Reacties op de workshop Geluk in jezelf:


 

Bij deze workshop brengt Jan je op ongecompliceerde wijze 'in de ervaring'. Hij doet dat binnen een eenvoudige structuur met duidelijke afspraken. Nadien zie je pas hoe er stapsgewijs een veilig veld werd opgebouwd, een uitnodigende sfeer, om onszelf te tonen op een wijze waarop we dat doorgaans niet doen. Kwetsbaar wellicht maar binnen een voelbare gelijkwaardigheid, wat die kwetsbaarheid meteen heel natuurlijk doet aanvoelen. Vragen of gevoelens van beknelling worden niet uit de weg gegaan en elk respons is goed afgestemd en nooit te lang uitgesponnen. Geregeld zie je trouwens je eigen vraag beantwoord in de feedback van Jan op iemand anders. Alles wat wordt aangereikt voelt aan als doorleefd, wat op zich een sterke stimulans vormt om je schroom te laten voor wat die is en stap voor stap mee te gaan in de verhaallijn van de workshop. Humor en relativering helpen je over drempeltjes heen.

Weken later ben ik nog steeds verbaasd over de veranderingen die ik in mezelf waarneem. Er is onmiskenbaar een nieuwe kiem gelegd voor evolutie. De inspiratie is binnengekomen en meteen werkzaam. Heel bijzonder is dat. Ze vertaalt zich bij mezelf in meer liefdevolle zelfdiscipline en een frisse kijk op mezelf en mijn relatie, maar vooral in een groter vertrouwen dat er wel degelijk een integere manier is om 'het pad te gaan'.

Luc

 


 

Hallo Jan,

Jouw beide cursussen: de innerlijke criticus en geluk in jezelf  hebben een grote verandering in mijn leven gebracht. Ik ben je heel dankbaar en daarom schrijf ik je deze mail. Vooral de "moeder van alle vergissingen" namelijk mijn diepe overtuiging dat ik niet goed genoeg ben en er eigenlijk niet mag zijn, verdwijnt. Ik heb die gedachten nog wel maar ze zijn krachteloos geworden.
Het grote wonder is nu dat mijn gedrag verandert. Ik kijk en luister op een andere manier naar mensen. Veroordelende gedachten neem ik niet meer serieus en ik laat me er niet meer door beinvloeden. Het gevolg is dat ik liefde kan voelen voor andere mensen. Volgens mij voel ik af en toe mijn volmaakte natuur. Meestal maar kort want er zijn triggers genoeg en dan verdwijnt dat gevoel weer.
Groeten,
Wies


Je workshops hebben veel in mijn leven teweeg gebracht: Het is nu al meer dan 3 maanden geleden dat ik met meditatie begonnen ben, eerst 10 minuten, maar nu heb ik een vriendelijke regelmaat van een dagelijks bezoek aan mezelf van zowat 20 tot 25 minuten. Nog geen enkele dag gemist. Door de meditatie zijn er "dwangmatigheden" en onhebbelijkheden spontaan uit mijn leven verdwenen. Ik rook al 2 maanden niet meer en spontaan neem ik ook geen rust/slaapmiddelen meer. Ook ga ik wekelijks naar yoga en het hardlopen bevalt me prima.
Tuurlijk heb ik nog wel eens de neiging gehad om " snuisterijen" in huis te halen en een enkele keer is het me niet gelukt ze inderdaad buiten de deur te houden. Maar dan kijk ik er vriendelijk naar en laat het voor wat het is. Ik maak mezelf geen verwijten meer en dat is een bijzonder verschil met vroeger. Jan, erg dank. Jij was de aanzet van een grote verandering in mijn leven.

François


 

ik vind het fijn dat je een praktische workshop gemaakt hebt voor mensen zoals ik, die het boek "Verslaafd aan liefde" gelezen hebben. Ik leer niet zo makkelijk vanuit een boek of het beklijft niet. Voor mij viel het boek ook op zijn plek door de workshop.
Ik vond de oefeningen duidelijk en heel handig, en met een goede afwissling tussen doen en theorie. De eenvoud en lichtheid waarmee het gebracht wordt, maakt het makkelijk om toe te passen.
Ik doe nu 5 maal per week de oefening. ik ben er rustiger door en meer gewaar, meer focus. Ik merk echt het verschil of ik het in de ochtend wel of niet doe. De workshop biedt genoeg handvatten om het zelf thuis te gaan doen. Kortom, ik heb al diverse mensen deze workshop aangeraden.
Brenda


 

Ik heb in deze workshop enorm veel inspiratie opgedaan om verder op het spirituele pad te gaan. Ik voel me vol energie en vertrouwen. De workshop bood erg heldere en duidelijke uitleg, en goede gelegenheid tot vragen en beantwoorden ervan. Erg fijn om eerst de theorie te horen, dan de beoefening te doen en daarna te verhelderen/verdiepen. Ook vond ik de instructies tijdens de beoefening erg prettig. Fijne sfeer in de Ruimte. Hele goede verzorging. Super!

Jarno


 

De workshop vind ik goed. Het gaat echt over wie jezelf bent en hoe er in 2 dagen een gevoel van eigenwaarde ontwikkeld wordt, door de opbouw. Heel erg prettig om theorie af te wisselen met praktische oefeningen om het ook uit te proberen en te ervaren. Je reageerde goed op de opmerkingen van iedereen en bleef hierbij nuchter en praktisch. Erg fijn.
De meditatie-oefeningen vond ik goed opgebouwd en hebben mij eigenlijk een heel nieuw beeld over meditatie gegeven. Ik ben verrast om te merken dat het om dat helder in het nu blijven gaat en je jezelf af en toe dus even wakker moet maken om dit te blijven ervaren.

Ik vind je erg down to earth en je maakt alle theorie en oefeningen heel begrijpelijk en praktisch. Dat heeft me veel opgelevert. De taal en de bewoordingen die je er aan geeft zijn helder en ze helpen mij echt om te snappen hoe systemen werken in mijn hoofd. Je geeft mij heel goed mee dat gedachtes illusies kunnen zijn en niet over de werkelijkheid gaan. Dat heeft me enorm de ogen opengedaan. Door jouw opbouw, waarbij taboes over jezelf (wat betreft je negatieve geloof) eerst doorbroken moeten worden en daarna de transformatie in accepteren en toelaten ervaarde ik voor het eerst echt. Hiermee verdwijnt het probleem of de emotie vanzelf. Ik ervaar het als een techniek die ik kan toepassen.

Sarai


 

Ik vond dat er een goede balans was tussen groepsactiviteiten en oefeningen in tweetallen, tussen inspanning en ontspanning, tussen licht en zwaar. Je uitleg was duidelijk, bijvoorbeeld over het verschil tussen gewaarzijn en aandacht. Ook hoe je vragen beantwoordde vond ik helder. Verder had de workshop een soort cirkelbeweging, van focus op je negatieve zelfgevoel in het begin, naar positief aan het eind (in de oefeningen). Dat maakte het tot een geheel, en was eigenlijk een verrassing.
Ik vind dat je een veilige atmosfeer creeert, wat voor mij belangrijk is. Bijvoorbeeld door te zeggen, dat als het negatieve zelfgevoel opkomt, dit positief is. En door te benadrukken, dat we dan even met je konden praten. Verder vond ik het bijzonder dat de sfeer zo harmonisch was.
Nynke


 

Ik heb de workshop ervaren als een rijke aanvulling bij het boek. De theorie wordt opnieuw belicht en ik maakte kennis met een reeks praktische oefeningen in een veilige en respectvolle sfeer. Ook al blijft de uitleg van het negatieve geloof nog te abstract, sinds de workshop kan ik mijn zelfafwijzing wel beter detecteren, observeren, aanvaarden en er zelfs mee lachen. Zeer veel waard :-). Ondertussen mediteer ik dagelijks en zoek ik verdere aanknopingspunten op het spirituele pad. Ik geef graag een warme aanbeveling voor het volgen van de workshop aan wie zich aangesproken voelde door het boek.
An


 

Meestal na een workshop heb ik iets euforisch maar dat had ik deze keer niet. Wel voelde ik de motivatie en inspiratie om het mediteren weer op te nemen en ik zit nu weer dagelijks op een paar uitzonderingen na. Ik zat het laatste jaar ook een beetje vast in een patroon van regelmatig blowen en ik merk nu dat ik daar geen behoefte meer voor voel ook al woon ik samen met 2 vrienden die nog dagelijks blowen, en het rare is dat ik me niets had voorgenomen van stoppen of zo. Ik heb een grote bewondering voor je helderheid en eenvoudige mannier om complexe materie uit te leggen.

Fillip


Reacties op de workshop "Vrij van de innerlijke criticus":

(Deze workshop wordt niet meer gegeven, tenzij op verzoek)

 

Beste Jan,

allereerst wil ik je bedanken voor de ongelooflijk inspirerende workshop afgelopen weekend! Het was naast leerzaam en emotioneel ook gewoon erg leuk!

Mijn na-effect is inderdaad een soort euforisch gevoel; alsof ik alles aankan, ik geniet er gewoon van.

Deze workshop heeft me enorm aan het denken gezet, vooral over het volgende. Sinds de geboorte van mijn eerste zoon, nu 4 jaar geleden, ben ik veranderd. De zwangerschap en bevalling waren uiterst traumatisch (voor mij en mijn zoon). Ik lag maanden in het ziekenhuis vanwege complicaties en uiteindelijk werd Morris geboren, die direct na de geboorte in de couveuse moest. Tijdens de ziekenhuisopname en de bevalling voelde ik me een slappeling, zwak. Duizenden vrouwen konden dit en ik kon niet eens een zwangerschap voldragen, baren zonder klagen en een gezond kind ter wereld brengen. Na de hele periode werd ik somber, therapeuten bestempelden het als depressief, maar ik voelde steeds dat het geen depressie was, maar iets anders. Ik heb het wel eens oerpijn genoemd, of zielenpijn of alsof ik mezelf in de steek gelaten had, daar in dat ziekenhuis. Ik voelde me dood vanbinnen, alsof een stukje van mij was doodgegaan tijdens dit alles.

Nu, 4 jaar later, besef ik me, dat daar in dat ziekenhuis ik mezelf alleen maar, en keihard, heb afgewezen. En nog erger; ik ben er in gaan geloven! Met jouw boeken en de workshop heb ik een hernieuwd inzicht gekregen en kap ik die innerlijke criticus steeds vaker af, ik hoef er helemaal niet naar te luisteren! Ik hoef de inhoud niet te weerleggen (bijv. ik ben niet zwak, dat zal ik wel eens bewijzen) maar ik luister gewoon niet meer!

Ik wil je bedanken voor dit inzicht, ik voel me bevrijd, daarom ben ik je dankbaar!

Lieve groeten,

Karine


De inhoud van de workshop vond ik duidelijk en compleet, met een kop en een staart. Het is ook heel praktisch toepasbaar. Ik gebruik dagelijks wat ik geleerd heb. Ook de verzorging tijdens de workshop was allemaal heel goed. Ik vond het eten fantastisch en ik was niet de enige. Ik ben sindsdien veel met de workshop bezig geweest en nog steeds. Na ruim een maand gebruik ik de geleerde technieken (kaptechnieken) met regelmaat en de tekst die ik opgeschreven heb en herinner. Het geeft mij duidelijkheid en ik voel dat het mij rustig en sterk maakt. Ik zeg heel vaak tegen mijzelf " omarm het gevoel" of "je bent niet je lijf, gevoel of gedachten" etc. Het geleerde helpt mij ook in mijn werk met clienten. Ik verwijs regelmatig naar je boeken.
Diana


Ik heb er heel veel aan. Ben veel dichter bij mezelf. Voelde me heel moe na de workshop. ben me erg bewust geworden van hoe ik mezelf af en toe in de weg zit. Heb nu meer vertrouwen en liefde naar mezelf, durf stappen te zetten in mijn leven.
Frederike


Door de workshop heb ik beseft hoe zwaar ik vaak in het leven sta. Ik miste de luchtigheid in het kijken naar dingen. Ik zag in jouw levenshouding hoe het ook kan!!!! Ik voelde door de oefeningen hoe het ook kan .... Ik merkte dat ik de keuze heb om ook zo te voelen!!!  Door al die innerlijke critici had ik een levenshouding gecreerd die er vanzelf voor zorgde dat ik alles als moeilijk en zwaar ervaar!!!!! Ik ben dat gaan voelen tijdens de workshop. Dat was echt een gevoelsopener ( = soort eyeopenenr maar dan niet met de eyes maar met het gevoel)
Ik zag dat de innerlijke criticus alleen maar een last is, en ik leerde dat je er op verschillende manieren mee om kan gaan. IK HEB DE KEUZE IN HOE IK ERMEE OMGA Dat was voor mij de knop die ik zocht!
Voor het eerst heb ik de rust en ruimte gekregen om gewoon te gaan doen. Zonder al te bedenken dat het toch geen zin heeft enzo. Nieuwe stappen nemen gaat gewoon. Zo ben ik gaan sporten. Ik heb een soort minderwaardigheidsgevoel daarin, maar dat gevoel weegt niet meer zo zwaar. Ik merk ook dat ik niet hoef te wachten tot dat minderwaardigheidsgevoel weg is of dat ik er tegen moet vechten... ik laat het er gewoon zijn en daardoor kan ik toch verder zonder er zoveel last van te hebben.
Nu ga ik verder met het anders inrichten van mijn leven.Ik ga me verdiepen in het boeddhisme omdat het me volgens mij nog meer inzichten kan geven. Jouw workshop kwam voor mij op het juiste moment en op de juiste manier en ik ben je daar, vanuit het binnenste van mijn hart, heel dankbaar voor!!!!!
Mathilde


 

 

Ik heb de sfeer in de workshop als erg bijzonder ervaren. Dit omdat er zo ontzettend snel een sfeer van respect en vertrouwen voelbaar was, ik voelde me welkom met alles wat ik ben, veilig!
De theoretische uiteenzettingen en de beantwoording van vragen was erg helder, duidelijk, en to the point. De meditaties heel prettig, duidelijk, en vooral niet 'zweverig'.
De eerste paar weken na de workshop bestond uit 1 woord: HOERA! Er is bewustwording in mij wakker geworden, de realisatie van de energie die de zelfafwijzing slurpt, en mijn zicht en communicatie beinvloedt. Ik heb er absoluut veel aan in mijn dagelijks leven. Vooral omdat de workshop een schakel tussen boek (kennis in mijn hoofd) en praktijk (inhoud werkelijk met anderen delen) was. Een aanzet, waarin ikzelf verder kan werken.
Ik ben vriendelijker geworden tegenover mijzelf. En vreemd genoeg (hmm. niet zo vreemd...) heb ik aan de oefening die ik het 'vervelendst' vond (de kap-technieken), erg veel. Ik ga vaak niet eens meer in discussie met de criticus in mij, en ervaar daar een hoop rust in. Ik voel mij minder vatbaar voor misleiding.
En als ik mij wel laat verleiden (wat gelukkig ook gewoon mag, en zelfs niet gevaarlijk maar leerzaam voelt), doorzie ik sneller dat de zelfkritiek gebaseerd is op de zelfafwijzing die weer gebaseerd is op iets dat ik met de ogen van nu kan aankijken..... en ophoudt een negatieve kracht te zijn. Ik ervaar begrip. Zo blij word ik daar van! Geen slachtoffer, wat een bevrijding! En niet alleen tegenover mezelf, ik ervaar ook meer begrip naar anderen toe.
De workshop heeft mij ook aangezet tot meer bezig zijn met meditatie.
Ik ben zeer dankbaar voor deze ervaring Jan!

Ingrid


 

 

"Ik heb het gevoel dat ik er iets concreets mee kan doen, dat maakt me zelfverzekerder. Een goeie afstemming van theorie en praktijk, een veilige atmosfeer. Leuke oefeningen in het omgaan met de innerlijke criticus."
Dirk


 

 

Denk nog dikwijls aan je workshop en heb gemerkt dat er iets heel raars met me gebeurde, die innerlijke criticus is altijd bij me (altijd over alcohol en drugs, lichamelijke gezondheid, als ik nou maar nie ziek wordt enz, je ziet er mager uit...), steeds is hij er, hihi, maar aanvaard hem nu gewoon, vecht er niet meer tegen en zeg meer van SO WHAT,!!  zie hem ook als een onderdeel van mezelf ,heel bevrijdend eigenlijk, zoals je me het altijd vertelde!!
Ben me ook enorm gaan verdiepen in yoga ,heel interessant en vertrek 29 mei terug naar het oosten voor lange tijd nu, zou graag naar Tibet gaan om grotten van Milarepa gaan bezoeken,fantastisch boek ook trouwens!!!!
ik wil je nog bedanken Jan voor al je steun en goede raad dat je me gaf en wens je heel veel succes in alles wat je doet!!!!
namaste,

John


Maakt waar wat aangekondigd is. Ik zie nu dat oordelen ook helemaal niet nodig is. Een vriendelijke en heldere atmosfeer.
Brenda


Wat een prettige en inspirerende manier van werken. Ik heb me zo blij en ontroerd gevoeld. En een boeiende meditatietechniek
Ellen


Ik ben me bewust geworden hoe ik mezelf voortdurend tegenwerkte. En dat dat helemaal niet hoeft! Boeddhistische principes werden ineens heel concreet voor me. Heel diepgaand maar toch niet zweverig. En sinds lang niet zoveel lekkere koek gegeten.
Jaap


Ik heb deze 2 dagen als heel positief ervaren en ook vooral heel intens! Alles heeft een heel erg diepe indruk op me gemaakt! Op het moment zelf realiseer je je dat niet zo maar naarmate de tijd voorbij gaat en er steeds 'flarden' terug komen ga ik me meer en meer realiseren hoe bijzonder het is geweest wat we samen hebben gedaan.
Wat de workshop voor mij persoonlijk heeft gedaan is mij nog steeds niet helemaal duidelijk; althans ik kan het nog steeds niet goed "verwoorden". Vooral emotioneel ben ik diep geraakt (..). Het lijkt wel of alles extra hard binnenkomt en of de zintuigen veel opener zijn dan ervoor. Ik merk wel dat ik meer voor mezelf op kom en ook direkter ben; ik ga de confrontatie niet uit de weg zoals voorheen. Ik had me voorgenomen om elke dag te mediteren, maar dat lukt me om wat voor reden dan ook -nog- niet. Voor mij mag er weer zo'n "2-daagse" komen!
Joke


Een van de beste workshops die ik ooit gevolgd heb. Enerzijds door het onderwerp, waar ik met mijn Voice Dialogue opleiding al veel mee gedaan heb, maar in mijn beleving nog nooit zo diep mee ben gegaan, anderzijds door de zeer kundige begeleiding. Echt een verademing, ook omdat het helemaal past bij mijn eigen ontwikkeling/ interessesfeer (boeddhisme e.a)
Lars


De eerste week na de workshop was ik heel bewust met de criticus bezig. Ik had geen tijd voor hem of lachte de opmerkingen weg (dat vond ik een hele goeie, want een glimlach misstaat niemand!). Nu merk ik dat ik er niet de hele dag mee bezig ben maar het wel toepas in situaties als ik mezelf verlies in de criticus. (Dan zeg ik tegen mezelf:) "Geeft niets, mag best, laat mij maar even" (haha, maar het werkt wel!)
Susanne