik heb met name door de oefening 'Wat mag niet waar zijn voor jou"/ "wat mag waar zijn voor jou" een heel diepe ervaring/inzicht gehad waar ik nog steeds mee bezig ben.

Ook de oefening in het ontvangen van licht vond ik heel behulpzaam, en gebruik ik nu regelmatig: die raakt diep. Zelfafwijzing wordt in het licht van acceptatie totaal ontkracht.

Ik vond de individuele gesprekken voor de groep wisselend van kwaliteit. Af en toe vond ik je wat kort door de bocht reageren....maar in andere gesprekken daarentegen  vond ik je helderheid meer liefdevol en wijs, en was het voor mij als toehoorster verrijkend omdat er altijd herkenbare patronen zijn in waar anderen mee worstelen.

Ik had wel graag meer willen horen over / oefenen in: gewaarzijn van het gewaarzijn zelf. Maar ik snap dat dat niet zo aan bod is gekomen omdat een aantal mensen sowieso voor het eerst met meditatie in aanraking kwamen.

De locatie vond ik schitterend; de stoelen (maar dat was wel duidelijk) niet erg comfortabel....

Ik verheug me erop om in oktober in Amsterdam weer verder in deze weg op pad te gaan.

Fijne zomer, en tot dan

Marion


 

Beste Jan,

De cursusweek is mij erg goed bevallen! Ik vond jouw uitleg steeds boeiend, helder en inspirerend en je toon erg prettig. De sfeer in de groep was fijn: hartelijk, warm en respectvol. Mooi om te merken hoe zo'n diverse groep mensen naar elkaar toe groeit tijdens de week.

De oefeningen in duo's, waar ik eerst enigszins tegenop keek, waren heel nuttig en hadden misschien nog wel meer gemogen. Daarmee werd ik namelijk echt gedwongen de theorie in praktijk te brengen -  ik kan de neiging hebben de theorie puur als studiemateriaal te benaderen en te begrijpen, maar het gaat er natuurlijk om dit ook aan den lijve (of geeste...) ter ervaren. Wel legde je de oefeningen naar mijn smaak soms wel érg uitvoerig uit, dat had iets beknopter gemogen. De dagindeling vond ik ook prettig, en de prijs van de week heel fair.

Persoonlijk merkte ik dat ik na 4 dagen wel mijn tax bereikt had, qua input. Dus de 5e dag was een beetje worstelen, maar dat is ook weer ergens goed voor las ik in 'Verslaafd aan denken'. 😉

Dank voor de fijne week, en tot ziens in Amsterdam tijdens de jaarcursus!

Hartelijke groet,
Annelies


 

Hoi Jan,

Ik vond het een heerlijke week! Omdat ik zowel de cursus spirituele relaties als het 1e jaar van de meditatie jaar training bij je had gevolgd, was veel van de inhoud van de training en de oefeningen niet nieuw voor mij. Voor mij werkt het altijd heel goed als het niet helemaal nieuw is. Dan ga ik het beter snappen en dan kan beter beklijven. En het maakte dat ik behoorlijk licht en ontspannen door de week heen dartelde en toch ook de nodige mooie en diepgaande inzichten had. Het mediteren gaat me na deze meer intensieve week ook veel beter af (regelmatig "zit" ik nu 5 minuutjes...).

De combinatie van meditatie (in de ochtend en avond) en een vrij middagprogramma vond ik uitstekend. Te meer omdat het op zo'n goede plek was geregeld met voor elk wat wils. Heel fijn om in La Grande Maison 's middags te kunnen lunchen en dan mijn eigen weg te gaan.

En ik vond het ook zo super dat je voor 'elk wat wils' hebt gecreeerd. Van wildkamperen op de kampeerplek naast de beek tot een vol pension in La Grande Maison. Mooie combinaties!

Kortom, ik heb een heerlijke week gehad en ben echt zo blij dat je mij toegang hebt gegeven tot jouw ontdekkingsreis. Voor mij is het zeer waardevol (en hoe leuk vond ik het dat ik je in de Linda tegenkwam!).

Tot een volgende keer!

Wilma


 

Dag Jan,

ik heb een bijzonder aangename week gehad, mijn hartelijke dank daarvoor. Wat ik van jou heb geleerd is de ontspannenheid van het programma, niet zozeer van jouzelf, wat ook mooi was, dat lukt mij ook wel aardig, maar de mooie eenvoud van het programma. Ik heb altijd de neiging gehad om heel veel informatie en ervaring in een programma te stoppen, te veel eigenlijk, maar het was iets dat ik moeilijk kon veranderen. En jouw avondsessies bestonden in mijn beleving uit twee dingen: Heb je nog vragen over vanochtend, en wie wil er in de stoel komen zitten en vertellen. Prachtig, dat volledig vertrouwen op wat er spontaan ontstaat, en wat in het moment in je opkomt om te behandelen. Daar heb ik veel aan gehad, heb het gevoel dat er nu ook eindelijk aan toe ben om het veel meer zo te doen. Het geeft me een speciale rust naar de opleidingen toe die ik in september en oktober ga starten. Elk loopt drie maand, dus ze zijn ook deels parallel aan elkaar. Dat is best veel, maar met deze ontspannen meditatieve houding die ik bij jou heb mogen oefenen heb ik er alle vertrouwen in dat het moeiteloos gaat gebeuren.

Daarnaast leidde jouw persoon, jouw programma en de plek waar we waren tot een bijzonder intensieve en zich snel ontwikkelende groepsgeest. Ik heb enkelen later gesproken en we hadden allemaal heimwee naar Chanteuges in zekere zin, het was zo'n volmaakt rustpunt in een vaak druk leven. Iedereen was zo ontspannen, er ontstonden bijna direct diepere contacten dan je doorgaans in zo'n tijd ontwikkelt. Dus de groep had een grote meerwaarde voor mij.

Kortom, als ik volgend jaar weer kan meedoen dan wordt dat een bijzondere 'vakantieweek' waar ik zeer van zal genieten. Dank je dat je er bent en dat je dit werk doet! Wallace Wattles zei honderd jaar geleden "The best you can do for the world is make the most of yourself." Ik denk dat jij dat op een heel aangename manier doet.

Mijn dank en ik kom graag nog een keer,

Groet,

Gerard


 

 

De cursusweek was (erg) goed ( hier mijn oordeel !) voor mij was het een goede mix van ontspanning t.o.v. structuur ( kamperen met tentje en 2x daags bijeenkomst) en ook –in- de groep en –uit- de groep ( m.a.w. waar kies ik om alleen iets te doen of samen ) en in deze week paste dat goed naast elkaar.

Verder waardeer ik enorm je ‘persoonlijke’ inbreng ( de dingen die je moeite hebben gekost ) tijdens de cursusweek en ook zeker in je boek ( daar schrijf je zelfs nog een heel stuk over ) dit geeft mij veel rust.....zeer veel. En voor mij komt het dan in een groter perspectief te staan. Anders lijkt het alleen om de ‘oogst’ te gaan.

Ik kijk terug op een liefdevolle,warme inspiratie week, en ik heb er weer, een beetje meer relativering bij!

Met warme/hartelijke groet,

Han


 

 

Hallo Jan,

Ik heb zeker wat aan de week gehad. Voor mij kwam die op het juiste moment. Heb veel gehad aan je "voeten op de grond" benadering van spirituele zaken en van je voor mij aansprekende benadering van meditatie enz. Verplicht jezelf niet tot iets en voel je er daarna schuldig over, enz., enz. Kom om die reden niet in de spiraal van zelf afwijzing.

Groeten,

Henk


 

Beste Jan,
Ik heb een goede week gehad tijdens de zomercursus. Het heeft me veel gebracht, vooral eigenlijk een paar belangrijke puzzelstukjes in mijn eigen ontwikkelingsproces helder op zijn plek gelegd. Zo zie ik veel meer waar en wanneer ik mezelf afwijs en wat het effect van deze zelfafwijzing is. Ik merk dat ik het steeds minder doe. Dat betekent ook dat ik me niet meer zo snel door andere afgewezen voel. Ik probeer het bewustzijn hierover vast te houden door iedere dag even te mediteren, al is het maar heel kort.

De plek was overigens goddelijk: mooie locatie, fijne plek om te zitten en te eten en ook zo heerlijk dat er allerlei keuzemogelijkheden waren ten aanzien van overnachtingen. Voor mij was de afstand tot NL goed, maar het feit dat ik een eenvoudige tussenstop kon maken droeg daar wel aan bij.

Groeten en nogmaals dank!

Bowine